Τραπεζική κρίση: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Wall Street και Λευκού Οίκου - Το χάσμα μέσα από 3 σημεία
Η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από την ταχεία κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχει αποκαλύψει τη διάσταση απόψεων και το χάσμα προσδοκιών που υπάρχει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Wall Street.
Τη στιγμή που οι τραπεζίτες επιθυμούν πιο δραστικά μέτρα στήριξης για τη βιομηχανία, οι ρυθμιστικές αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά και υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν, πάντα φυσικά στα όρια του νόμου, με ορισμένους επικριτές να αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να περιορίσει την κρίση, προχωρώντας εξαρχής σε πιο "επιθετικές"
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών "βούλιαξαν" μετά την κατάρρευση της SVB, υπό την ηγεσία της First Republic, ενώ αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι χωρίς περισσότερη κρατική παρέμβαση, οι καταθέτες που διαφεύγουν μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις μικρές και μεσαίες τράπεζες.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθοδηγούμενοι από τη δημόσια επίπληξη των προγραμμάτων διάσωσης στην οικονομική κρίση του 2008, λένε ότι θα προστατεύσουν τους καταθέτες και το σύστημα, αλλά δεν σκοπεύουν να σώσουν μεμονωμένες τράπεζες ή να θέσουν σε κίνδυνο τους φορολογούμενους.
Οι εντάσεις μεταξύ Wall Street - Ουάσιγκτον περιστρέφονται γύρω από τρία κύρια σημεία: την αποτυχία της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) να βρει αγοραστή για την SVB, τα μηνύματα της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την υποστήριξη των καταθετών και την εστίασή της σε αυστηρότερους κανόνες για τον τραπεζικό τομέα αντί για περαιτέρω ανακούφιση.
Αναζητώντας αγοραστή για τη SVB
Η κατάρρευση της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας ακινητοποίησε τις ρυθμιστικές αρχές, με το FDIC να "βάζει λουκέτο" στην τράπεζα στα μέσα της Παρασκευής, αντί να περιμένει να κλείσουν πρώτα οι αγορές.
Μετά από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι οι πελάτες της Silicon Valley Bank θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από τη Δευτέρα και θα δημιουργήσουν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Federal Reserve διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις για τις καταθέσεις αλλά και την έκτακτη διευκόλυνση ρευστότητας για τις τράπεζες, αγοραστής δεν βρέθηκε.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, η FDIC δεν ξεκίνησε συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές ούτε επέτρεψε στις τράπεζες να επανεξετάσουν τα οικονομικά της SVB, σύμφωνα με δύο πηγές του κλάδου.
Με επικεφαλής την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους καταθέτες ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, τηρώντας παράλληλα τεχνικούς και νομικούς περιορισμούς και καθιστώντας σαφές ότι δεν σκοπεύουν να διασώσουν τις προβληματικές τράπεζες.
Οι δηλώσεις της Γέλεν φαίνεται πως δίχασαν τις αγορές, προσπαθώντας παράλληλα να αποκωδικοποιήσουν πόσο μακριά θα έφτανε η διοίκηση για να προστατεύσει τους καταθέτες και το τραπεζικό σύστημα.
Η διοίκηση λέει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους καταθέτες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα κεφάλαια των φορολογουμένων ή να διασώσει τις τράπεζες, ενώ ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε περιφερειακές τράπεζες και σε ορισμένες περιπτώσεις «μετρίως αντιστράφηκαν».
Ο τραπεζικός κλάδος αναζητά σαρωτική ανακούφιση για να ηρεμήσει τις αγορές, ενώ η Ουάσιγκτον αναζητά τρόπους και συζητά για το πώς θα αποτρέψει την επόμενη τραπεζική κρίση.
«Αίσθησή μου αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Τοντ Φίλιπς, πρώην δικηγόρος της FDIC.
Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε νομοθεσία για να διευκολυνθεί η ανάκτηση αποδοχών και κερδών από τις πωλήσεις μετοχών για τα στελέχη σε χρεοκοπημένες τράπεζες. Η Federal Reserve αναμένεται να ενισχύσει τους κανόνες για τις περιφερειακές τράπεζες, αναφέρει το Reuters.
"Είναι σαφές ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε την εποπτεία και τη ρύθμιση. Και υποθέτω ότι θα υπάρξουν συστάσεις... και σκοπεύω να τις υποστηρίξω", δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.
*Το NEWS 24/7 αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της διαφάνειας στην Ελλάδα με το Παρατηρητήριο της Διαύγειας! Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και στη διαφάνεια μέσα από μια καινοτόμα πρωτοβουλία.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εμβόλιο κοροναϊού: Οι παρενέργειες και τα «θύματα» του εμβολίου
- Ο Ανδρουλάκης άνοιξε το χορό της ονοματολογίας – Ποιους υποψήφιους πρωθυπουργούς θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ
- Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα
- Ο ιός… ΣΥΡΙΖΑ εξαπλώνεται: Απαράδεκτες δηλώσεις Νάσου Αθανασίου για τον πρωθυπουργό
- Χανιώτισσα έπεσε θύμα love scamming από στρατιωτικό
- Αγελάδα παριστάνει ότι κοιμάται για να γλιτώσει το πρωινό άρμεγμα (Βίντεο)
- Θεσσαλονίκη: Το αδιαχώρητο και ατελείωτη ουρά για μία μερίδα μπακαλιάρο - Δείτε βίντεο
- Το Fame Story «κλείδωσε»...- Σε ώρα βόμβα η προβολή του...
- Πλεύρης: Οικογενειακώς στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο υπουργός Υγείας (Εικόνα)
- Άλιμος: Διάρρηξη κατέληξε σε τραυματισμό αστυνομικών – ΙΧ εμβόλισε περιπολικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- 25η Μαρτίου: Μεγάλη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Διαμαρτυρία φοιτητών με μαύρα μπαλόνια για την τραγωδία των Τεμπών
- Τσαπανίδου: "Ούτε στη φαντασία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία"
- Τραπεζική κρίση: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Wall Street και Λευκού Οίκου - Το χάσμα μέσα από 3 σημεία
- Σούνακ για 25η Μαρτίου: "Η Βρετανία είναι υπερήφανη για τον ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους"
- Βερολίνο: Επίθεση άνδρα σε τρία άτομα με χειροβομβίδα και μαχαίρι
- MasterChef: Αποχώρησε ο πιο αγαπητός παίκτης - Ο Ιωαννίδης δεν βαθμολόγησε τα πιάτα
- Κουτσούμπας για 25η: "Το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου"
- Ανδρουλάκης: Η σημερινή επέτειος υπογραμμίζει όσα μεγάλα μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός όταν είναι ενωμένος
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Τραπεζική κρίση: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Wall Street και Λευκού Οίκου - Το χάσμα μέσα από 3 σημεία
- Βερολίνο: Επίθεση άνδρα σε τρία άτομα με χειροβομβίδα και μαχαίρι
- Τσαπανίδου: "Ούτε στη φαντασία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία"
- Σούνακ για 25η Μαρτίου: "Η Βρετανία είναι υπερήφανη για τον ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους"
- 25η Μαρτίου: Μεγάλη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Διαμαρτυρία φοιτητών με μαύρα μπαλόνια για την τραγωδία των Τεμπών
- Κουτσούμπας για 25η: "Το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου"
- MasterChef: Αποχώρησε ο πιο αγαπητός παίκτης - Ο Ιωαννίδης δεν βαθμολόγησε τα πιάτα
- Ανδρουλάκης: Η σημερινή επέτειος υπογραμμίζει όσα μεγάλα μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός όταν είναι ενωμένος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη σκιά μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξαφάνιση 20χρονου στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
- Λάρισα: Με μαύρες κορδέλες και περιβραχιόνια και κονκάρδες «ήταν έγκλημα» για τα Τέμπη η παρέλαση
- Μαύρο ρόδο: Ξεκαθαρίσματα με ιστορίες από το παρελθόν
- Selena Gomez – Hailey Bieber: Tέλος στο δράμα – Ακολουθούν η μία την άλλη στο Instagram
- Χαλκιδική: Μυστηριώδης εξαφάνιση οδηγού μετά από τροχαίο (Video)
- ΗΠΑ: Μετεωρολόγος «λυγίζει» βλέποντας την πρόβλεψη για το πέρασμα φονικού ανεμοστρόβιλου (Video)
- Κουτσούμπας για την 25η Μαρτίου: «Το καινούργιο, το επαναστατικό, πάντα επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου»
- Θεσσαλονίκη: Στην ουρά μέχρι και μια ώρα για μια μερίδα μπακαλιάρο σκορδαλιά
- Μπακαλιάρος 113 ετών στη Θεσσαλονίκη – Το στέκι που έγινε θέμα στο BBC
- Τι λουλούδια πρέπει να της πάρεις ανάλογα με την περίσταση