Μια λίστα τραγουδιών απολύτως επιτηδευμένη

16:58 1/8/2018 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ammos-mousiki-nota.jpg 01.08.2018, 16:53 | Ετικέτες: τραγουδιστές, βιντεοκλίπ, συγκροτήματα Συντάκτης: Αρχοντία Κάτσουρα

Η επιλογή είναι εντελώς επιτηδευμένη: διάλεξα πράγματα που αγαπώ και που για διάφορους λόγους έχω συνδέσει με το καλοκαίρι. Κάποια κρύβουν αναμνήσεις όμορφες και άλλα μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες, όλες μέρος της ζωής. Συγχωρήστε το παράταιρο των ήχων και των μουσικών ειδών, αλλά το μουσικό χαλί κάθε ζωής θα ήταν βαρετό αν ήταν τακτοποιημένο

και μονοθεματικό.

1. Στο Φάληρο που πλένεσαι – Μάρκος Βαμβακάρης

Καλοκαίρι χωρίς μπάνια του λαού δεν γίνεται. Το τραγούδι έρχεται από εκείνα τα χρόνια που τα bains-mixtes ήταν η νέα μόδα. Πλέον στο Φάληρο δεν πλένεται κανείς και όλοι προτιμούμε άλλα μέρη, πιο μακρινά και πιο νησιωτικά για να δροσίσουμε τα σώματά μας, αλλά το τραγούδι αυτό τα έχει όλα: Ελλάδα, καλοκαίρι, έρωτες ανεκπλήρωτους και καταδικασμένους. Κυρίως όμως τον έναν και μοναδικό Μάρκο Βαμβακάρη, πατριάρχη του ρεμπέτικου.

2. Καλοκαίρι – Διονύσης Σαββόπουλος

Περιγραφή του ελληνικού καλοκαιριού πιο λεπτομερής ίσως να μην μπορούσε να υπάρξει: η ζέστη του μεσημεριού, το καρπούζι, οι ήχοι των πουλιών, οι ερωτικές συνευρέσεις που μυρίζουν ιδρώτα και λαχτάρα, αλλά και μια υποψία θανάτου, αυτού που πάντα αγωνιζόμαστε να ξεγελάσουμε.

3. Η φωτιά στο λιμάνι – Ξύλινα σπαθιά

Μην πάει ο νους σας στο κακό –κι ας το είδαμε τόσο πολύ για ένα ακόμα καλοκαίρι. Το τραγούδι είναι ίσως από τα πιο σημαδιακά μιας μεταεφηβείας που προσπαθούσε να δώσει νόημα στη ζωή. «Μην πετάξεις τη ζωή σου στα σκυλιά». Η φράση αυτή, μέσα σε ένα τόσο ατμοσφαιρικό τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει σαν προσευχή, ευχή και κατάρα. Γιατί η ζωή θα πρέπει «σαν ταινία να κυλά», τουλάχιστον να προσπαθούμε γι’ αυτό, δεν νομίζετε;

4. Monaco: 28 Degrees A L'Ombre – Jean Francois Maurice

Ένα γαλλικό τραγούδι, λίγο άκαιρο, λίγο μελό, λίγο μιας άλλης εποχής… Αλλά έχει κάτι που φέρνει στην επιφάνεια μια υπόσχεση διακοπών: τζιτζίκια, αίσθηση Μεσογείου, ρομαντική ατμόσφαιρα, αλλά και ρυθμό που απέχει από τα «σφυριά» που βαράνε στα περιώνυμα μπιτς-μπαρ των νησιών.

5. Μια αγάπη για το καλοκαίρι – Καίτη Χωματά

Γιάννης Σπανός, Γιώργος Παπαστεφάνου, Νέο κύμα και η νοσταλγία χτυπάει κόκκινο. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις αυτό το τραγούδι ένα καλοκαιρινό βράδυ και να μη σιγοψιθυρίσεις τους στίχους του. Το τραγουδούσαν οι γονείς μας, το παίζουν τα ραδιόφωνα ακόμα τα καλοκαίρια –κι ας μετράει κάμποσες πια δεκαετίες. Είναι αυτό που λέμε κλασικό.

6. Μια θάλασσα μικρή – Διονύσης Σαββόπουλος

Ίσως να είναι υπερβολή σε μια τόσο μικρή λίστα να υπάρχουν δύο τραγούδια του ίδιου σπουδαίου δημιουργού, αλλά δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Οι λόγοι είναι προσωπικοί και πολύ εσωτερικοί για να τους εξηγήσω. Θα περιοριστώ να πω ότι αυτοί οι στίχοι είναι από τους πιο αγαπημένους μου: «Μια θάλασσα μικρή/ πικρά σ’ αποχαιρέτησε/ σε περιμένει/ μια θάλασσα μικρή».

7. Να με θυμάσαι – Μελίνα Μερκούρη, Micro Remix

Το καλοκαίρι κρύβει συχνά αποχαιρετισμούς: αυτούς που θέλουμε, αλλά και κάποιους άλλους που δεν επιδιώξαμε. Καμιά φορά μπορεί να μην υπάρχουν καν, αλλά τις ήσυχες νύχτες του Αυγούστου, με παρέα ή χωρίς, στο άκουσμα αυτού του τραγουδιού, δεν μπορεί, κάποιον απόντα θα μνημονεύσουμε –κρυφά συνήθως, μέσα στα βάθη στα όποια σε λίγους αφήνουμε να καταδυθούν. Αυτή είναι από τις πιο ωραίες διασκευές τραγουδιού που έχω ακούσει.

8. Χάντρα στο κομπολόι σου – Γιώργος Νταλάρας

Το τραγούδι αυτό το τραγουδούσα πολύ μικρή. Όταν το έπαιζε το Δεύτερο Πρόγραμμα, απ’ όπου το έμαθα, ήταν ήδη κοντά μιας δεκαετίας. Μια ανάμνηση, αρκετά μεταγενέστερη, το συνδέει με τα καλοκαίρια της εφηβείας, όπως και το «Πουκάμισο το θαλασσί», που ακόμη συγκινούμαι όταν το ακούω. Αλλά πέρα από τις δικές μου αναμνήσεις –που αφορούν και λίγο κόσμο- οι δημιουργοί του είναι εγγύηση: Άκος Δασκαλόπουλος και Σταύρος Κουγιουμτζής.

9. Για ένα τανγκό – Χάρις Αλεξίου

Νύχτες με διάθεση μουσική, χορευτική και ένα τανγκό δεν θα μπορούσε να λείπει. Ποιος δεν έμαθε να χορεύει αυτό τον χορό που έχει τις ρίζες του στις αργεντίνικες μιλόνγκας και δεν λαχτάρησε να «βρει τις πύλες του παραδείσου». Η επιλογή του έγινε για όσα λέει και όσα κατάφωρα υπονοεί.

10. Querer – Francesca Gagnon

Επειδή ένα τανγκό είναι σαν κανένα, επιλέγω και αυτό το υπέροχο τραγούδι. «Amar/ Para poder luchar/ Contra el viento y volar/ Descubrir la belleza del mar» ή «Να αγαπάς, για να μπορείς να αγωνίζεσαι, να πετάς κόντρα στον άνεμο και να ανακαλύπτεις την ομορφιά της θάλασσας». Μεγάλα λόγια, αλλά είναι καλοκαίρι και όλα επιτρέπονται.

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια αυγουστιάτικη ραδιοφωνική εκπομπή Ακρογιαλιές δειλινά εντός και εκτός Μια Τετάρτη Η δική μου Αμοργός
Keywords
Τυχαία Θέματα