Βουλή: Τροπολογία για την ίδρυση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει ως ιδρυτικό μέλος σε διεθνή ένωση για την ανέγερση και λειτουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Τη νομοθετική πρωτοβουλία που ενσωματώθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις δομές εκπαίδευσης παρουσίασε στη Βουλή ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ένα αίτημα ετών. «Πρέπει πάντα να υπενθυμίζουμε την ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεργασία των λαών» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και μίλησε για ένα «διαρκές και πάντα επίκαιρο μήνυμα» που συμβάλλει στη συνέχεια της ιστορικής μνήμης γύρω από τα εγκλήματα του ναζισμού. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι με τη ρύθμιση αποκλείεται ρητά κάθε παραχώρηση κατά κυριότητα περιουσιακών στοιχείων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχοι της πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος είναι αφενός να αναδειχθεί η μακραίωνη ιστορία της Ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα και αφετέρου να αποτελέσει το Μουσείο ένα διεθνές κέντρο έρευνας του Ολοκαυτώματος και ταυτόχρονα έναν δυναμικό φορέα προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της υπό σύστασης διεθνούς ένωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα AISBL (Association Internationale Sans But Lucratif) με έδρα το Βέλγιο. Το Βέλγιο επιλέγεται για να τονισθεί ο διεθνής χαρακτήρας του Μουσείου αλλά και για να εξασφαλιστεί η ευχερέστερη προσέλκυση και αποδοχή δωρεών από το εξωτερικό προς την ένωση.


Keywords
Τυχαία Θέματα