Δύο γυναίκες μουσικοί στο… πνεύμα της διαδικτυακής μας εποχής

19:13 17/9/2018 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ sultanta-je.jpg Tash Sultana-Jorja Smith: Από τη μουσική του δρόμου και το Internet στην απόλυτη καταξίωση 17.09.2018, 19:08 | Ετικέτες: rock, soul, βίντεο, συναυλίες Συντάκτης: Γιάννης Καψάσκης

Είναι ένας καινούριος κόσμος εκεί έξω. Ειδικά για τη μουσική βιομηχανία που έχει υποστεί σαρωτικές αλλαγές από την αρχή του αιώνα και μετά και δείχνει να επαναπροσδιορίζεται κάθε χρονιά που περνάει.

Σχεδόν τα πάντα έχουν αλλάξει

όσον αφορά το μάρκετινγκ και τη διάδοση της νέας μουσικής και όλοι οι εμπλεκόμενοι συναγωνίζονται το ποιος θα προσαρμοστεί γρηγορότερα στις επιταγές αυτής της νέας εποχής.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που ποτέ δε θα αλλάξουν. Η καλή μουσική θα είναι πάντα καλοδεχούμενη και η προδιάθεση θα είναι πάντα θετική για τους νέους δημιουργούς που καλούνται να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα σε έναν τόσο ανταγωνιστικό στίβο υπερπροσφοράς.

Το ημερολόγιο δείχνει 2018 και αν χρειαστεί να “βαφτίσουμε” ως φαβορί των εντυπώσεων και της ουσίας για αυτή τη χρονιά κάποιους, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε αυτές τις δυο υπέροχες δεσποινίδες...

Tash Sultana

Είναι το αντισυμβατικό success story που περισσότερο μοιάζει με εκείνα τα αποφασιστικά cameo των παλιών ηρώων στα γουέστερν, που χάραζαν μόνοι το δρόμο τους και χωρίς να τους αποσπά τίποτα, ξεκινούσαν μια αιματοβαμμένη αποστολή εκδίκησης χωρίς να κοιτάζουν πίσω.

Η Tash ξεκίνησε να παίζει μουσική στους δρόμους της Μελβούρνης, όχι τόσο προς βιοπορισμό, όσο από την επιθυμία να εκφράσει αυτό το απροσδιόριστο “alternative roots reggae folk-ish” αμάλγαμα μουσικής που τόσο χαρακτηριστικά “βγαίνει” από την κιθάρα, τα πετάλια και τη φωνή της. Εντάχθηκε στην κοινότητα των buskers (όλων αυτών των γοητευτικών τύπων που κουβαλούν ταλέντο, εξοπλισμό και παίζουν μουσική στους δρόμους) μέχρι που τα τραγούδια που μόνη ηχογράφησε στο δωμάτιο της έφτασαν στο τοπικό ραδιόφωνο, ακολούθησαν οι συναυλίες, η viral φήμη του internet και η διεθνής αναγνώριση, μεταφρασμένη σε συνεχείς περιοδείες σε όλες τις ηπείρους.

Ίσως είναι ο χαρακτήρας της βιομηχανίας του σήμερα τέτοιος, που πρώτα έρχεται η ευρεία αποδοχή του κοινού και οι εκτεταμένες συναυλίες και η δισκογραφία ακολουθεί. Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί ότι ενώ μόλις κυκλοφόρησε το “Flow State”, το πρώτο της ολοκληρωμένο album, να μπορούμε να μιλάμε για μια φτασμένη καλλιτέχνιδα;

Jorja Smith

Ίσως ο μουσικός κόσμος να χρειάζεται ήρωες, ίσως και όχι. Το σίγουρο είναι ότι πολύ συχνά είναι απαραίτητη μια λαμπρή παρουσία, ένας φάρος ελπίδας, γύρω από τον οποίο να συγκεντρώνονται οι υπερβολικές προσδοκίες όλων εμάς. Το πιο πρόσφατο άστρο στη διεθνή vocal σκηνή, προέρχεται από το Wallsall, μια μικρή βιομηχανική πόλη των αγγλικών Midlands, κάπου μεταξύ Birmingham και Wolverhampton.

Η νεαρή Jorja Smith όπως όλοι οι καλλιτέχνες της γενιάς της, έστησε την περσόνα της ανεβάζοντας online videos όπου τραγουδούσε δικές της συνθέσεις, μέχρι τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν αρκετές για να απαρτίσουν ένα πατροπαράδοτο EP, με τίτλο “Project 11”.

Είναι η εποχή μας τέτοια, που ότι είναι να λάμψει, λάμπει γρήγορα και η πραγματική αξία φαίνεται από το αν θα σβήσει εξίσου γρήγορα. Η Jorja πολύ νωρίς αναδείχθηκε στην πατρίδα της, συνοδεύοντας το Drake σε μια περιοδεία του και δεν άργησε να βρει δισκογραφική στέγη και να έχει ετοιμάσει φέτος το “Lost And Found” ντεμπούτο της.

Μέχρι στιγμής, η κρυστάλλινη φωνή και η θετική της παρουσία έχουν υπερνικήσει την ταχύτητα με την οποία ξεθωριάζουν οι αστέρες και θα είναι μια υπέροχη μέρα, όταν η γοητεία θα επικρατήσει του virality...

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το one woman show της Tash Sultana Kamasi Washington: Ένας ακλόνητος πυλώνας της εξέλιξης της jazz
Keywords
Τυχαία Θέματα