Μια χριστουγεννιάτικη έμπνευση

19:03 26/12/2018 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ rud-630.jpg 26.12.2018, 17:52 Συντάκτης: Υακίνθη Βουλέλη

To 1939 το πολυκατάστημα Montgomery Ward του Σικάγο αποφασίζει να εκδώσει το δικό του παιδικό παραμύθι και αναθέτει τη συγγραφή του σε έναν χαμηλόμισθο τότε κειμενογράφο διαφημίσεων, τον Robert Lewis May, προτείνοντάς του ο κεντρικός ήρωας να είναι ίσως κάποιο ζωάκι.

Πασχίζοντας να βρει το κλειδί για την ιστορία του ο May, κοιτούσε έξω από το παράθυρο του γραφείου του το ομιχλώδες τοπίο της λίμνης Μίσιγκαν· αυτό ήταν, η ιδέα τού ήρθε! «Μια μύτη! Μια φωτεινή κόκκινη μύτη

που θα λάμπει μέσα στην ομίχλη σαν προβολέας!».

Εμπνευσμένος από ένα ελάφι που αγαπούσε πολύ η κόρη του στον ζωολογικό κήπο του Σικάγου αλλά και από τη δική του συστολή κατά τα παιδικά του χρόνια, ο πρωταγωνιστής τού Robert L. May γεννιέται και το ποίημα που γράφει δεν είναι άλλο από το αγαπημένο «Rudolph the Red-Nosed Reindeer»!

Ο «Ρούντολφ» ωστόσο δεν ενθουσίασε αμέσως τους εκδότες, καθώς τη δεκαετία του '30 η εικόνα της κόκκινης μύτης ήταν συνδεδεμένη με τον χρόνιο αλκοολισμό και έτσι η ιδέα αρχικά απορρίφθηκε.

Τη γνώμη τους άλλαξαν τα σκίτσα του φίλου τού May και εικονογράφου του παραμυθιού, Denver Gillen, που σχεδίασε έναν χαρούμενο, υπερκινητικό και ζωηρό τάρανδο, πείθοντάς τους τελικά να εγκρίνουν το βιβλίο.

Γραμμένη σε έμμετρο στίχο, η τρυφερή ιστορία του ένατου ταράνδου του Αϊ-Βασίλη είναι γνωστή σε όλους·Ο Ρούντολφ είναι ένα έφηβο ελάφι με μια ξεχωριστά λαμπερή κόκκινη μύτη. Οι υπόλοιποι -πιο «μάτσο»- τάρανδοι εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού του τονεκφοβίζουν, τον κοροϊδεύουν και τον αποκλείουν από όλα τα ταρανδο-παιχνίδια (κανονικοί bullies δηλαδή!).

Έρχεται όμως μια Παραμονή Χριστουγέννων με ομίχλη και μηδαμινή ορατότητα και τότε ο Άγιος Βασίλης, που παρατήρησε την εξαιρετικά φωτεινή μύτη του, ζητάει από τον Ρούντολφ να οδηγήσει εκείνος το έλκηθρό του.

Το ντροπαλό ελαφάκι δέχεται και φυσικά ανακηρύσσεται ήρωας της βραδιάς, ενώ από παρείσακτος και μόνος γίνεται εκλεκτός και αγαπητός!

Το πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που έμελλε να γίνει διάσημο σε όλον τον κόσμο, δεν άργησε να εμπνεύσει και έναν μουσικό, τον Johnny Marks -κουνιάδο του Robert L.May- που αποφάσισε να το μελοποιήσει και να του χαρίσει τον γνώριμο σήμερα σκοπό του.

Και πάλι όμως ο Ρούντολφ δεν αγαπήθηκε αμέσως από τους καλλιτέχνες, αφού όλοι όσοι τους προτάθηκε να το ηχογραφήσουν, αρνήθηκαν. Τότε ο Marks πλησίασε τον λαϊκό τραγουδιστή και cowboy-star Gene Autry.

Ο Autry στην αρχή επίσης δεν εντυπωσιάστηκε. Έπαιξε το κομμάτι όμως στη σύζυγό του, Ina, η οποία συγκινήθηκε τόσο πολύ με τους στίχους όταν το άκουσε, που τον έπεισε να το συμπεριλάβει στον δίσκο του.

Τα Χριστούγεννα του 1949 το τραγούδι «Rudolph the Red-Nosed Reindeer» ήταν το νo1 στα ραδιόφωνα των Ηνωμένων Πολιτειών· το χρυσό ελαφάκι έγραψε πραγματικά Ιστορία.

Έγινε κινούμενο σχέδιο, κόμικς, ταινία και φυσικά τραγουδήθηκε πολλές πολλές φορές, δικαιώνοντας όσους πίστεψαν στην κόκκινη μύτη του και παραμένοντας μέσα στον χρόνο λατρευτός ήρωας των παιδιών (και όχι μόνο)!

Από όλες τις ηχογραφήσεις του «Ρούντολφ» ώς σήμερα, μακράν η αγαπημένη μου είναι το ντουέτο των Bing Crosby και Ella Fitzgerald με την live ορχήστρα του John Scott Trotter. Πέραν της ερμηνείας των δύο αυτών ογκόλιθων της jazz, η (εκτεταμένη σε στίχους) εκδοχή τους ξεχωρίζει κυρίως χάριν της θεατρικότητας που της προσδίδει το χιούμορ, η πρόζα και το χορωδιακό στοιχείο (τάρανδοι παντού!).

Κλείνω λοιπόν με αυτό το κομμάτι-έμπνευση των Χριστουγέννων και με φωτεινές ευχές για μια λαμπερή, χαρούμενη Πρωτοχρονιά!

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγούδια από την πόλη των ρόδων Πτώση σε δύο νότες
Keywords
Τυχαία Θέματα