Τράπεζες: Νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για την εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου

Μάχη με τον χρόνο προκειμένου ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας να τεθεί σε ισχύ στις συμφωνηθείσες με τους Θεσμούς ημερομηνίες, δηλαδή, από 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα δίνουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι τράπεζες

και οι servicers.

Οι επιτάχυνση των επί μέρους τεχνικών διαδικασιών και κυρίως η διασύνδεση των απαιτούμενων πλατφορμών Δημοσίου - Τραπεζών θα τεθούν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχουν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος, με εκπροσώπους των τραπεζών, των servicers, της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το κλίμα των συζητήσεων κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς δεν ήταν καλό, καθώς καταγράφονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η πλήρης εφαρμογή του μετατέθηκε στα τέλη Ιούνιου, καθώς πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο μεγάλης πολυπλοκότητας, που απαιτεί την έκδοση συνολικά 54 υπουργικών αποφάσεων, αλλά και το στήσιμο μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για «αυτόματες» διευθετήσεις χρεών με βάση αλγόριθμο.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Τράπεζες και Servicers εξακολουθούν να θεωρούν το χρονοδιάγραμμα σχεδόν ανεφάρμοστο καθώς από τις 50 και πλέον ΚΥΑ που απαιτούνται, οι περισσότερες είναι σε στάδιο προσχεδίου, και γύρω στις 15-20 έχουν αποσταλεί στους επόπτες για να λάβουν την αρχική έγκριση. Μόνο για τη διευθέτηση των τραπεζικών θεμάτων απαιτούνται 15 ΚΥΑ.

Κυρίως όμως το θέμα που απασχολεί τους τραπεζίτες είναι ότι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει να είναι «συμβατές» ώστε να μην δημιουργούνται «εμπλοκές» στις διαδικασίες.

Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί και ο τρόπος λειτουργίας του φορέα για την απόκτηση και επαναμίσθωση της κατοικίας όσων οφειλετών πτωχεύσουν. Ο φορέας θα πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα και από την 1η Μαρτίου να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Πως θα λειτουργεί ο φορέας

Ο οφειλέτης, που θα χάνει το σπίτι του είτε από αναγκαστική εκτέλεση θα μεταβιβάζεται στο Ιδιωτικό Φορέα ο οποίος θα την μισθώνει για δώδεκα χρόνια και στη συνέχεια θα έχει το δικαίωμα ο ενοικιαστής να το επαναγοράσει, καταβάλλοντας ως τίμημα την αντικειμενική αξία που θα έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ για τη σύσταση του Ιδιωτικού Φορέα θα ανοίξει το δρόμο για την Δημόσια Προκήρυξη προσέλκυσης επενδυτών από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα δει το φώς της δημοσιότητας στις αρχές Απριλίου.

Το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι σημαντικό και προέρχεται κυρίως από Funds τα οποία έχουν αντίστοιχη εμπειρία από άλλες αγορές που εφαρμόζονται προγράμματα με μικρές παραλλαγές.

Πριν όμως ετοιμαστεί η ΚΥΑ για την υλοποίηση του Ιδιωτικού Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η ΚΥΑ που θα προσδιορίζει τον αλγόριθμο που θα υπολογίζει την αξία του ακινήτου και το ύψος τους μισθώματος αλλά και τα εισοδήματα των οφειλετών για να υλοποιηθεί ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός μετά του οφειλέτη και του πιστωτή πριν οδηγεί σε καθεστώς πτώχευσης.

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη ΚΥΑ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και θα διαμορφωθεί από τους εκπροσώπους του ΕΦΚΑ των Τραπεζών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των servicers.

Στη συνέχεια η ΚΥΑ θα αποτελέσει τη βάση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Καθυστερήσεις

Ωστόσο ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που απαιτείται για την εξεύρεση του ιδιώτη που θα αναλάβει να «τρέξει» τον φορέα, δεν μπορεί να γίνει στους χρόνους – εξπρές που θέτουν τα χρονοδιαγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η σύσταση του φορέα μπορεί να ενέχει χαρακτήρα «παραχώρησης» και ο φορέας να συσταθεί από το Δημόσιο, με την δέσμευση να ιδιωτικοποιηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Η επίσπευση του φορέα που παρακάμπτει την πρόβλεψη για την εξαρχής σύστασή του με ιδιωτικά κεφάλαια και παρεμβάλλει ως αρχικό μέτοχο και πωλητή στη συνέχεια το Δημόσιο, κρίνεται αναγκαία ως λύση για την επομένη της λήξης αναστολής των πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νέου Πτωχευτικού Νόμου είναι να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικό μηχανισμό κ.λπ.), δίνοντας στους δανειολήπτες τις εξής δύο εναλλακτικές: είτε να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους είτε να πτωχεύσουν, επιστρέφοντας μετά από ένα έως τρία έτη στην κανονικότητα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα