«Η πολυπολιτισμικότητα είναι η δική μας απάντηση στο σκοτάδι της Ευρώπης»

20:57 22/5/2018 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ bgko-2.jpg 22.05.2018, 19:50 | Ετικέτες: παραδοσιακή μουσική, έντεχνο τραγούδι, συναυλίες Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης

Από την Καταλονία στο Ισραήλ και από τη χιονισμένη Ουκρανία σε μία βαλκανική πεδιάδα περιτριγυρισμένη από βουνά, χρώματα και μελωδίες. Η Barcelona Gipsy Balkan Orchestra αποτελεί την επιτομή αυτού που αποκαλούμε «πολυπολιτισμικότητα» στη μουσική.

Ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, αντλούν

έμπνευση κυρίως από την Balkan και klezmer παράδοση και διευρύνουμε συνεχώς τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες.

Κι επειδή μία πολυεθνική Balkan μπάντα δε θα μπορούσε να μην έχει και έναν Έλληνα στη σύνθεσή της, ο Στέλιος Τόγιας, κρουστός της Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Passport, μίλησε στην efsyn city για την πολυπολιτισμικότητα στη μουσική και για τους σκοτεινούς καιρούς τους οποίος διανύουμε.

Οι BGKO εμφανίζονται live στην κεντρική σκηνή του Passport την Πέμπτη. Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ

Εάν δημιουργούσαμε έναν χάρτη της μουσικής των BGKO από πού έως πού θα εκτεινόταν γεωγραφικά;

Η βάση θα ήταν σίγουρα στα Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα αν λάβεις υπόψη σου τα τραγούδια που έχουμε παίξει όλα αυτά τα χρόνια, ο χάρτης θα έφτανε από την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Ρωσία ως τη Λατινική Αμερική. Άρα είναι κάπως δύσκολο να ορίσουμε γεωγραφικά σύνορα.

Έχετε δηλώσει ότι συνεχίζετε να ανταποκρίνεστε στην ανάγκη να διευρύνετε τους μουσικούς σας ορίζοντες. Μέχρι που θα μπορούσε να φθάσει το μουσικό φάσμα των BGKO;

Πραγματικά δεν γνωρίζουμε. Δεν έχουμε κάποιο σχέδιο, δεν βάζουμε περιορισμούς, ούτε νιώθουμε την ανάγκη να υπηρετήσουμε κάποια μουσική ταυτότητα. Είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Πιστεύω πάντως ότι τα Βαλκάνια θα είναι πάντα η αφετηρία μας.

Τελικά η Balkan, η klezmer είναι μουσικές χαρούμενες ή θλιμμένες;

Χαρούμενες, θλιμμένες και πολλά ακόμα. Αυτή είναι και η ομορφιά τους.

Σε μια εποχή όπου η Ευρώπη δείχνει μία εσωστρέφεια και επιθετικότητα απέναντι στο διαφορετικό και το «ξένο» είναι αυτή η πολυπολιτισμικότητα στη μουσική μία απάντηση και μία υπενθύμιση της ιστορικής πορείας της ηπείρου;

Εύχομαι να είναι μια απάντηση, αν και βλέποντας την εξέλιξη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν φορές που δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Είναι η δική μας απάντηση σίγουρα και ευτυχώς πέρα από εμάς, φαίνεται να εκφράζει και να φέρνει κοντά πολύ κόσμο. Αυτή τη δύναμη, η μουσική δύσκολα θα τη χάσει ό,​τι κι αν συμβεί.

Οι Ρομά είναι μια πληθυσμιακή κοινότητα που έχει βαθιά επίδραση στον πολιτισμό της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην μουσική. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη τους έχει φερθεί ανάλογα; Τους έχει δώσει τη θέση που τους αρμόζει στην ιστορία;

Έθιξες ένα μεγάλο θέμα, αρκετά πολύπλοκο για να αναλυθεί στα πλαίσια μιας συνέντευξης. Η πολιτισμική πάντως προσφορά των Ρομά έχει σίγουρα υποτιμηθεί έως και αγνοηθεί σε πολλές περιπτώσεις, αντίθετα με άλλα στοιχεία που προβάλλονται συνεχώς και συντηρούν προκαταλήψεις.

Τα είδη με τα οποία ασχολείστε έχουν περάσει διάφορα στάδια. Από μουσικές της ρίζας, εντελώς παραδοσιακές, βρέθηκαν στην αφάνεια και εδώ και πολλά χρόνια έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο πότε ως φολκλορ/ethnic και πότε ως «θέαμα» σε πιο γυαλισμένες εκδοχές. Εσείς πια πιστεύετε ότι είναι η θέση τους; Στο πανηγύρι, σε μία αυλή, σε ένα μικρό μαγαζί ή σε ένα Μέγαρο μουσικής;

Η παραδοσιακή μουσική γεννήθηκε και εκφράζει τα δρώμενα του κάθε τόπου και της κάθε εποχής. Μουσική του λαού είναι σίγουρα άρα η θέση της είναι περισσότερο στα μέρη που περιγράφεις παρά σε κάποιο Μέγαρο μουσικής. Αυτό όμως δεν αποκλείει τίποτα. Εμείς για παράδειγμα παίζουμε παραδοσιακή μουσική αν και δεν είμαστε παραδοσιακοί μουσικοί. Αυτό που παράγουμε ταιριάζει σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και το έχουμε δει να λειτουργεί σε αρκετά ετερόκλητα μέρη.

Πώς θα ήταν μία ταινία με soundtrack τη μουσική σας;

Πληθωρική μάλλον. Όπως ο βαλκανικός κινηματογράφος.

Και ποια θα ήταν για εσάς η ιδανική Balkan μπάντα; Τόσο από όργανα όσο και από πρόσωπα;

Δεν υπάρχει κάποια συνταγή που σου δίνει το ιδανικό αποτέλεσμα. Οι μπάντες είναι ζωντανοί οργανισμοί και αναπτύσσουν δυναμικές από τα άτομα που τις αποτελούν. Πάντως κατά τη διάρκεια των περιοδειών που κάνουμε τόσα χρόνια, ειδικά στα Βαλκάνια, έχουμε γνωρίσει και τζαμάρει με απίστευτους μουσικούς και δεν αναφέρομαι μόνο στο τεχνικό μέρος αλλά και στη φιλοσοφία που έχουν γύρω από μουσική.

Την Πέμπτη στο Passport θα μας αφήσετε να ανέβουμε στη σκηνή να χορέψουμε μαζί σας;

Ελπίζουμε να χορέψετε παντού!

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν ο όρος «καλλιτεχνική ενηλικίωση» είχε πρόσωπο... Melentini: Η μουσική είναι υπερδιέγερση και ολοκλήρωση «Το ελληνικό κοινό στηρίζει τη μουσική παρά τις δυσκολίες»
Keywords
Τυχαία Θέματα