Jimi Hendrix: Ένας υπέρλαμπρος μετεωρίτης

13:30 18/9/2017 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ hendrix-jimi-ob.jpg 47 χρόνια από τον θάνατό του – Η εκπληκτική του πορεία μέσα από 28 σημαδιακές ημερομηνίες | Φωτογραφία αρχείου AP Photo 18.09.2017, 13:08 | Ετικέτες: Jimi Hendrix, blues, rock, συναυλίες Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης

«Όταν πεθάνω θέλω οι άνθρωποι να παίξουν τη μουσική μου,

να τρελαθούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν ό,τι θέλουν». Με αυτά τα λόγια προσπάθησε ο εμβληματικός Jimi Hendrix να δώσει τη δική του απάντηση στο αιώνιο ερώτημα για τη ζωή και τον θάνατο.

Και αυτό που ζήτησε έγινε πραγματικότητα. 47 χρόνια μετά τον θάνατό του εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χορέψει, έχουν ερωτευτεί, έχουν κλάψει, έχουν ταξιδέψει με τα τραγούδια ενός ανθρώπου, ο οποίος καθόρισε όσο λίγοι τη σύγχρονη μουσική, άλλαξε εντελώς τους «κανόνες» του παιχνιδιού και μπήκε αναμφισβήτητα στο κλαμπ των μεγαλύτερων μουσικών στην ιστορία.

Ανανεωτής της blues και της rock, επαναστάτης της κιθάρας, σκεπτόμενος, αλλά και όσο παρορμητικός και αφελής μπορεί να είναι ένας νέος στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής του.

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Ο Jimi Hendrix άλλαξε την ιστορία της μουσικής και, φυσικά, της κιθάρας μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια καριέρας. Μίας καριέρας την οποία διαμόρφωσε και έζησε σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, κάτι που πλήρωσε, τελικά, με την ίδια του τη ζωή.

Χωρίς πολλά λόγια, ας παρακολουθήσουμε την μετεωρική πορεία του σπουδαίου James Marshall «Jimi» Hendrix μέσα από μερικές σημαδιακές ημερομηνίες

27 Νοεμβρίου 1942: Έρχεται στη ζωή ο Johnny Allen Hendrix, αργότερα James Marshall «Jimi» Hendrix. Ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Hendrix. Ο Johnny θα μεγαλώσει μέσα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας με τη μουσική να αποτελεί τη μεγαλύτερή του διέξοδο. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έχει αρχίσει να εκπλήσσει με τις κιθαριστικές του ικανότητες στη γειτονιά του στο κέντρο του Σιάτλ.

Ιουνίου 1966: Έχοντας ήδη εργαστεί αρκετά ως session μουσικός και μετά από μία τραυματική εμπειρία ως επαγγελματίας στρατιώτης, ο Jimi Hendrix σχηματίζει το πρώτο του γκρουπ, τους Jimi James & the Blue Flames.

3 Αυγούστου 1966: Έπειτα από προτροπή του Keith Richards των Rolling Stones, ο Chas Chandler, μπασίστας των Animals, βλέπει τον Hendrix να παίζει στο Cafe Wha?. Τον γνωρίζει και του προτείνει να ταξιδέψει στο Λονδίνο και εκείνος να αναλάβει τον ρόλο του μάνατζερ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο 24χρονος Jimi έχει ήδη εγκατασταθεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

1η Οκτωβρίου 1966: Ο Jimi Hendrix γνωρίζει τον τότε «θεό» της κιθάρας, Eric Clapton. Οι δυο τους θα κρατήσουν στενή επαφή και θα συνδεθούν με στενή φιλία μέχρι και τον θάνατο του Hendrix.

5 Οκτωβρίου 1966: Οι Jimi Hendrix Experience σχηματίζονται. Εκτός του Hendrix σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στα τύμπανα βρίσκεται ο Mitch Mitchell και στο μπάσο ο Noel Redding.

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

23 Οκτωβρίου 1966: Η πρώτη ηχογράφηση των Jimi Hendrix Experience. Γράφουν τα «Hey Joe» και «Stone Free». Τον Γενάρη το Hey Joe θα γίνει το πρώτο κομμάτι του σπουδαίου μουσικού που θα βρεθεί στα βρετανικά charts.

29 Οκτωβρίου 1966: Τα ΜΜΕ ανακαλύπτουν το φαινόμενο Hendrix. Το περιοδικό Record Mirror γράφει «Ο Chas Chandler υπέγραψε και έφερε στη χώρα έναν 20χρονο νέγρο με το όνομα Jimi Hendrix, ο οποίος παίζει κιθάρα με τα δόντια και θεωρείται από πολλούς ως το επόμενο μεγάλο όνομα».

26 Δεκεμβρίου 1966: Ο Hendrix γράφει το Purple Haze στα καμαρίνια λίγο πριν βγει για ακόμη ένα εκρηκτικό Live.

24 Ιανουαρίου 1967: Οι Jimi Hendrix Experience σπάνε το ρεκόρ στο κλαμπ Marquee του Λονδίνου, όπου συνωστίζονται 1.400 άτομα για να τους απολαύσουν.

31 Μαρτίου 1967: Οι Jimi Hendrix Experience ξεκινούν την πρώτη τους μεγάλη βρετανική περιοδεία. 25 διπλές παραστάσεις μέσα σε έναν μήνα.

15 Μάη 1967: Ο Jimi και η μπάντα του ταξιδεύουν για την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία σε Γερμανία και Σουηδία.

4 Ιουνίου 1967: Το ψυχεδελικό «The Wind Cries Mary» φθάνει στο νο 6 των βρετανικών τσαρτς. Είναι η τρίτη επιτυχία του Hendrix που φθάνει στο Top 10.

18 Ιουνίου 1967: Ο Jimi Hendrix δίνει μία μνημειώδη παράσταση στο Monterey International Pop Festival. Έπαιξε μόλις τέσσερα τραγούδια, αλλά τα Wild Thing και Like A Rolling Stone θα καταγραφούν ως δύο από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του. Φυσικά, στο φεστιβάλ αυτό ο Hendrix βάζει φωτιά στην κιθάρα του εκπλήσσοντας το κοινό και... εξοργίζοντας τον Pete Townsend και τους Who, οι οποίοι είχαν την ίδια ρουτίνα.

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

12 Φεβρουαρίου 1968: Ο Jimi Hendrix αποκτά σταδιακά μεγάλο κοινό στις ΗΠΑ και ήρθε η ώρα να παίξει για πρώτη φορά μετά από χρόνια στην πατρίδα του, το Σιάτλ. Την επόμενη ημέρα επιστρέψει στο σχολείο του για να παίξει συναυλία.

25 Φεβρουαρίου 1968: Το «Axis: Bold As Love» φθάνει στο νο 3 στις ΗΠΑ

5 Απριλίου 1968: Ο Hendrix παίζει ένα ολονύκτιο live με τους B.B. King και Buddy Guy στη Νέα Υόρκη. Την προηγούμενη ημέρα είχε δολοφονηθεί ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

18 Νοεμβρίου 1968: Οι Jimi Hendrix Experience γίνονται η πρώτη μπάντα που παίζει με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

14 Φεβρουαρίου 1969: Ο Maurice Gibb των Bee Gees απονέμει στον Jimi Hendrix το βραβείο του καλύτερου μουσικού στον κόσμο.

24 Φεβρουαρίου 1969: Οι Jimi Hendrix Experience παίζουν την τελευταία τους βρετανική συναυλία στο Royal Albert Hall. Λίγο καιρό μετά θα χωρίσουν οι δρόμοι τους οριστικά.

3 Μάη 1969: Ο Hendrix συλλαμβάνεται στο Τορόντο για κατοχή ηρωίνης και χασίς. Οι φήμες θέλουν την καναδική αστυνομία να την έχει... στήσει στον διάσημο μουσικό, έπειτα από πληροφορία που είχε.

18 Αυγούστου 1969: Ο Jimi Hendrix περνάει και επισήμως στην ιστορία με την αξεπέραστη εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Woodstock. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στην ιστορική συναυλία.

27 Νοεμβρίου 1969: Ο Hendrix γιορτάζει τα 27α γενέλθιά του. Βρίσκεται στην κορυφή, αλλά τα σημάδια κούρασης από τις συνεχόμενες συναυλίες, εμφανίσεις και καταχρήσεις αρχίζουν να γίνονται εμφανή.

31 Δεκεμβρίου 1969: Το νέο του συγκρότημα οι Band of Gypsies κάνει ντεμπούτο στο Fillmore East στη Νέα Υόρκη. Τα δύο σόου ηχογραφούνται και θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο.

28 Ιανουαρίου 1970: Με τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ να βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, 19.000 άνθρωποι παρευρίσκονται στο Winter Festival for Peace. Αυτή είναι και η τελευταία εμφάνιση των Band of Gypsies με τον Hendrix να φεύγει οργισμένος από τη σκηνή.

26 Ιουλίου 1970: Ο Jimi Hendrix παίζει ξανά στο Σιάτλ. Αυτή θα είνα και η τελευταία του εμφάνιση στην πατρίδα του.

30 Αυγούστου 1970: Η τελευταία live εμφάνιση του Jimi Hendrix στη Βρετανία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Isle of Wight Festival.

6 Σεπτεμβρίου 1970: Μετά από μία σειρά κακών εμπειριών σε Σουηδία και Δανία, ο Hendrix πραγματοποιεί την τελευταία του live εμφάνιση στο Love and Peace Festival στη Γερμανία. Λίγες ημέρες μετά θα είναι νεκρός.

18 Σεπτεμβρίου 1970: Η κοπέλα του Hendrix, Monika Dannermann, καλεί ασθενοφόρο από το δωμάτιό της στο ξενοδοχείο Samarkand του Νότινγκ Χιλ. Οι νοσοκόμοι βρίσκουν το άψυχο κορμί του Jimi Hendrix με εμετό στο στόμα του. Η Dannermann κάλεσε το ασθενοφόρο γιατί δεν μπορούσε να τον ξυπνήσει. Ο Hendrix φέρεται να είχε πάρει εννέα υπνωτικά χάπια Vesperax. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St. Mary's στο Κένσινγκτον, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η ανακοίνωση την επόμενη ημέρα αναφέρει «αιτία θανάτου η αναρρόφηση και η υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Ελλειπή τα στοιχεία που υπάρχουν, η ετυμηγορία παραμένει ανοικτή». Ο θάνατος του Jimi Hendrix θα πυροδοτήσει αμέτρητες θεωρίες συνομωσίας, ενώ αρκετοί θα εμπλέξουν και την τότε κοπέλα του σε σενάρια δολοφονίας.

Η ουσία είναι ότι η μουσική είχε χάσει ένα από τα πιο λαμπρά τέκνα της σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Hey Joe
Keywords
jimi hendrix, hendrix, μετεωριτης, jimi hendrix, hendrix, keith richards, rolling stones, eric clapton, top 10, bee gees, jpg, photo, blues, rock, james, johnny, ιουνίου, session, blue, keith, animals, cafe, eric, noel, free, μμε, mirror, purple, haze, live, wind, top, pop, festival, wild, ηπα, axis, bold, love, king, guy, νέα, κινγκ, bee, royal, woodstock, peace, εμφάνιση, Καλή Χρονιά, φωτια, εκλογες ηπα, ξανα, jpg, αστυνομια, γερμανια, δανια, ηπα, θανατος, καριερα, κιθαρα, λονδινο, μμε, μουσικη, πλαισιο, σουηδια, τραγουδια, φημες, φιλια, φωτογραφια, ωρα, james, αφελης, βιετναμ, βρισκεται, γειτονια, γινει, γινονται, δικη, δοντια, δωσει, εγινε, εκρηκτικο, εμφάνιση, επιτυχια, ερχεται, ετικετες, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ηλικια, θεωριες συνομωσιας, θεωριες, ηχογραφηση, κινγκ, λογια, μαη, νεα υορκη, ξενοδοχειο, ονομα, ουσια, παιδια, ρεκορ, ρολο, σιατλ, σειρα, σημαδια, σοου, στομα, σχολειο, τοροντο, τριτη, τυμπανα, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χρηστος, animals, bee, bee gees, blue, blues, bold, cafe, guy, δωματιο, εμφανισεις, εννεα, love, royal, eric clapton, eric, festival, photo, haze, χωρα, υπνωτικα, ιουνίου, johnny, keith richards, keith, king, κομματι, κοπελα, mirror, noel, νοσοκομειο, peace, pop, purple, rock, rolling stones, session, σκηνη, top 10, top, wild, woodstock, χαπια
Τυχαία Θέματα