Και η μουσική στο στόχαστρο

20:42 1/6/2018 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ ezhel.png Σύλληψη ράπερ στην Τουρκία δημιουργεί αντιδράσεις 01.06.2018, 20:36 | Ετικέτες: μουσικοί, hip hop Συντάκτης: efsyn.gr

Η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα την τελευταία διετία, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος. Τώρα στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν φαίνεται πως έχουν μπει και μουσικοί που έχουν σημαντικό έρεισμα στη νεολαία της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύλληψη

του δημοφιλούς Τούρκου ράπερ Ezhel στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι, μέσω των στίχων του, ενθαρρύνει τους νέους να χρησιμοποιήσουν ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα η αστυνομία συνέλαβε τον 28χρονο μουσικό από την ομάδα δίωξης ναρκωτικών στις 24 Μάη, ενώ με βάση την κατηγορία ο, κατά κόσμον, Ömer Sercan İpekçioğlu, αντιμετωπίζει ενδεχομένως και σημαντική ποινή φυλάκισης.

Ο Ezhel είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ράπερ στη γειτονική χώρα με σημαντικές πωλήσεις, αλλά και εκατομμύρια views στο youtube.

Τις τελευταίες ημέρες το hashtag #FreeEzhel κυριαρχεί στο διαδίκτυο της Τουρκίας με αρκετούς χρήστες των social media να εκφράζουν την οργή και τη σύγχυσή τους για τη σύλληψη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, εν μέσω μίας κρίσιμης προεκλογικής περιόδου, οι τουρκικές αρχές στοχεύουν στον Ezhel επειδή με τους στίχους του εκφράζει πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς της νέας γενιάς, όπως αυτή εκφράστηκε στο παρελθόν και από τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ κλπ.

Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός μουσικού από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στον Independent: Είναι λυπηρό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Τουρκία. Ο Sercan είναι ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός και δεν του αξίζει να βρεθεί στη φυλακή. Εμπνέει τους ανθρώπους. Να υποστηρίξουμε την τέχνη και να μην τιμωρούμε τους ανθρώπους που τη δημιουργούν».

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντεσιμπέλ εναντίον ακροδεξιάς Roger Waters, Portishead, Wolf Alice κατά Ισραήλ και Νετανιάχου
Keywords
Τυχαία Θέματα