«Αντίο» Marty Balin

17:45 29/9/2018 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ balin-martin.jpeg Πέθανε ο συνιδρυτής και τραγουδιστής των πρωτοπόρων Jefferson Airplane | AP Photo 29.09.2018, 17:20 | Ετικέτες: rock, συναυλίες, ψυχεδέλεια Συντάκτης: efsyn.gr

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε ο Marty Balin, συνιδρυτής και τραγουδιστής (μαζί με τη μοναδική Grace Slick) των Jefferson Airplane, ενός από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά συγκροτήματα της rock και της ψυχεδελικής μουσικής.

Από τους πρωτοπόρους του

«ήχου του Σαν Φρανσίσκο», ο, γεννημένος το 1942, Balin έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη στη Φλόριντα, καθώς πήγαινε στο νοσοκομείο. Η αιτία θανάτου του δεν ανακοινώθηκε.

Σε ηλικία 23 ετών άφησε την καριέρα του στη folk για να σχηματίσει τους Jefferson Airplane, οι οποίοι μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφεραν να γίνουν εξαιρετικά δημοφιλείς στις ΗΠΑ, σε μία περίοδο που η αμερικανική κοινωνία και κυρίως η νεολαία έβραζαν, καθώς η χώρα όδευε σε συνταρακτικές αλλαγές.

AP Photo

Από τις κορυφαίες στιγμές του η συμμετοχή με το σχήμα του στο φεστιβάλ του Woodstock, όπου ήταν από τις καλύτερες εμφανίσεις.

Οι Jefferson Airplane ήταν το πιο δημοφιλές σχήμα από τη σκηνή του Σαν Φρανσίσκο, η οποία επηρέασε όσο λίγες τη σύγχρονη μουσική. Σε αυτήν συμμετείχαν μπάντες όπως οι Grateful Dead, αλλά και η σπουδαία Janis Joplin.

Ο Marty Balin έγινε γνωστός για τις εξαιρετικές του φωνητικές ικανότητες, τις οποίες απέδειξε σε τραγούδια όπως τα «Today» και «It's No Secret» και ο πολιτικός ύμνος «Volunteers»

Η προσθήκη της Grace Slick στην μπάντα, όμως, δημιούργησε προβλήματα στο εσωτερικό του γκρουπ, καθώς η Grace, μία από τις πιο χαρισματικές φωνές και performers στην Ιστορία, πήρε τη θέση του Balin ως κεντρική φιγούρα και τραγουδίστρια. Παράλληλα, πέρασε την ιστορία ως η ερμηνεύτρια των δύο καλύτερων τραγουδιών του συγκροτήματος και δύο από τα πιο γνωστά rock τραγούδια όλων των εποχών, τα «Somebody to Love» και «White Rabbit»

Ο ίδιος έφυγε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την μπάντα και λίγα χρόνια αργότερα σχημάτισε τους Jefferson Starship, που αποτελούνταν από αρκετά από τα αρχικά μέλη των Jefferson Airplane.

Αργότερα σημείωσε επιτυχία και στην προσωπική του καριέρα, ενώ το 1996 εντάχθηκε στο Rock n Roll Hall of Fame μαζί με τους υπόλοιπους Jefferson Airplane.

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο θρύλος Chris Cornell «ζωντανεύει» μέσα από ακυκλοφόρητο τραγούδι Η κ. Faithfull συναντά ξανά τον κ. Cave Ο Tom Waits, σαν άλλος Παρτιζάνος, ερμηνεύει μοναδικά το Bella Ciao
Keywords
Τυχαία Θέματα