Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 386 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Σε 386 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το εννεάμηνο του 2022 με το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων να καταγράφει ισχυρή αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Δείκτης fully loaded CET 1 ανήλθε στο 10,7% με γενικότερη βελτίωση ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας, καθώς ο Δείκτης NPE υποχώρησε στο 8,7% και ο Δείκτης κάλυψης NPE διαμορφώθηκε στο 49,4%

Για το ίδιο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς

κατέγραψε κέρδη ανά μετοχή χωρίς έκτακτα στοιχεία €0,28 το 9μηνο 2022, από €0,17 το 9μηνο 2021 και σύμφωνα με τη διοίκηση βρίσκεται, σε τροχιά για επίπεδο άνω των €0,37 το 2022.

Κατά τη σχετική ανακοίνωση καταγράφεται 9% απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) σε εξομαλυμένη βάση το 9μηνο 2022, η οποία οδηγεί σε αναβάθμιση του στόχου για το 2022 σε περίπου 9% από περίπου 8% προηγουμένως.

Πέραν των παραπάνω καταγράφεται:

€2,3 δισ. αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων στο 9μηνο 2022, ξεπερνώντας ήδη τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο για €2,0 δισ. Ισχυρή επέκταση εξυπηρετούμενων δανείων κατά €0,8 δισ το 3ο τρίμηνο 2022, απορροφώντας επιτυχώς την πρώτη δόση €200 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λήψη έγκρισης για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης

Ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 3ο τρίμηνο 2022, κατά 8% σε τριμηνιαία βάση στα €331 εκατ., λόγω της δυναμικής των δανείων και του χαρτοφυλακίου ομολόγων, χωρίς συνεισφορά από τοπρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ

Νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής καθαρών εσόδων από προμήθειες στα €128 εκατ. το 3ο τρίμηνο 2022, +4% σε τριμηνιαία και +12% σε ετήσια βάση, με ισχυρή συμβολή από συναλλακτικές δραστηριότητες, τις προμήθειες από νέες εκταμιεύσεις δανείων και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 9μηνο 2022 αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με το 9μηνο 2021

Δείκτης NPE κάτω από 9%, από 17% έναν χρόνο πριν. Δείκτης κάλυψης NPE αυξημένος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 49%

Δείκτης fully loaded CET1 στο 10,7%, +120 μ.β. τριμηνιαίως, με τον στόχο για το τέλος του έτους να ορίζεται τώρα σε >11% από περίπου 11% προηγουμένως

Συμφωνίες πώλησης για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise III μεικτής λογιστικής αξίας €0,5 δισ.

Χρήστος Μεγάλου: Εξαιρετικό σύνολο αποτελεσμάτων

«Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων το 9μηνο του 2022, με οδηγό τα υψηλής ποιότητας κέρδη και την υπεραπόδοση των στόχων της», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου.

«Τους πρώτους 9 μήνες του 2022, η Πειραιώς παρήγαγε €0,28 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή και αναμένεται να ξεπεράσει τον προηγούμενο στόχο των €0,35 κερδών ανά μετοχή για το έτος 2022. Η Τράπεζα επιδεικνύει σταθερή ανάπτυξη επιχειρηματικών δανείων, υψηλή κερδοφορία σε σχέση με τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, πειθαρχία στη διαχείριση του λειτουργικού κόστους και επιταχυνόμενη ενίσχυση κεφαλαίου.

Η αδιαμφισβήτητη εμπορική ισχύς της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύεται. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά €0,8 δισ. το 3ο τρίμηνο και κατά €2,3 δισ. το 9μηνο του 2022, ξεπερνώντας ήδη τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο των €2,0 δισ. Έχουμε απορροφήσει με επιτυχία την πρώτη δόση των €200 εκατ. των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχουμε λάβει την έγκριση για τη δεύτερη δόση.

Το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να μειώνεται και τώρα στοχεύουμε σε δείκτη χαμηλότερο του 8% για το τέλος του 2022, από 9% το 3ο τρίμηνο.

Η επιταχυνόμενη οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη fully loaded CET1 στο 10,7%, αυξημένο κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τριμηνιαίως και κατά περισσότερο από 300 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες. Ο στόχος για το τέλος του έτους τίθεται πλέον σε επίπεδο υψηλότερο του 11%, βελτιωμένος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για 10%-11%.

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης το 2023 και μετά, λόγω της διαφορετικής φάσης στον οικονομικό κύκλο για την ελληνική οικονομία, και της βελτιωμένης ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας. Με εμπιστοσύνη στις ισχυρές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τις επιδόσεις μας, αναβαθμίζουμε την εκτίμηση για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων για το έτος 2022 σε περίπου 9%, από περίπου 8% προηγουμένως. Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη για τις επιδιώξεις μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων μας.”

Επιχειρησιακές εξελίξεις Ομίλου

Έγκριση εκταμίευσης της 2ης δόσης ύψους €200 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προχώρησε στην έγκριση εκταμίευσης της δεύτερης δόσης πόρων ύψους €200 εκ. στην Τράπεζα Πειραιώς, ύστερα από την επιτυχή απορρόφηση των αρχικών κεφαλαίων που της είχαν διατεθεί, βάσει της Επιχειρησιακής Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των βασικών πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας & "Ελλάδα 2.0”.

Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Η Τράπεζα προχωρά βάσει του σχεδιασμού της στην υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος μετασχηματισμού της, το οποίο στοχεύει σε ψηφιακές λύσεις και προϊόντα τόσο στον κλάδο της επιχειρηματικής όσο και της λιανικής τραπεζικής.

Στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα αποτελούν οι διευρυμένες δυνατότητες winbank που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων της πλατφόρμας Digital Transaction Banking. Αυτές είναι το Enhanced Bulk Payments που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και καθιστά ευκολότερες τις μαζικές ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς και η έκδοση πιστωτικής κάρτας online για ιδιώτες.

Άλλα σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία των πελατών, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών στη διαδικασία χορήγησης δανείων, μαζί με νέες ψηφιακές δυνατότητες, όπως η απομακρυσμένη υπογραφή και ανταλλαγή εγγράφων, καθώς και η ηλεκτρονική διαχείριση στοιχείων. Τέλος, προσφάτως ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του αυτοματοποιημένου εργαλείου πιστοληπτικής αξιολόγησης που παραδόθηκε πρόσφατα για τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ ακολουθεί υλοποίηση για τις Μεγάλες και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Iolcus Investments

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία με τους μετόχους της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ για την απόκτηση του 100% της εταιρείας, στις 19 Ιουλίου 2022. Η συναλλαγή ενισχύει τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς ως προς την κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια πελατών υπό διαχείριση της εταιρείας ανέρχονται σε €1 δισ.

Το νέο εγχείρημα της Πειραιώς, Shnappi- η 1η mobile-only τράπεζα στην ελληνική αγορά

Η Shnappi αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Πειραιώς Financial Holdings και της Natech, με ημερομηνία ίδρυσης τον Απρίλιο 2022 ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Η εταιρεία αιτήθηκε τραπεζικής άδειας τον Σεπτέμβριο 2022, ενώ θα παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά ως η πρώτη mobile-only τράπεζα, στην καταναλωτική πίστη. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Shnappi θα περιλαμβάνουν πλήρη πλατφόρμα τραπεζικών υπηρεσιών μέσω κινητού από όπου οι χρήστες θα μπορούν να εκτελούν με ευκολία πληρωμές και μεταφορές εμβασμάτων.

Συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς - Ελληνικού Δημοσίου για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, για την 4ετία 2022-2026

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που διενήργησε η Ελληνική Κυβέρνηση για την ανάθεση υπηρεσιών για την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου για τα επόμενα 4 έτη, 2022-2026. Με την υλοποίηση του έργου αυτού, ποσό χρηματοδότησης ύψους €2,5 δις είναι διαθέσιμο κατ’ έτος, ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι πληρωμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους των άμεσων ενισχύσεων που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η συμφωνία υπεγράφη στις 13 Οκτωβρίου 2022.

Συμφωνία με την Resolute για παροχή υπηρεσιών ακινήτων

Στις 11 Οκτωβρίου 2022, η Τράπεζα Πειραιώς κατέληξε σε συμφωνία με την Resolute ώστε η τελευταία να παρέχει στην Πειραιώς υπηρεσίες ακινήτων στην Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και αποτίμησης ακινήτων, καθώς και στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και ιδιοχρησιμοποιούμενων και μη κύριων ακινήτων της Πειραιώς στην Ελλάδα. Για την Πειραιώς, η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους και στοχευμένη αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού, επιφέροντας εξοικονόμηση κόστους άνω των €5 εκατ. ετησίως.

Project Future - 9ος κύκλος

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας, Project Future, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε νέους πτυχιούχους να αποκτήσουν εξειδίκευση στους τομείς Customer Experience, Digital Marketing και Java, συνδέοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Το Project Future υλοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το ReGeneratιοn Academy, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις Google, Facebook, Code.Hub και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη του Ομίλου Πειραιώς.Το πρόγραμμα διανύει τον 9ο κύκλο του.

Πρόγραμμα EQUALL

Η Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε το πρόγραμμα EQUALL, ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοι-νωνίας ισότιμων ανθρώπων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

Women Founders and Makers – για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Profession has no Gender – για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς ως προς τα έμφυλα στερεότυπα. Πειραιώς EQUALL 360° - Η Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε και προσφέρει το "Πειραιώς EQUALL 360°", μία ολοκληρωμένη πρόταση προϊόντων και υπηρεσιών, με ειδικές τιμολογήσεις και προνό-μια, αποκλειστικά για γυναίκες επιχειρηματίες. Δημιουργία τοιχογραφίας για την προώθηση του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ #5 – Ισότητα των Φύλων.

Συμφωνίες πώλησης για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise III μεικτής λογιστικής αξίας €0,5 δισ.

Σε συνέχεια της υποβολής αιτήματος από την Τράπεζα Πειραιώς για ένταξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του Sunrise III στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων & "Ηρακλής” τον Ιούλιο 2022, η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε οριστικές συμφωνίες με τις Intrum AB (publ) και Waterwheel Capi-tal Management LP για την πώληση ποσοστού συνολικά ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes), της τιτλοποίησης Sun-rise ΙII (η "Συναλλαγή”).

Το χαρτοφυλάκιο Sunrise III περιλαμβάνει περίπου 37 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας €0,5 δισ., με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η αποτίμηση της Συναλλαγής, που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και τα έσοδα της πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αντιστοιχεί σε 34,2% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα διακρατήσει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise III, σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο περί τιτλοποιήσεων καθώς και τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στο σύνολό τους.

Η Συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την παροχή εγγύησης για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €0,16 δισ, καθώς και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
τραπεζες, τραπεζα πειραιως, πειραιως, ευρω, τραπεζα, εν λόγω, ΕΚΤ, iii, ελλαδα, πήχη, ταα, winbank, online, ηλεκτρονική, εταιρεία, οπεκεπε, δις, project, future, java, google, facebook, hub, women, οηε, junior, notes, news247, news, ειδήσεις, εθνικη τραπεζα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ηρακλης, www.facebook.com, www.google.gr, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, κοινωνικη συμφωνια, ημερομήνια, ηλεκτρονική, δανεια, εμπορικη, οηε, οικονομια, οπεκεπε, πλαισιο, προγραμμα, iii, java, news, news247, winbank, αγορα, αγορα εργασιας, αγροτικη, αυξηση, βρισκεται, γεγονος, διαστημα, δυνατοτητα, διοικηση, δις, εγχειρημα, εκπαιδευση, εκτιμηση, εν λόγω, ενενηντα, εργα, εξελιξη, επιτυχια, εταιρεία, ετη, ετος, ιδιο, υπηρεσιες, ιστορικο, ισχυς, κυβερνηση, ληψη, μηνες, οραμα, οφελος, πειθαρχια, πιστη, υπογραφη, ρεκορ, συνεχεια, σχεδια, τοις εκατο, υλοποιηση, υψηλη, χρηστος, mobile, sun, future, hub, project, junior, πήχη, πωληση, online, women
Τυχαία Θέματα
Τράπεζα Πειραιώς, Κέρδη 386,trapeza peiraios, kerdi 386