«Έφυγε» ο Chris Cornell σε ηλικία 52 ετών

11:07 18/5/2017 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ cornell-dead.jpg (AP Photo/Nam Y. Huh, File) 18.05.2017, 11:02 | Ετικέτες: Soundgarden, Chris Cornell, τραγουδιστές Συντάκτης: efsyn.gr

Δυσάρεστα νέα για τους φίλους της μουσικής και τους οπαδούς των Soundgarden, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ο Chris Cornell, ένας από τους πιο σπουδαίους rock τραγουδιστές και μουσικούς των τελευταίων τριάντα ετών έφυγε από τη

ζωή σε ηλικία μόλις 52 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Την είδηση μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο εκπρόσωπό του. Χθες το βράδυ είχε συναυλία με τους Soundgarden στο Ντιτρόιτ.

Στη δήλωσή του στο Associated Press ο εκπρόσωπός του Brian Bumberry ανέφερε ότι ο θάνατός του ήταν «αιφνίδιος» και ζήτησε από τα μέσα να σεβαστούν την οικογένειά του, η οποία βρίσκεται σε επαφή με ιατροδικαστή για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου.

Ο ηγέτης των Soundgarden είχε ιδιαίτερους δεσμούς και με τη χώρα μας, καθώς ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα και επισκεπτόταν συχνά-πυκνά την πατρίδα μας.

Πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα τόσο με τους Soundgarden, ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους της grunge επανάστασης όσο και με τους Audioslave, παρέα με τα μέλη των Rage Against the Machine.

Γεννημένος στο Σιάτλ στις 20 Ιουλίου του 1964 ο Chris Cornell υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους της σκηνής του grundge, η οποία, από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, έδωσε ένα μεγάλο... ηλεκτροσόκ στη rock μουσική επαναφέροντάς της στο προσκήνιο.

Ξεχώρισε για τις τεράστιες φωνητικές του δυνατότητες, την ξεχωριστή ικανότητά του ως συνθέτης, αλλά και για την εκρηκτική σκηνική του παρουσία. Είχε προταθεί αρκετές φορές για μουσικά βραβεία και κέρδισε αρκετά στην πάνω από τριάντα χρόνια καριέρα του.

Μαζί με τους Kim Thayil (κιθάρα), Hiro Yamamoto (μπάσο) δημιούργησαν τους Soundgarden το 1984 με τον Cornell να εκτελεί, αρχικά χρέη... ντράμερ. Στη συνέχεια η μπάντα προσέλαβε κανονικό ντράμερ για να αφήσει τον Cornell να επικεντρωθεί στα φωνητικά.

Οι Soundgarden υπέγραψαν στην Sub Pop (την εταιρεία που «ευθύνεται» για την ανάδειξη της grunge σκηνής) και κυκλοφόρησαν δύο EP τα «Screaming Life» και «Fopp», αλλά και το ντεμπούτο τους «Ultramega ΟΚ» (1990).

To 1989 υπέγραψαν στην A&M Records και έγιναν η πρώτη grunge μπάντα (πολύ πριν τους Nirvana) που είχε συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική. Κάπου εκεί άρχισε και η πορεία τους προς την κορυφή. Οι Soundgarden κυκλοφόρησαν διαδοχικά τα «Louder Than Love» (1989) και «Badmotorfinger» (1991). Με το τελευταίο γνώρισαν ακόμη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, ενώ το grunge άρχιζε να κάνει δυναμικά αισθητή την παρουσία του με μπάντες όπως οι Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam.

(AP Photo/John Carucci, File)

Το 1994 ήρθε η παγκόσμια καταξίωση με το εκπληκτικό «Superunkown» να τους στέλνει στην κορυφή. Σε αυτό υπήρχαν κομμάτια όπως τα «Black Hole Sun», «Spoonman», «Fell on Black Days», τα οποία έφεραν τους Soundgarden στην πρωτοπορίαμ μαζί με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους και φίλους από το Σιάτλ.

Το 1996 ήρθε το «Down on The Upside», το οποίο μπορεί να δημιούργησε προβληματισμό στους οπαδούς των Soundgarden εξαιτίας της αλλαγής στον ήχο, αλλά ήταν και παραμένει ένα όμορφο album και ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές τους. Έναν χρόνο μετά, όμως οι Soundgarden ανακοίνωσαν ότι διαλύονται, καθώς τα μέλη ζητούσαν διαφορετική μουσική κατεύθυνση, ενώ και οι πωλήσεις του «Down on The Uspide» δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Το 2010 ο Chris Cornell έγραψε στο Twitter «Το 12 ετών διάλειμμα τελείωσε» ανακοινώνοντας την επανένωση των Soundgarden και σκορπώντας ενθουσιασμό στους οπαδούς της μπάντας, παλιούς και νέους. Το 2012 κυκλοφόρησαν το «King Animal», ενώ πραγματοποίησαν πολλές περιοδείες. Χθες το βράδυ έπαιζαν στο Ντιτρόιτ στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας.

#Detroit finally back to Rock City!!!! @soundgarden #nomorebullshit pic.twitter.com/BqXx9veFoD

Chris Cornell (@chriscornell) 18 Μαΐου 2017

(AP Photo/Jeff Christensen, File) Ένας ακούραστος καλλιτέχνης

Ο Chris Cornell, πάντως, δεν έμεινε με... σταυρωμένα χέρια, καθώς, παρά τη διάλυση των Soundgarden συνέχισε να παράγει μουσικά, κυκλοφορώντας προσωπικούς δίσκους και γράφοντας μουσική για ταινίας. Μια από τις πιο γνωστές συνθέσεις του ήταν το «You Know My Name» για το «Casino Royale» του Jame Bond.

Το 2001 συνεργάστηκε με τα μέλη των Rage Against The Machine (πλη του Zack de la Rocha) για να δημιουργήσουν τη σούπερ μπάντα των Audioslave. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και περιείχε τραγούδια όπως τα «Cochise», «Show Me How To Live», «Like a Stone», «I Am the Highway» να γίνονται επιτυχίες. Οι Audioslave ακούγονταν ακριβώς όπως ήθελαν οι οπαδοί τους, δηλαδή... Rage Against The Machine με Soundgarden. Η συνέχεια, βέβαια, δεν ήταν ανάλογη και οι Audioslave, μετά από την κυκλοφορία άλλων δύο, μάλλον αποτυχημένων, album διαλύθηκαν το 2006. Εμφανίστηκαν ξανά το 2017 στο πλαίσιο συναυλίας των Prophets og Rage κατά της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

My new single “The Promise” is available now on @AppleMusic. All proceeds will be donated to @theirc. https://t.co/VBn8pPUQFQ pic.twitter.com/tgqpIchPt0

Chris Cornell (@chriscornell) 10 Μαρτίου 2017

Το καλά κρυμμένο «μυστικό»

Εκτός από τα πολύ γνωστά project του ο Cornell συμμετείχε και σε μια μπάντα η οποία έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στους γνώστες του είδους. Αυτοί ήταν οι Temple of the Dog, δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούνταν από τον Cornell και μέλη των Pearl Jam. Κυκλοφόρησαν μόλις έναν δίσκο, ο οποίος έχει, όμως, τη δική του περίοπτη θέση στη λίστα των grunge κυκλοφοριών.

Τα προβλήματα και η σχέση με την Ελλάδα

Ο Chris Cornell πάλεψε για αρκετά χρόνια με τον εθισμό του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, κάτι που επηρέασε αρκετές φορές την καριέρα του.

Ο δεύτερός του γάμος ήταν με την, ελληνικής καταγωγής, Βίκυ Καραγιάννη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Ο Cornell ασπάστηκε την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ενώ οι επισκέψεις του στην Ελλάδα έγιναν ακόμη πιο συχνές. Ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε αρκετές φορές ήταν και η φιλία και... κουμπαριά του με την Άννα Βίση, με την οποία εμφανίστηκε πρόσφατα στη σκηνή μαζί σε γνωστό μαγαζί της Αθήνας.

Έγινε, ακόμη, γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, ιδιαίτερα μέσω του ιδρύματος που είχε ιδρύσει με τη σύζυγό του και προσέφερε βοήθεια σε παιδιά που είναι αντιμέτωπα με τη φτώχεια.

Η μοναδική του επίσημη live εμφάνιση στην Ελλάδα ήταν το 2007 στη Μαλακάσα στα πλαίσια του Rockwave Festival.

Φωτογραφία αρχείου AP Photo
Keywords
Τυχαία Θέματα