Νέο μοντέλο κόμματος στις νέες συνθήκες
Οταν έχει κανείς πίσω του 25 χρόνια ενασχόλησης με την οργανωτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και άλλα 15 με την αντίστοιχη θεματική στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Θεωρώ ότι οι απόψεις μου μπορεί να έχουν χρησιμότητα.
Ζούμε σε μια περίοδο δομικών αλλαγών και ανατροπών.
Ο κάθε πολίτης «βομβαρδίζεται» με πληροφορίες και δεδομένα που αδυνατεί να επεξεργαστεί.
Πριν από τις τελευταίες εκλογές, πήραμε πρωτοβουλία και έγινε μεγάλη συγκέντρωση στο Θέατρο Αλφα. Προτείναμε την ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού-αριστερού χώρου. Τότε απειληθήκαμε ακόμη και με διαγραφές. Σήμερα όμως όλοι, με εξαίρεση μεγάλου μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., επικαλούνται την ανασύνθεση!
Καταθέσαμε προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για μια ΑΛΛΗ Αριστερά κ.ά.
Η προσπάθεια ανασύνθεσης απέτυχε. Τώρα αναπότρεπτα οδηγούμαστε σε υπέρβαση…
Εχουμε μια εντελώς διαφορετική ταξική διαστρωμάτωση, με καθοριστική ενίσχυση του ρόλου του πρεκαριάτου.
Είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, με εκπαίδευση και εξειδίκευση, που βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια ή ανεργία.
Αναζήτηση διεξόδουΣ’ αυτές τις συνθήκες, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει μονόδρομος. Προέκυψε από την αποτυχία των κομμάτων του προοδευτικού-αριστερού χώρου να δώσουν πολιτική έκφραση στην υπαρκτή κοινωνική αντιπολίτευση και να αντιστοιχηθούν μαζί της.
Μόνο ένα νέο συλλογικό πολιτικό υποκείμενο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης των τριών πολιτικών και ιδεολογικών ρευμάτων.
Η υπέρβαση απαιτεί και προϋποθέτει τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του συλλογικού υποκειμένου! Τη διακήρυξη, το καταστατικό και το πρόγραμμα. Τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων! Τα πρόσωπα έχουν φιλοδοξίες και επιδιώξεις που δεν συμπίπτουν και δημιουργούν τριβές.
Για το μοντέλοΤο μοντέλο κόμματος που επικράτησε είναι το λεγόμενο «πυραμιδικό». Είναι το κόμμα νέου τύπου όπως ουσιαστικά διαμορφώθηκε επί Λένιν.
Είναι κόμμα τριών επιπέδων. Πρώτο επίπεδο είναι οι οργανώσεις βάσης (Τ.Ο. -ΚΟΒ). Δεύτερο είναι τα λεγόμενα ενδιάμεσα όργανα (Ν.Ε.-Τ.Ε.) και τρίτο είναι η Κεντρική Επιτροπή με τα όργανά της.
Το μοντέλο αυτό πρόσφερε ουσιαστικά τον περασμένο αιώνα. Σήμερα όμως οι διανοητές σημειώνουν ότι έφτασε στα όριά του. Τα άλματα της τεχνολογίας και της επιστήμης επιβάλλουν νέες προσαρμογές.
Κίνητρο συμμετοχής ήταν η πληροφόρηση και η διαμόρφωση άποψης, σήμερα όμως αυτή η ανάγκη καλύπτεται. Στις μέρες μας, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, δεν εντάσσονται σε συλλογικότητες και επιδιώκουν μόνοι τους να βελτιώσουν τη ζωή τους! Προσδιορίζονται όχι μόνο ταξικά αλλά και πολιτισμικά! Μέγιστο ζήτημα είναι αν θα κινηθούν υπέρ μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης όπως το 1981 και το 2015 και αν θα μειωθεί έστω κατά 10 μονάδες το ποσοστό της αποχής που βρίσκεται στο 60%.
Η νέα γενιά πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμα στο όνειρο. Και το όνειρο πρέπει να προσδιοριστεί στις νέες συνθήκες.
Μεγάλο θέμα αποτελεί η αναλογία της σύνθεσης των τριών ρευμάτων.
Η συζήτηση για ένα άλλο μοντέλο οδηγεί σε ορισμένες παραδοχές:
Α) Η έννοια της καθοδήγησης δεν υφίσταται πλέον.
Β) Η αντίληψη περασμένων δεκαετιών για ενιαία αντίληψη έχει αποδυναμωθεί.
Γ) Τα σύγχρονα κόμματα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικά. Με απεύθυνση σε διαφορετικά ακροατήρια.
Η πρόταση αφορά ένα κόμμα με δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος περιλαμβάνει μέλη με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο δεύτερος περιλαμβάνει μέλη με περιορισμένες υποχρεώσεις, άρα και δικαιώματα!
Η ένταξη ενός μέλους είναι προσωπική επιλογή. Και η μετάβαση από τον έναν κύκλο στον άλλο εξαρτάται μόνο από τη βούλησή του.
Αυτός ο πολιτικός σχηματισμός πρέπει να συγκροτήσει παρατάξεις συνδικαλιστικές με πανελλαδική άρθρωση σε αντιστοίχηση με τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και με αντίστοιχα θεματικά μαζικά κινήματα.
Πρέπει να αρθρωθεί στη βάση ενός δικτύου με πυρήνες. Πυρήνες γεωγραφικούς, εργασιακούς, κλαδικού χώρου, που δεν θα υπερβαίνουν τα 20 μέλη.
Βασικό χαρακτηριστικό λειτουργίας πρέπει να είναι η δυνατότητα του μέλους να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και όχι ο εξουσιοδοτισμός των σπάνιων ψηφοφοριών!
Κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και προσδιορίζεται η επόμενη δεκαετία!
Οι προτάσεις αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου που δεν μπορεί να συμπεριληφθεί λόγω χώρου.
*Πρώην υπουργός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Washington Condemns Release of November 17 Leader, Cites Murders of CIA Chief and U.S. Defense Attaché
- Ο θερμός διάλογος Μαρινάκη – Δημητριάδη: Πώς ξέφυγε ο καυγάς στο ΟΑΚΑ, τι ειπώθηκε
- Ο γάμος του Γιάννη Προκοπίου με την καλλονή Valentina Lobeira
- Πιάστηκαν στα χέρια στο ΟΑΚΑ Μαρινάκης-Δημητριάδης
- Δρυμιώτης: Η Καρυστιανού θα μπει στη Βουλή, μπορεί και με διψήφιο ποσοστό – Η Αριστερά τελείωσε
- Ο Αντετοκούνμπο θέλει «εγκατάσταση» του Final Four στην Αθήνα - Η αγκαλιά με τον απρόθυμο Σενγκούν
- Iσχύει πως αν πιούμε πολύ νερό περνάμε το αλκοτέστ; – Ένας τοξικολόγος εξηγεί
- Κατερίνα Μονογυιού “στη Στροφή”: Από το τραγικό τηλεφώνημα για τον θάνατο του αδερφού της στην απώλεια του παιδιού της στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης
- Η "κατάντια" Σαμαρά, τα παρόμοια επιχειρήματα με Ανδρουλάκη, οι πολιτικές "χυλόπιτες" που δέχεται και οι δύο βουλευτές που ψάχνονται για να μπουν στο κόμμα του
- Έτσι ξεκίνησε το επεισόδιο Μαρινάκη-Δημητριάδη: χαστούκι και απρόκλητη επίθεση από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις efsyn
- Στα Τίρανα σήμερα ο Νίκος Δένδιας
- Κάθε νέο κόμμα και… καημός για τον Μητσοτάκη: Τσίπρας, Καρυστιανού και το φόβητρο Σαμαρά
- CNN για ΗΠΑ – Ιράν: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τέλος στον πόλεμο
- Το στοίχημα Τσίπρα: Υβριδικό κόμμα με ομόκεντρους κύκλους
- Θεσσαλονίκη: Ούτε η καταιγίδα σταμάτησε την πολύχρωμη παρέλαση
- Press Point: Το σκέφτεστε να τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά, τι θα γινόταν;
- Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης» – Πώς βλέπουν Τσίπρα και Καρυστιανού
- Τόκιο: Άνδρας ψέκασε άγνωστη ουσία σε εμπορικό κέντρο – Τουλάχιστον 20 τραυματίες
- Κανονικότητα και ανικανότητα…
- 79ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών: 2ος Χρυσός Φοίνικας για Μουντζίου
- Τελευταία Νέα efsyn
- Παχυσαρκία: Γιατί εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά τα ελληνόπουλα – Η σημασία της ψυχολογίας στην άσκηση
- Κούβα: Η Κίνα παρέδωσε 15.000 τόνους ρυζιού εν μέσω οικονομικού πολέμου από τις ΗΠΑ
- Κανονικότητα και ανικανότητα…
- Κι όμως είναι αλήθεια!
- Υστατη προσπάθεια αντιστροφής της παρακμής
- Θράκη: «Όπλα φαντάσματα» για εγκληματικές ομάδες Τούρκων εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. – Δύο συλλήψεις
- Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο 30χρονος πατροκτόνος – Τι βρέθηκε στο σπίτι του
- Τόκιο: Άνδρας ψέκασε άγνωστη ουσία σε εμπορικό κέντρο – Τουλάχιστον 20 τραυματίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 2 επιβάτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Τι συνέβη
- Η Μαριόν Κοτιγιάρ αναμένει το δικό της αστέρι στο Χόλιγουντ
- Πληθωρισμός, χρέος και πόλεμος, οδηγούν μέσα στο 2026, σε ακριβότερο χρήμα, λιγότερα δάνεια. Και… ύφεση;
- Ρωσία: Δύο νεκροί από ουκρανικά πλήγματα σε Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ
- Kρήτη: Νέα μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ – 20 συλλήψεις και πάνω από 3 εκ. ευρώ τα κέρδη
- Ένοπλη ληστεία σε ταξί στις Αχαρνές – Τρεις δράστες επιτέθηκαν σε οδηγό
- Προϋπολογισμός: Στα 5,185 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4μηνο



