Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης θυμίζει Tea Party, ούτε καν Θάτσερ

Τα σχέδια που παρουσίασαν στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ.Μητσοτάκη ότι η πολιτική

του θυμίζει όχι τη Θάτσερ, αλλά το ακραίο ρεπουμπλικανικό Tea Party, καθώς και ότι αντιγράφει το πρόγραμμα του Αργεντίνου Μάγκρι, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του ξανά στο ΔΝΤ, κάτι που όπως υποστήριξε είναι και η πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτήρισε επίσης Φρανκενστάιν και αντισυνταγματική την πρόταση Μητσοτάκη για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ενώ εξήγγειλε την υπαγωγή και των γιατρών του ΕΣΥ στη ρύθμιση για τα αναδρομικά.

“Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός παρουσίασε - εγκαινιάζοντας την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - το στρατηγικό του σχέδιο για τη χώρα μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

Με δεδομένη την σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται για το 2018 με ρυθμούς πάνω στο 2%, αλλά και με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η επόμενη μέρα πρέπει να είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης”, ανέφερε ειδικότερα ο κ.Τζανακόπουλος.

“Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου βρίσκεται η ανάκτηση της εργασίας.

Τόνωση των επενδύσεων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σεβασμός και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων οριοθετούν την πορεία ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία στο 10%.

Αυτός είναι ένας φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός στόχος αν σκεφτεί κανείς ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, η ανεργία βρισκόταν στο 27% και σήμερα βρίσκεται στο 19% με τη δημιουργία 330.000 περισσότερων θέσεων εργασίας”, συνέχισε.

Ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι όπως ανακοίνωσε ήδη το Υπουργείο Εργασίας, εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται τροπολογία για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα σημάνει την ίδια στιγμή και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Επίσης εντός των επόμενων εβδομάδων κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Ενώ σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ, και παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ, πραγματοποιήθηκε ήδη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και συμφωνήθηκε η αποκατάσταση της αδικίας του 2ου Μνημονίου. Αρα και οι γιατροί του ΕΣΥ θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε.

Υπενθύμισε ότι επίσης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ήδη και πρόκειται να νομοθετηθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας:

“Μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 10% μεσοσταθμικά και εως 30% για τις χαμηλές περιουσίες και το 2020 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 στο 13,3% από 20% που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα τα μεσαία εισοδήματα να δουν μειώσεις μέχρι και 35%. Την ίδια στιγμή για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς μειώνουμε τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64.5 ευρώ το μήνα.

Μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019 με στόχο να φτάσει στο 25% εντός τετραετίας.

Νομοθετείται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά.

Άμεσα εκκινούν επίσης οι διαδικασίες για την πρόσληψη συνολικά 7.500 μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι.

Πέρα από αυτά τα μέτρα, που όπως είπα νομοθετούνται άμεσα για το 2019, ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ένα ολοκλήρωμένο πρόγραμμα ελφρύνσεων για την τετραετία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 12% και την ενίσχυση των προυπολογισμών του Κοινωνικού Κράτους στην Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία.”

Ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι:

“Η συνεκτική αυτή δέσμη μέτρων που διατηρεί τη δημοσιονομική ισορροπία και την ίδια στιγμή ενισχύει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε δυσανάλογο βάρος κατά την περίοδο της κρίσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ που εξήγγειλε προχθές στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα πρόγραμμα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά την οικονομική ελίτ, τους φίλους δηλαδή και συνδαιτημόνες του κου Μητσοτάκη.”

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι: “ομολόγησε από μόνος του ότι η εφαρμογή του προγράμματος του συνεπάγεται και νέα προσφυγή στο ΔΝΤ. Επέμεινε στην θέση του για το ασφαλιστικό Πινοσέτ που διαλύει την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάνει δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες τις εισφορές των εργαζομένων και αφήνει στον αέρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους . Αποκάλυψε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020.”

Στηλίτευσε δε την πρόταση Μητσοτάκη για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους: “Παρουσίασε μια πρόταση- Φρανκεστάιν για τον ΕΝΦΙΑ που πέραν του γεγονότος ότι είναι απολύτως και αναμφισβήτητα αντισυνταγματική, αν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ και θα δημιουργούσε δήμους δυο και τριών ταχυτήτων. Ακριβώς επειδή είναι οριζόντια ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες και αυξάνει τις ανισότητες τόσο τις κοινωνικές όσο και τις περιφερειακές.”

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ για τις δηλώσεις του όσον αφορά στα εργασιακά:

“Επίσης μας διαμήνυσε ότι συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται. Γιατί στο δικό του σύμπαν η εργατική νομοθεσία είναι προαιρετική και η προστασία του εργαζόμενου επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη” και κατέληξε:

“Θα μπορούσε κανείς να πει και άλλα για τη λογική που διαπερνά τις εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη, μια λογική ακραία φιλελεύθερη που δεν έχει όμοιο της σε καμία χώρα της Ευρώπης.

Πολλοί λένε ότι αυτή η πολιτική προσομοιάζει στην πολιτική που εφάρμοσε η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 70 και τις αρχές του 80.

Και αυτή όμως η εκτίμηση είναι μάλλον επιεικής για τον κο Μητσοτάκη. Αν κάποιος έψαχνε αντίστοιχες πολιτικές εξαγγελίες θα τις έβρισκε μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party, αλλά και στο πρόγραμμα του Μάγκρι στην Αργεντική το πρόγραμμα του οποίου αντέγραψε ο Μητσοτάκης. Και ο Μάγκρι εξήγγειλε ένα πρόγραμμα μείωσης φόρων στις επιχειρήσεις και το μόνο που κατάφερε είναι να προσφύγει στο ΔΝΤ. Αυτό που θέλει και ο κ.Μητσοτάκης όπως παραδέχθηκε στη ΔΕΘ.”

Μάλιστα ο κ.Τζανακόπουλος σχολίασε τις δηλώσεις Μητσοτάκη για συμμετοχή και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην επικουρική ασφάλιση και συγκεκριμένα στον “ατομικό κουμπαρά”. Σχολίασε ότι αυτές οι αποδόσεις που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ θυμίζουν την υπόθεση ΑΣΠΙΣ καθώς και την περίπτωση αμερικανικής εταιρείας που φέσωσε το αμερικανικό δημόσιο. “Τέτοιο σύστημα δεν ισχύει πουθενά. Προσπάθησαν να το εφαρμόσουν η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Λιθουανία και η τελευταία από αυτές επέστρεψε στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα μετά την κρίση” είπε και εκτίμησε ότι αυτά που λέει ο κ.Μητσοτάκης είναι επικίνδυνα, ενώ τον κατηγόρησε ότι ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοσκοπία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα