The hours

10:16 25/1/2018 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ The hours - Philip Glass Video of The hours - Philip Glass 25.01.2018, 10:12

Σαν σήμερα, το 1882, γεννήθηκε στο Λονδίνο η Virginia Woolf, που θεωρείται η σπουδαιότερη συγγραφέας του 20ού αιώνα και εξαιρετικά σημαντική μορφή στην ιστορία

της λογοτεχνίας λόγω του τρόπου που επηρέασε το φεμινιστικό και νεωτερικό κίνημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Ο Άρης Μπερλής, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής των έργων της, έγραψε:

«Η Βιρτζίνια Γουλφ βρίσκεται μέσα στη μεγάλη παράδοση της δυτικής λογοτεχνίας και συναριθμείται με τον Προυστ και τον Τζόις στην τριάδα των μεγάλων καινοτόμων πεζογράφων που άνοιξαν νέους δρόμους στο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα τις τρεις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα».

Η σπουδαία αυτή γυναίκα επισκέφτηκε τη χώρα μας δύο φορές: το 1906 και το 1932. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ελλάδα και Μάης μαζί! - Εγγραφές ημερολογίου και γράμματα» (εκδόσεις ύψιλον, 1996), το οποίο περιλαμβάνει μέρος του ημερολογίου που κράτησε η λογοτέχνις για το δεύτερο ταξίδι της και κάποιες επιστολές που έστειλε τον ένα μήνα που έμεινε στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο όμορφη χώρα που έχει απομείνει. Οι άνθρωποι είναι οι πιο συμπαθητικοί που γνώρισα ποτέ. Όλοι χαμογελάνε. Γιατί δεν μου είπες ότι η Ελλάδα είναι τόσο όμορφη; Αυτή η θάλασσα ήταν παρθένα. [...] Κρυστάλλινη θάλασσα και πεντακάθαρη άμμος. Είναι τρέλα να χάνει κανείς τα καλύτερά του χρόνια πασχίζοντας να πλουτίσει, όταν υπάρχει αυτή η άγρια αλλά πολύ πολιτισμένη και πανέμορφη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις».

Δώρα Σελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα