Break on through

10:11 18/5/2018 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ The doors - Break On Through ( To The Other Side ) Video of The doors - Break On Through ( To The Other Side ) 18.05.2018, 10:01

Στο εξαιρετικό αφιέρωμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τα 50 χρόνια από τον Μάη του '68, «Πενήντα χρόνια μετά - Μαρτυρίες

απ' το μέλλον», που επιμελήθηκε η Νόρα Ράλλη, ο Σπύρος Καβουνίδης αναφέρει μεταξύ άλλων στη δική του μαρτυρία:

«Ήταν η εποχή που άνθησαν πολλά πράγματα εκεί (σ.σ. στις ΗΠΑ). Και η μουσική ροκ και το κίνημα των χίπις. Ειδικά για τη μουσική το λέω πάντα: το ροκ ήταν μέρος της εξέγερσης, όχι απλώς η μουσική της επένδυση. Τα αιτήματα ήταν πολλά και διάσπαρτα, ανάμεσα σε αυτά ήταν και το ροκ. Εξάλλου πολλές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ξεκινούσαν με μια ροκ συναυλία...»

Δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ο ρόλος που έπαιξε η μουσική στο να εμπνεύσει και να συνεγείρει τους εξεγερμένους νέους στη χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο, το 1968, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η εφημερίδα μας δεν θα μπορούσε να μη συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για τον Μάη του '68, που συντάραξε όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά καθόρισε και τις εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μέχρι και τις μέρες μας.

Ετσι σήμερα Παρασκευή διοργανώνουμε μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί η εξαιρετικά προφητική για τα γεγονότα του Γαλλικού Μάη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ «Ο Τρελός Πιερό» (20.00-22.00, ελεύθερη είσοδος).

Μετά την προβολή της ταινίας θα μιλήσουν πρόσωπα που ήταν παρόντα τότε στη Γαλλία και έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις του Μάη, όπως οι Μάκης Καβουριάρης (φοιτητής τον Μάη του '68, μέτοχος στον αντιδικτατορικό αγώνα και αργότερα καθηγητής Πανεπιστημίου στο Παρίσι), Κώστας Δουζίνας (καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ και ευρωβουλευτής), Μαριάννα Κάλμπαρη (καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης), και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Δώρα Σελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα