Δημιουργώντας και κρυφοκοιτάζοντας προς το «Αμέρικα»

13:36 16/2/2018 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ diksoi-mousiki-.jpg Τέσσερις νέοι ελληνικοί δίσκοι που αξίζουν την προσοχή μας | Dreamstime 16.02.2018, 13:30 | Ετικέτες: rock, blues, americana, δίσκος Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης

Η ελληνική αγγλόφωνη ανεξάρτητη σκηνή είναι εξαιρετικά ζωντανή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό, φυσικά, το γνωρίζαμε, όμως υπάρχουν σχήματα και καλλιτέχνες που φροντίζουν να μας το επιβεβαιώνουν συνεχώς.

Μιας και έρχεται τριήμερο και ο ελεύθερος

χρόνος όσων θέλουν να απολαύσουν καλή μουσική είναι αυξημένος, βρήκαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τέσσερις ελληνικές κυκλοφορίες (των τελευταίων μηνών) οι οποίες αν και διαφορετικές μεταξύ τους έχουν μπόλικα κοινά στοιχεία, όπως η σκοτεινή (αλλά όχι καταθλιπτική) ατμόσφαιρα και οι αναφορές στην αμερικανική μουσική παράδοση, χωρίς να την αντιλαμβάνονται, όμως, ως «ευαγγέλιο».

Tango With Lions – The Light

Το μουσικό «παιδί» της Κατερίνας (Kat) Παπαχρήστου είναι ο πιο «φρέσκος» χρονικά δίσκος αυτής της μικρής λίστας και από τις πρώτες κυκλοφορίες του 2018. Οι Tango With Lions υπάρχουν από το 2007 και έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους με τους προηγούμενους επιτυχημένους δίσκους τους. Στο The Light για ακόμη μία φορά κυριαρχεί η σκοτεινή αισθητική που προέρχεται κυρίως από τα φωνητικά της Kat. Με συνθέσεις απλές (αλλά όχι εύκολες) και αρκετά «γήινες» το τρίτο album των Tango With Lions δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως μία μπάντα που έχει προσωπικό ήχο μπορεί να ξεχωρίζει.

Grey River & The Smokey Mountain – Captain Death

Η folk/americana σκηνή της Ελλάδας βρίσκεται σε διαρκή άνθηση και οι Grey River & The Smokey Mountain με το ντεμπούτο τους αποδεικνύουν ότι υπάρχει πολύ υλικό και, φυσικά, ταλέντο. Εκείνο, όμως, που διαφοροποιεί τους Grey River & The Smokey Mountain είναι ότι έχουν πολλά στοιχεία και από Ιρλανδία μεριά, ενώ τόσο ο τίτλος όσο και οι στίχοι παραπέμπουν σε πιο... πειρατικές καταστάσεις. Η εξαιρετική φωνή της Ρένας Παπαγεωργίου συνδυάζεται άψογα με μαντολίνο, μπάντζο, βιολί και τις καθαρές ακουστικές κιθάρες για να δημιουργήσουν ένα ντεμπούτο που θα μας απασχολήσει αρκετά.

The Rosewood Brothers – Soul Blossom

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Οι Rosewood Brothers είναι από τις καλύτερες blues μπάντες των τελευταίων ετών και πραγματικά φοβεροί στις live εμφανίσεις τους. Η μπάντα, βέβαια, δεν κινείται αυστηρά μόνο στον blues ήχο, αλλά ενσωματώνει και άλλα στοιχεία από την αμερικανική (και όχι μόνο) μουσική παράδοση. Οι κιθάρες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο ήχος παραπέμπει και στην επιβλητική και συνάμα θρησκευτική ατμόσφαιρα συγκροτημάτων όπως οι Woven Hand. Το Soul Blossom, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017, είναι πιθανότατα η καλύτερή τους δουλειά μέχρι στιγμής.

Panos Birbas – Finchley Road

Η μουσική προσέγγιση του Πάνου Μπίρμπα είναι ελαφρώς διαφορετική από τους προηγούμενους, καθώς στις δουλειές του είναι εμφανής η αγάπη στον Nick Cave. Όμως ο ίδιος (και ως μέλος των φοβερών και τρομερών Dustbowl) έχει την Αμερική στο «αίμα» του και στο Finchley Road φαίνεται. Ένας άρτιος δίσκος με ετερόκλητα στοιχεία και με συνθέσεις που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Και μία ελαφρά πινελιά από τον «Boss» Bruce Springsteen θα προσθέταμε εμείς.

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 + 1 ελληνικά album που ξεχωρίσαμε Ακούστε το νέο δίσκο του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τον Σωκράτη Μάλαμα
Keywords
Τυχαία Θέματα