Τράπεζες: Μαζικό ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα επιδότησης δόσης στη "σκιά" των πλειστηριασμών

Το μαζικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες για το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης του δανείου από τις τράπεζες, το κατατάσσει σε ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα που έχουν στα χέρια τους οι δανειολήπτες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο του πλειστηριασμού.

Οι τράπεζες έχουν υπολογίσει εξ’ αρχής ότι θα επιδοτήσουν 30.000 δανειολήπτες με

δάνεια της τάξεως των 2 δις. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες έχουν καλύψει πάνω από τα 2/3 της περιμέτρου που έχουν ορίσει οι τράπεζες, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, από την 1η μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα είχαν μπει 22.909 αιτήσεις. Από αυτές τις αιτήσεις: 13.509 είναι ενεργές και μη οριστικοποιημένες, 8.339 έχουν οριστικοποιηθεί και αναμένουν άντληση στοιχείων, και 1.061 έχουν πάρει ήδη βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.

Το σχέδιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών προβλέπει την επιδότηση κατά 50% της αύξησης στη δόση που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων, με ημερομηνία έναρξης για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022. Από τότε η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων και το euribor, με βάση το οποίο τιμολογούνται τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, βρίσκεται σήμερα στο 2,6% με προοπτική περαιτέρω ανόδου ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου, κατά την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αποφασιστεί ακόμη μια αύξηση κατά 0,50%.

Το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης που αφορά ενήμερα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr. Η επιδότηση αφορά στο 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών. Το πρώτο βήμα είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Η έκδοση της βεβαίωσης γίνεται με υποβολή αίτησης στο εξής link.

Υπογραμμίζεται ότι κατά την υποβολή της ανωτέρω αίτησης ο αιτών πρέπει να επιλέξει τη «συναίνεση κοινοποίησης στοιχείων στους θεσμικούς πιστωτές», προκειμένου η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη να προωθηθεί ηλεκτρονικά στον πιστωτή του, για να προχωρήσει η διαδικασία του προγράμματος επιδότησης, η οποία υλοποιείται μέσω πλατφόρμας των συστημικών τραπεζών. Στο επόμενο βήμα, θα ειδοποιηθεί ηλεκτρονικά από την τράπεζα η οποία θα διαχειριστεί την αίτησή του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έναρξη της επιδότησης.

Οι δανειολήπτες εισέρχονται στην πλατφόρμα και υποβάλλουν αίτηση για να χαρακτηριστούν κατά αρχήν ευάλωτοι. Αφού χαρακτηριστούν ευάλωτοι στη συνέχεια οι υπόλοιπες ενέργειες θα γίνουν αυτόματα και οι δικαιούχοι θα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό την δικαιούμενη επιδότηση. Οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Απρίλιο και θα εξελιχθούν σε 12 μήνες.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά με τις εξής προϋποθέσεις:

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα:

Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ 20ετίας που πλήρωνε τον Ιούνιο 560 ευρώ το μήνα, από τον Μάρτιο θα πληρώνει 694 ευρώ, έχει δηλαδή μια αύξηση 134 ευρώ. Εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβει μια επιδότηση από τον Απρίλιο 67 ευρώ το μήνα. Θα πληρώνει 627 ευρώ το μήνα

Αν η δόση αυξηθεί κι άλλο (έρχονται άλλες δυο αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο και τον Μάιο) αντίστοιχα θα αλλάξει και η επιδότηση του.

Για παράδειγμα αν η δόση του ίδιου δανειολήπτη καταλήξει τον Ιούνιο 715 ευρώ, η διαφορά με τον Ιούνιο του 2022 είναι 155 ευρώ, άρα η επιδότηση ανεβαίνει στα 77,5 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα πληρώνει 637, 5 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, Νέα πλατφόρμα εξυπηρέτησης δανειοληπτών

Σημειώνεται ότι σε λειτουργία τέθηκε η νέα πλατφόρμα myEGDIXlive για την διαδικτυακή εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικά πρόσωπα, Σύμβουλοι ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων) για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης/βιντεοκλήσης ή τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας στο myegdix.live.gov.gr ή στο τηλέφωνο 213.212.5730

Τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με βιντεοκλήση ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση έχουν πλέον οι πολίτες, καθώς τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας του myEGDIX.live. Έτσι, τόσο οι ίδιοι οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και εκπρόσωποι νομικών προσώπων) όσο και οι εξουσιοδοτημένοι σύμβουλοί τους (δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ.) μπορούν να προγραμματίζουν ψηφιακά την ημέρα, την ώρα και τον τρόπο της εξυπηρέτησής τους με την ΕΓΔΙΧ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα