Τουρκία: Μεγάλη αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο 11μηνο του 2020

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας εκτινάχθηκε πάνω από τα 45 δισ. δολάρια έως τώρα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, καθώς ο αντίκτυπος από την πανδημία παρέτεινε τη χειρότερη οικονομική κάμψη στη διάρκεια των σχεδόν δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πρώτο 11μηνο του έτους, το έλλειμμα αυξήθηκε περίπου 82%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 8,3% και τις

εισαγωγές να αυξάνονται 3,5%. Μόνο τον Νοέμβριο, το έλλειμμα εκτινάχθηκε σε πάνω από 5 δισ. δολάρια. Η μεγάλη ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο, προσέγγισε το έλλειμμα ύψους 55 δισ. δολαρίων του 2018, όταν η κρίση της τουρκικής λίρας σηματοδότησε το τέλος ετών με υψηλή οικονομική ανάπτυξη, την οποία τροφοδότησαν οι φθηνές ξένες πιστώσεις.

Από τα μέσα του 2018, η ετήσια ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο περίπου 0,5% λόγω της εναλλαγής της ύφεσης με μία ισχυρή ανάκαμψη και μετά με μία νέα βαθειά ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η τουρκική οικονομία σε μεγάλο βαθμό δεν λειτουργούσε για να περιορισθεί η COVID-19.

Προηγουμένως σημειώνονταν σταθεροί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5% που οδήγησαν τον Ερντογάν σε πέντε συνεχόμενες εκλογικές νίκες, την τελευταία από αυτές το 2018. Έκτοτε, όμως, η λίρα έχασε το μισό της αξίας της. Μόνο φέτος, η λίρα έχει χάσει σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου - πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, παρά την άνοδο που σημείωσε τους δύο τελευταίους μήνες μετά την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου από τον Ερντογάν και τη δέσμευσή του για μία νέα, φιλική προς τις αγορές εποχή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα