Πέθανε ο Holger Czukay των πρωτοπόρων Can

11:39 6/9/2017 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ can-band-.jpg Μία μπάντα που επέκτεινε τα «σύνορα» της μουσικής δημιουργίας 06.09.2017, 11:32 | Ετικέτες: rock, ψυχεδέλεια, συγκροτήματα Συντάκτης: efsyn.gr

Θλίψη στους οπαδούς των Can σκορπά η είδηση του θανάτου του Holger Czukay, συνιδρυτή των πρωτοπόρων του krautrock Can, σε ηλικία 79 ετών. Το πτώμα του εντοπίστηκε χθες στο στούντιο των Can, όπου διέμενε, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία θανάτου.

Ο

Γερμανός Holger Czuckay, πολυοργανίστας και με ιδιαίτερη οπτική πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία, σχημάτισε τους εμβληματικούς Can το 1968 μαζί με τους Irmin Schmidt, Jaki Liebezeit, Michael Karoli. Η μπάντα διαμόρφωσε το καλλιτεχνικό στιλ της σκηνής του krautrock (στη Γερμανία) μαζί με τους Neu! και τους Kraftwerk παίζοντας ένα μείγμα ψυχεδέλειας, rock με jazz, αλλά και πολλά ethnic και avant-garde στοιχεία.

Ο ίδιος ο Czuckay ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του ambient ήχου, ενώ ασχολήθηκε και με την world music, πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος.

Λάτρης και σπουδαστής της avant-garde, ο Holger Czuckay ανήκει σε εκείνο τον «στενό» κύκλο μουσικών που με τον δικό τους περίεργο και όχι πάντα εύπεπτο τρόπο διαμόρφωσαν τη σύγχρονη μουσική μέσα από τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό.

Οι Can γνώρισαν επιτυχία (σίγουρα όχι όση τους αναλογούσε), ιδιαίτερα με το εξαιρετικό Tago Mago, αλλά μετά τη διάλυσή τους, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 πέρασαν στη σφαίρα του «μυθικού», καθώς όλο και περισσότεροι μουσικοί και ακροατές ανακάλυπταν τη δουλειά τους και συνειδητοποιούσαν το πόσο πρωτοπόροι υπήρξαν. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπου στον χώρο της πειραματικής/ψυχεδελικής μουσικής μεσουρανούσαν οι Pink Floyd.

O Czuckay, ο οποίος έπαιζε μπάσο, κιθάρα, πλήκτρα, κρουστά, ντραμς, γαλλικό κόρνο, εκτός από τη σημαντική solo καριέρα του είχε συνεργαστεί με ονόματα όπως ο Brian Eno, οι U.N.K.L.E., οι the Eurythmics και ο Jah Wobble.

[ad-slot]

[related-articles]

Keywords
Τυχαία Θέματα