Τσίπρας σε ΝΔ: Δώστε στην δημοσιότητα τη σύμβαση με την Palantir

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί εν μέσω πανδημίας εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα την συμφωνία που υπεγράφη την άνοιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας Palantir.

"Τι ακριβώς

έχετε συμφωνήσει με την Αμερικανική εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Τραμπ, στις προηγούμενες εκλογές.

Μια εταιρεία που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο Cambridge Analytica. Τι ακριβώς πάτε να κάνετε ; Πάτε να εκμεταλλευτείτε την αναστάτωση της πανδημίας για να παίξετε ένα βρώμικο παιχνίδι με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και τον έλεγχο του διαδικτύου", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρουσιάσει την σύμβαση με την εταιρεία:

"Τι δουλειά έχει η Palantir στην Ελλάδα. Πού είναι η σύμβαση που έχει συναφθεί με το ελληνικό δημόσιο και ποιο είναι το αντικείμενο της. Για ποιο λόγο η χώρα κάνει δουλειές με μια εταιρεία που συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την καμπάνια Trump και πριν λίγους μήνες πρωταγωνίστησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας;

Εκεί όπου εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από μια ιδιωτική εταιρία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και η καταγωγή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους και η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα καταθέσει αίτημα στη Βουλή για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας.

"Αυτό που συμβαίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο", είπε νωρίτερα, στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι "εκμεταλλεύεται" την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ότι "η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών", για να ψηφίζει "δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσα αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τροπολογία "τελευταίας στιγμής" του υπουργείου Παιδείας που «εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ» με «απόφοιτους κολλεγίων». «Έχουμε βρει μια "φάμπρικά" και περνάνε νομοσχέδια "χωρίς να ανοίξει μύτη"», είπε, ενώ διερωτήθηκε αν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την αριστεία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα