Τράπεζες: Αναζητούν τους δανειολήπτες που εξακολουθούν να χρειάζονται στήριξη

Τις προσπάθειες εντοπισμού όσων δανειοληπτών χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη, μετά την λήξη της περιόδου αναστολής πληρωμής των δόσεων τους και την επανέναρξη των καταβολών, εντείνουν τις τελευταίες ημέρες οι συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του news247.gr, τα call centers των τραπεζών επιχειρούν μαζικά τις τελευταίες ημέρες να ενημερώσουν

τους δανειολήπτες με τηλεφωνικές κλήσεις ή σύντομα μηνύματα, για τη λήξη της περιόδου αναστολής πληρωμής των δόσεων τους και την επανέναρξη των καταβολών.

Όπως εξηγεί υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή «προτεραιότητα αυτή την περίοδο αποτελεί η κανονική επάνοδο των δανειοληπτών στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και ο εντοπισμός όσον χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη». Ωστόσο διευκρινίζει ο ίδιος «όποιος είχε πραγματικά ανάγκη, έχει ήδη κάνει τη σχετική αίτηση με αποτέλεσμα ένα ποσοστό της τάξης του 60% - 70% των δανείων που πάγωσαν, ήτοι δηλαδή ανοίγματα ύψους 17 - 20 δισ. ευρώ, θα επιστρέψουν σε κανονικές δόσεις άμεσα, καθώς η οικονομική κατάσταση των οφειλετών το επιτρέπει».

Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των δανείων που θα επιστρέψουν στην τακτική εξυπηρέτησή τους, αφορά σε περίπου 10 δισ. ευρώ ενυπόθηκα δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, τα οποία και θα διασωθεί μέσα από το κρατικό πρόγραμμα ΓΈΦΥΡΑ, το οποίο επιδοτεί μεσοσταθμικά έως και το 80% των δόσεων για διάστημα εννέα μηνών.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για μια αντίστοιχη δράση (ΓΕΦΥΡΑ II) που θα αφορά πληττόμενες από την κρίση του κορωνοϊού επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η μεγάλη μάχη λοιπόν θα δοθεί για να κρατηθούν στη ζωή τα δάνεια που δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν άμεσα σε κανονικές πληρωμές, ήτοι στο 100% των δόσεων που καταβάλλονταν πριν από την πανδημία.

Νέα προγράμματα διευκολύνσεων

Ωστόσο στα τραπεζικά επιτελεία γνωρίζουν καλά ότι μετά τη λήξη των αναστολών δόσεων ή χρεολυσίων που έχουν θέσει σε εφαρμογή θα προκύψουν αναπόφευκτα νέα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος από την ελαχιστοποίησή τους.

Συγκεκριμένα οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει μέσω των νέων προγραμμάτων διευκολύνσεων step up που παρέχουν στους δανειολήπτες και τα οποία προβλέπουν την πληρωμή από όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση μειωμένης δόσης κατά 50% για διάστημα έως και 12 μήνες, να κρατήσουν τα νέα κόκκινα δάνεια στα επίπεδα των 5 δις. ευρώ.

Το νέο μέτρο της μισής δόσης δεν θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), αλλά αποκλειστικά για όσους αποδεδειγμένα επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Σίγουρα μισή δόση θα πληρώσουν όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να περιορίζονται τουλάχιστον κατά 20% και σαφώς οι ευάλωτοι οικονομικά.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις το μέτρο θα ισχύσει για όσες εντάσσονται στους ΚΑΔ, όσες είδαν τον τζίρο τους να προσγειώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και για όσες έκλεισαν κατά την διάρκεια του 2020 και τις αρχές του 2021 με κρατική εντολή.

σημαίνει το step up

Από τη ρύθμιση step up αποκλείονται 160.000 δανειολήπτες δανείου με εγγύηση την πρώτη κατοικία, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης για 9 μήνες γνωστό ως Γέφυρα I . Για τους υ πόλοι πους το μέτρο θα εφαρμοστεί ως εξής:

Πόσο θα ισχύσει η πληρωμή της μισής δόσης

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 έληξαν οι αναστολές πληρωμής της μηνιαίας δόσης του δανείου περίπου για το 90% των δανειοληπτών που είχε κάνει χρήση του μέτρου, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να λήξουν τα moratoria συνολικά. Όσοι δανειολήπτες λόγω του πλήγματος που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται από την πανδημία, δεν μπορούν να καλύψουν το ύψος της δόσης που πλήρωναν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζα και να ζητήσουν διευκόλυνση στην πληρωμή. Όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αρκετοί, θα πληρώσουν από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο (ανάλογα με την πολιτική της τράπεζας) το 50% της μηνιαίας δόσης που έδιναν τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Τι θα γίνει με το χρέος των 9 μηνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις των 9 μηνών της αναστολής που δεν πληρώθηκαν προφανώς και δεν θα χαριστούν από τις τράπεζες στους δανειολήπτες. Ουσιαστικά, το χρέος αυτό θα μεταφερθεί στη λήξη του δανείου και αυτόματα το δάνειο θα πάρει μια επιμήκυνση για 9 μήνες. Δηλαδή, αν το δάνειο λήγει τον Δεκέμβριο του 2025, θα δοθεί μια επιμήκυνση 9 μηνών, προκειμένου να πληρώσει ο δανειολήπτης τις δόσεις που πάγωσαν μέσα στο 2020.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα