ΕΛΑΣ: Επόμενος μεγάλος στόχος η ΔΕΘ – Με κυβερνητικό πρόγραμμα ο Τσίπρας
ΕΛΑΣ: Επόμενος μεγάλος στόχος, η ΔΕΘ – Πότε ξεκινούν οι πρώτες περιοδείες
Σήμερα το μεσημέρι κλείνει τις εκκρεμότητες με τον οργανωτικό κύκλο του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας, με την «πρώτη» του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ
Και αφού κλείνουν οι εκκρεμότητες με τη δομή του νέου κόμματος, τώρα όλα τα βλέμματα της λεωφόρου Αμαλίας πέφτουν στη… Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Εκθεση της πόλης.
Ιστορικό προηγούμενο μάλλον δεν υπάρχει, πρόεδρος εξωκοινοβουλευτικού κόμματος να επισκέπτεται τη ΔΕΘ και παρ’ όλα αυτά να συγκεντρώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον πολιτών και μέσων ενημέρωσης.
Στην τελική ευθεία«Η ΔΕΘ είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός μας», έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πηγές της λ. Αμαλίας, με βασική αιχμή το πρόγραμμα. Εκεί, ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει στη δημοσιότητα όλο το πρόγραμμα –όπως και ο ίδιος υπαινίχθηκε μέσω της συνέντευξής του στην τηλεόραση του Alpha την Πέμπτη το βράδυ– στο οποίο προφανώς και θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες.
Από εκεί η Συμπαράταξη μπαίνει στην τελική ευθεία, όποτε και αν προκηρυχθούν οι εκλογές – με δεδομένο, φυσικά, ότι δεν θα έχει «αιφνιδιάσει» (εντός πολλών πολλών εισαγωγικών) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θα έχει ανακοινώσει νωρίτερα πρόωρες κάλπες.
Είναι ηλίου φαεινότερον όμως ότι για να φτάσει να καταθέσει το κυβερνητικό πρόγραμμά του στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας, αυτό θα έχει συνταχθεί νωρίτερα στην κάθε του λεπτομέρεια – κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν δύο μήνες σκληρής δουλειάς για τους τομείς και τους επικεφαλής τους.
Η χθεσινή πρεμιέρα του σκιώδους Υπουργικού είχε και αυτή την έννοια, να τεθεί, δηλαδή, σε λειτουργία ο σχετικός μηχανισμός. Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν θα προκύψει μόνο μέσω της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής επάρκειας και εργασιακής εμπειρίας των στελεχών του νέου κόμματος. Θα προκύψει μέσα και από την επαφή με τους πολίτες.
Οι περιοδείεςΤο αμέσως επόμενο διάστημα, ο Αλ. Τσίπρας και οι τομεάρχες της ΕΛΑΣ βγαίνουν ξανά από το γραφείο, αρχίζουν επισκέψεις σε όλη τη χώρα (έχουν ήδη γίνει κάποιες), που όμως δεν θυμίζουν σε τίποτε κλασική κομματική περιοδεία. Η δομή κάθε συνάντησης έχει ως εξής: τον λόγο παίρνουν πρώτα οι πολίτες, στα ερωτήματα-ζητήματα των οποίων απαντούν τα στελέχη της ΕΛΑΣ και η εκδήλωση κλείνει με τους πολίτες και πάλι (ενώ είναι αυτονόητο ότι αν στην ομάδα συμμετέχει κάποιος τομεάρχης, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα θέματα του τομέα του). Με τον τρόπο αυτό, οι παρόντες και οι παρούσες γίνονται συνδιαμορφωτές του προγράμματος.
Μιλώντας χθες στο σκιώδες Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες, να παλέψουν για «μια νέα ηθική της πολιτικής που δεν υποκλίνεται στη γοητεία της εξουσίας, στο δέλεαρ της δημοσιότητας, της βουλευτικής έδρας, της υπουργικής καρέκλας, των πάσης φύσεως αξιωμάτων και προνομίων».
Τα στερεότυπαΚαι ζήτησε από τομεάρχες και στελέχη, με τον λόγο και την πράξη τους, να αμφισβητήσουν το στερεότυπο της κυβερνητικής προπαγάνδας «Ολοι ίδιοι είναι». Είναι ώρα να ξαναβγούν στην επιφάνεια παλιές αξίες του λαού μας, όπως η εντιμότητα –που αποδείχθηκε πολύ σπάνια τα τελευταία χρόνια, όπως σχολίασε–, η αφοσίωση στον λαό και την πατρίδα, η σεμνότητα κ.ά.
Με πολιτική κατακλείδα ότι η Συμπαράταξη θα κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή και την αλλαγή πολιτικής, με όραμα και σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης. Αλλωστε, ο πολιτικός κύκλος του κυρίου Μητσοτάκη, αν δεν έχει κλείσει, κλείνει, τόνισε, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι ο δρόμος δεν θα είναι βατός και η αντίδραση όσων θίγονται από το πρόγραμμα της ΕΛΑΣ θα είναι σκληρή. Μακριά από τις πεπονόφλουδες, λοιπόν, όπως έλεγε ο Ηλίας Ηλιού και επανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
Να ξαναζωντανέψουν τα χωριάΣτο παρασκήνιο, κόμμα και Ινστιτούτο δουλεύουν διαρκώς σε projects. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τελευταία μελέτη του ΙΝΑΤ που είδε το φως της δημοσιότητας, για την αναστροφή της ερημοποίησης της ελληνικής υπαίθρου.
Στον πυρήνα της πρότασης του ΙΝΑΤ, υπό τον τίτλο «Μια εθνική στρατηγική αποκέντρωσης», ο αναγνώστης της θα συναντήσει τρεις άξονες, που λειτουργούν μόνο συνδυαστικά όμως, όπως διευκρινίζουν οι συντάκτες της. Στον πρώτο βρίσκει κανείς σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και ο «Εγγυημένος Χρόνος Πρόσβασης 30 λεπτών», ώστε κανένας κάτοικος της περιφέρειας να μην απέχει περισσότερο από μισή ώρα από βασικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.
Ο δεύτερος άξονας είναι η παραγωγική και ενεργειακή αυτονομία, εισάγει φορέα γης κατά της ακαλλιεργησίας, θεσμικό πλαίσιο για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία και ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ο τρίτος είναι η θεσμική και δημοσιονομική ενίσχυση της περιφέρειας και προβλέπει μεταφορά δημόσιων φορέων εκτός Αθήνας, ίδρυση υφυπουργείου Αποκέντρωσης, φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τη στρατηγική εκπόνησε η Ομάδα Εργασίας Κοινών, Ομότιμης Παραγωγής και Αποκέντρωσης του ΙΝΑΤ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Ερχεται «Ωμέγα Μπλοκ» – Πόσο θα κρατήσει το νέο κύμα ζέστης
- Η Τζόντι Φόστερ αποκάλυψε ότι ο κορυφαίος ρόλος στην καριέρα της προοριζόταν για άνδρα -Τι συνέβη και τον πήρε
- Φλέγονται πάλι τα στενά του Ορμούζ – Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα
- Τα “σιωπηλά” σημάδια: Πώς θα καταλάβετε ότι ένα παιδί έχει κατάθλιψη, ακόμα κι αν προσπαθεί να το κρύψει – Δεν πρέπει να τα αγνοήσετε
- Δολοφονία 15χρονου στην Καλλιθέα: Τα πρώτα λόγια του 17χρονου όταν είδε αστυνομικούς στο σπίτι του
- Κωστής Μοσκώφ – 27 Ιουνίου 1998
- Τροχαίο ατύχημα στην Ηλεία: Φορτηγό ισοπέδωσε δύο αποθήκες στα Λεχαινά - Έντομο τσίμπησε τον οδηγό και έχασε τον έλεγχο, είχε μαζί τον ανήλικο γιο του (Εικόνες)
- Γιατί η Βρετανία άλλαξε έξι πρωθυπουργούς σε 10 χρόνια: Ο ρόλος του Brexit και οι προκλήσεις
- ΕΝΦΙΑ: Η «Ηλεκτρονική Ταυτότητα» φέρνει τα πάνω κάτω στα ακίνητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις efsyn
- Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράν – Επικαλούνται προηγούμενη επίθεση της Τεχεράνης κατά πλοίου στο Ορμούζ
- ΕΛΑΣ: Επόμενος μεγάλος στόχος η ΔΕΘ – Με κυβερνητικό πρόγραμμα ο Τσίπρας
- Μουντιάλ 2026: «Τρία στα τρία» για τη Γαλλία που επιβλήθηκε με 4-1 της Νορβηγίας [βίντεο]
- Διαβάστε σήμερα την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τα κόκκινα δάνεια: Μέχρι το 2081 θα πληρώνουμε τα funds
- Καιρός: Ανεβαίνει στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο
- Καλλιθέα: Ανεξέλεγκτη βία για τον έλεγχο της πλατείας – Πώς έγινε η φονική συμπλοκή με νεκρό έναν 15χρονο
- Μέση Ανατολή: Τριγμοί στην εκεχειρία – Ιρανικά αντίποινα με πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Ιουνίου
- Τελευταία Νέα efsyn
- ΕΛΑΣ: Επόμενος μεγάλος στόχος η ΔΕΘ – Με κυβερνητικό πρόγραμμα ο Τσίπρας
- Καλλιθέα: Ανεξέλεγκτη βία για τον έλεγχο της πλατείας – Πώς έγινε η φονική συμπλοκή με νεκρό έναν 15χρονο
- Μέση Ανατολή: Τριγμοί στην εκεχειρία – Ιρανικά αντίποινα με πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους
- Διαβάστε σήμερα την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τα κόκκινα δάνεια: Μέχρι το 2081 θα πληρώνουμε τα funds
- Καιρός: Ανεβαίνει στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Ιουνίου
- Μουντιάλ 2026: «Τρία στα τρία» για τη Γαλλία που επιβλήθηκε με 4-1 της Νορβηγίας [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράν – Επικαλούνται προηγούμενη επίθεση της Τεχεράνης κατά πλοίου στο Ορμούζ
- Η Μπουρκίνα Φάσο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γαλλία
- Γαύδος: Ακόμα μια λέμβος με 92 μετανάνστες ανοιχτά του νησιού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βενεζουέλα: 920 οι νεκροί ,50.000 αγνοούμενοι μέχρι στιγμής
- Καιρός σήμερα: Ζέστη έως 36°C και ισχυροί βοριάδες έως 8 μποφόρ
- «Λιώνουν» Γαλλία, Βρετανία και Ελβετία από τον καύσωνα: Ιστορικές θερμοκρασίες και έκτακτα μέτρα
- Το πλοίο Κίσσαμος με 1.246 επιβάτες προσάραξε κοντά στη Μήλο μετά από μπλακ άουτ
- Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος- Επεισόδιο 81
- Μουντιάλ 2026: Οι 28 ομάδες που πρόκριθηκαν στη νοκ άουτ φάση και η μάχη για τις τρίτες θέσεις
- Ελεάνα Παπαϊωάννου: «Έγραφαν χυδαία και αισχρά σχόλια – Δεν το περίμενα αυτό, ειδικά από γυναίκες»
- Αλέξανδρος Κογκόλης: Κάπου… έλεος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
- Μουντιάλ 2026, Πράσινο Ακρωτήρι – Σαουδική Αραβία 0-0: Μια ιστορική πρόκριση
- Στουρνάρας: Αναγκαία η ρύθμιση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη



