Κύπρος της αγάπης και του ονείρου...

10:09 20/7/2018 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ Video of ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ 20.07.2018, 10:00

Πριν από 44 χρόνια σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1974, η Τουρκία εισβάλλει στην Κύπρο, 5 μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που διατάχθηκε από το καθεστώς της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας και ανέτρεψε τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Η εισβολή είχε την κωδική ονομασία «Αττίλας I». Μέσα

σε 3 μέρες οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από αυτήν και οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο τμήμα του νησιού.

Στις 23 Ιουλίου κηρύσσεται εκεχειρία, η ελληνική χούντα και η πραξικοπηματική κυπριακή κυβέρνηση καταρρέουν και στη Γενεύη αρχίζουν διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. Όταν αυτές καταλήγουν σε αδιέξοδο, στις 14 Αυγούστου η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή τη στρατιωτική επιχείρηση «Αττίλας II». Μέσα σε 48 ώρες οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το 36,4% του νησιού.

Οι αριθμοί της τραγωδίας, αμείλικτοι: περίπου 4.000 νεκροί, 1.619 αγνοούμενοι, ενώ 200.000 έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Το 1983 δημιουργείται το ψευδοκράτος «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της «ΤΔΒΚ» κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου. Η κατοχή εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη... Οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού συνεχίζονται...

Γη του ξεραμένου λιβαδιού
γη της πικραμένης Παναγιάς
γη του λίβα, τ' άδικου χαμού
τ' άγριου καιρού, των ηφαιστείων.
Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο.

Δώρα Σελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα