Μία hip hop κολεκτίβα τα βάζει με τη χούντα της Ταϊλάνδης

20:32 8/11/2018 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ rap-video.jpg Πώς ένα rap βίντεο μπορεί να προκαλέσει ρήγμα σε ένα δικτατορικό καθεστώς 08.11.2018, 19:52 | Ετικέτες: rap, hip hop, βίντεο Συντάκτης: efsyn.gr

Ένα βίντεο που ασκεί κριτική στην στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης έχει γίνει τεράστια επιτυχία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και σπάει όλα τα ρεκόρ στο youtube,

προκαλώντας την.. προσοχή της αυταρχικής κυβέρνησης της χώρας.

Η μπάντα ονομάζεται Rap Against Dictatorship (Ραπ ενάντια στη Δικτατορία) και το τραγούδι «Prathet Ku Me» ( «Τι έχει η χώρα μου») και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 30,8 views στο youtube, από τις 22 Οκτωβρίου όταν και δημοσιεύθηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα, εκφράζοντας με τον πιο δυναμικό τρόπο την οργή μιας γενιάς Ταϊλανδών οι οποίοι αναζητούν τρόπους να απαλλαχθούν από τη δικτατορία που κυριαρχεί στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι στίχοι είναι ξεκάθαροι «Η χώρα που βάζει ένα όπλο στο λαιμό σου ισχυρίζεται ότι υπάρχει ελευθερία, αλλά δεν υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής», ενώ σε άλλο σημείο η μπάντα στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει εκλογές στη χώρα εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ η διαφθορά αγγίζει όλους τους τομείς της κυβέρνησης του Prayuth Chan-Ocha's, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014.

Ο Dechathorn Bamrungmuang, συνιδρυτής του γκρουπ, λέει στο CNN ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς το κοινό μέσω της μουσικής τους. «Ο βασικός μας στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα τραγούδια μας κατά του καθεστώτος» συμπληρώνει.

Το καθεστώς του Prayuth έχει συλλάβει και δικάσει εκατοντάδες ακτιβιστές, κάθε πολιτική δραστηριότητα είναι απαγορευμένη και ο δημόσιος διάλογος έχει εξαφανιστεί εξαιτίας σκληρών νόμων που απαγορεύουν τη διαδικτυακή έκφραση και έχουν αυξήσει την αστυνόμευση και τη λογοκρισία.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι το γεγονός ότι το τραγούδι σπάει κάθε ρεκόρ για τη χώρα κάτι που δείχνει ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα η νεολαία έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Κι αν το τραγούδι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ταϊλανδών, το ίδιο συνέβη και με τη χούντα με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει τη Δευτέρα «Όταν ακούτε αυτό το τραγούδι πιστεύετε ότι λέει αλήθεια; Νομίζετε ότι είναι τόσο κακή η κατάσταση;».

Στη συνέχεια, βέβαια, πέρασε στις απειλές λέγοντας πως «όποιος δίνει αξία σε αυτό το τραγούδι θα πρέπει να αποδεχθεί την ευθύνη για το τι θα συμβεί στη χώρα στο μέλλον»

Οι δικαστικές αρχές, μάλιστα, ξεκίνησαν και έρευνα για να διαπιστώσουν εάν οι στίχοι του τραγουδιού παραβιάζουν τους νόμους, όμως, μέχρι στιγμής οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν έχουν βρει κάτι ενοχοποιητικό.

Σύμφωνα με τον Dechathorn η εναλλακτική ραπ κοινότητα μεγαλώνει στην Ταϊλάνδη και πολλοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν τραγούδια που μιλούν για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

«Σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε και άλλα τραγούδια για να πούμε τι συμβαίνει στην Ταϊλάνδη».

Δεν είναι, πάντως, οι ράπερς οι μόνοι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το ταλέντο τους για να κριτικάρουν την κυβέρνηση. Ο καλλιτέχνης γκράφιτι Headache Stencil έχει ήδη γίνει διάσημος με τη σάτιρα που χρησιμοποιεί κατά της χούντας στους τοίχους της Μπανγκόγκ.

Και οι κάλπες;

Ένα από τα βασικά θέματα που θίγει το «Prathet Ku Me» είναι εκείνο των εκλογών, καθώς η χώρα έχει να δει τέτοιες διαδικασίες εδώ και οκτώ χρόνια.

Ο Prayuth έχει υποσχεθεί κάλπες τον Φεβρουάριο του 2019, όμως ακόμη και με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση η κατάσταση δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα, καθώς, βάσει συντάγματος ο στρατός έχει το πάνω χέρι.

Το Σύνταγμα της χώρας έχει αλλάξει είκοσι φορές από το 1932 που καταργήθηκε η βασιλεία, και στην τελευταία εκδοχή του ο στρατός έχει δικαίωμα να διορίσει ανά πάσα στιγμή μη εκλεγμένο πρωθυπουργό και το μισό κοινοβούλιο.

Ραπ και εκλογές

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι υποστηρικτές του Prayuth θέλουν να τον διατηρήσουν στη θέση του πρωθυπουργού και μία κίνηση κατά της νεανικής μπάντας θα χαλάσει την… εικόνα του καθεστώτος.

Το δίλημμα είναι απλό: εάν στραφεί εναντίον του γκρουπ θα δείξει ξεκάθαρα στους ψηφοφόρους το πραγματικό της πρόσωπο, εάν τους αφήσει να συνεχίσουν θα έχει μία πολύ δημοφιλή φωνή εναντίον της.

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Jack White κατά της ομοφοβίας Πάνος Μπίρμπας: Κάνω μουσική με ακτιβιστικό τρόπο Ξαφνικά καινούργιο τραγούδι από τους Slipknot
Keywords
Τυχαία Θέματα