Τσερνόμπιλ: Εικόνες από μια στοιχειωμένη πόλη

Με αφορμή τη νέα μίνι σειρά- φαινόμενο του ΗΒΟ, Chernobyl, για την οποία όλοι συζητούν τελευταία και που κατάφερε να αποσπάσει τις υψηλότερες βαθμολογίες στην ιστορία της τηλεόρασης στο IMDb, ξαναέρχεται στην επιφάνεια το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα όλων των εποχών.

Το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς

Λένιν», στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας.

Ωστόσο, μία αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Κάπως έτσι προκλήθηκε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Εκείνη τη στιγμή επί τόπου έχασαν τη ζωή τους δύο από τους εργάτες του σταθμού, μέσα σε τέσσερις μήνες από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της απίστευτης θερμότητας πέθαναν 28 πυροσβέστες που είχαν σπεύσει στον χώρο του ατυχήματος, ενώ διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι έως το 2004.

Να μην παραληφθεί βέβαια και το γεγονός ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια, αφού στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν στο ατύχημα οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15%. Χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμία όπως είναι φυσικό συνδέονται με το πυρηνικό ατύχημα. Το δηλητηριώδες νέφος απλώθηκε σε έκταση χιλιάδων χιλιομέτρων σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ μέσω της βροχής μεταφέρθηκε σε φυτά και ζώα.

Την επόμενη ημέρα από το ατύχημα, παρά το γεγονός ότι είχε διαπιστωθεί ο θάνατος των δύο ανθρώπων και ενώ άλλοι 52 βρίσκονταν στο νοσοκομείο, οι σοβιετικές αρχές επέλεξαν αρχικά να αποκρύψουν το γεγονός. Αποτέλεσμα; Ο κόσμος να συνεχίζει τη ζωή του σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Η κυβερνητική επιτροπή αναγκάστηκε να παραδεχτεί όμως την καταστροφή του αντιδραστήρα το απόγευμα και να δώσει εντολή άμεσης εκκένωσης της περιοχής του Πρίπυατ. Λέγεται ότι για να υποβαθμίσουν το γεγονός, ενημέρωναν τους κατοίκους πως η εκκένωση γίνεται προληπτικά και πως θα έφευγαν μόνο για τρεις μέρες. Ωστόσο δεν επέστρεψαν ποτέ.

135.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εκ των οποίων οι 50.000 κάτοικοι του Πριπυάτ, χιλιάδες γυναίκες αναγκάστηκαν να προβούν σε εκτρώσεις μέσα στον επόμενο καιρό λόγω εκείνης της μοιραίας μέρας και ανυπολόγιστος αριθμός ανθρώπων εμφάνισε προβλήματα υγείας.

Σήμερα η περιοχή του Πρίπυατ μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από θρίλερ, αφού -στην κυριολεξία- άδειασε εν μια νυκτί και για 33 χρόνια δεν πάτησε κανείς.

Αλλά τα λόγια είναι περιττά μπροστά στις εικόνες που μαρτυρούν την εγκατάλειψη, τη φθορά και τη μοναξιά μιας ολόκληρης πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα