Το οργισμένο τηλεφώνημα Σαμαρά για το συνέδριο και το Μεϊμαράκη

Με την επιλογή να ορίσει το Βαγγέλη Μεϊμαράκη πρόεδρο του 12ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να γιατρέψει μία εσωκομματική πληγή που δεν είχε πλήρως επουλωθεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει ένα στέλεχος, το οποίο με ευχαρίστηση έχει αποδεχθεί τον τίτλο “φωνή της συνείδησης της παράταξης” που του έχουν αποδώσει εδώ και χρόνια τα ΜΜΕ, ώστε να στείλει ένα μήνυμα συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς.

Ο κ.Μεϊμαράκης αποδέχθηκε ευχαρίστως το ρόλο αυτό, που ομολογουμένως του... πάει, καθώς άλλωστε δε θα είχε αντίρρηση να ήταν παρών και στο περσινό συνέδριο. Φαίνεται όμως ότι ορισμένα άλλα εσωκομματικά μέτωπα που είχαν ανοίξει το 2015-2016 κατά την εκλογή προέδρου της ΝΔ δεν έχουν κλείσει ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 το γεγονός ότι στο αρχικό πρόγραμμα του συνεδρίου προβλεπόταν ο Αντώνης Σαμαράς να μιλήσει στις έξι το απόγευμα Σαββάτου, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος χρέωσε στον κ.Μεϊμαράκη ως πρόεδρο του συνεδρίου προσπάθεια να “θαφτεί” η παρέμβαση του. Και αυτό διότι το απόγευμα λόγω κούρασης της ημέρας συνήθως η συμμετοχή είναι μικρότερη. Ο κ.Μεϊμαράκης βέβαια δεν έχει αρμοδιότητα τα πρακτικά της οργάνωσης, αλλά μάλλον το πολιτικό κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση οι διαμαρτυρίες του Μεσσήνιου φαίνεται ότι ελήφθησαν υπόψη και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ.Σαμαράς θα μιλήσει το μεσημέρι του Σαββάτου μετά τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και πριν τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το ζήτημα στις σχέσεις Μεϊμαράκη- Σαμαρά ξεκινά βεβαίως από τις εσωκομματικές εκλογές του 2009 όταν ο νυν πρόεδρος του συνεδρίου είχε ταχθεί στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη και με το... γνωστό του πληθωρικό στυλ είχε εξαπολύσει σκληρές επιθέσεις στο Μεσσήνιο. Η εσωκομματική εκείνη μάχη ήταν η πιο σκληρή στην ιστορία της ΝΔ.

Στην πολιτική επιτροπή της 31ης Οκτωβρίου 2009 είχαν βγει όχι μαχαίρια αλλά... κρητικές χαντζάρες, όπως είπε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, όταν ο κ.Μεϊμαράκης είπε στον κ.Σαμαρά να μη μιλά για το δάκρυ του Εθνάρχη, γιατί εκείνος διέσπασε το κόμμα και έριξε κυβέρνηση της ΝΔ. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για να μην ξεφύγει περισσότερο η κατάσταση.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι άνθρωπος που δεν ξεχνά, παρόλα αυτά φέρεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για τη διαδοχή του να έκανε κρούση στον κ.Μεϊμαράκη -παρότι υποστηριζόταν απο τους καραμανλικούς- για στήριξη των σαμαρικών. Φέρεται όμως να ζήτησε ως αντάλλαγμα να δεσμευτεί ο κ.Μεϊμαράκης πως θα έκανε αντιπρόεδρο του κόμματος τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το σκεπτικό του προφανώς ήταν αφενός να έχουν οι σαμαρικοί μία πολιτική- ιδεολογική παρέμβαση και αφετέρου να διασφαλίσει ότι το κόμμα θα υπερασπίζεται τα δικά του πεπραγμένα ως πρωθυπουργού.

Ο κ.Μεϊμαράκης πάντως αρνήθηκε και ο κ.Γεωργιάδης μάλιστα είχε παραπονεθεί δημόσια ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος για την προεδρία δεν τον είχε πάρει ούτε ένα τηλέφωνο. Έτσι ο κ.Γεωργιάδης στο δεύτερο γύρο στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ομολογουμένως συνέβαλε στην εκλογή του με την επιρροή που είχε στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας βοήθησε στο βορρά. Στη σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ πάντως θεωρούν ότι ο κ.Γεωργιάδης διασφαλίζει τα δεξιά νώτα του κόμματος και “μαζεύει” ένα ακροατήριο πιο.. σκληροπυρηνικό, παρότι ενίοτε πολλοί μητσοτακικοί εκνευρίζονται με την... ομιλητικότητα του αντιπροέδρου, ο οποίος βεβαίως θα παραμεινει στη θέση του και μετά το συνέδριο όπως έχει γράψει το News 24/7.

Προφανώς ο κ.Μεϊμαράκης δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα όταν βλέπει τον αντιπρόεδρο πλέον της ΝΔ να κάνει πολιτικές και ιδεολογικές παρεμβάσεις. Εξάλλου ένας από τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος (αν και τόσο ο ίδιος όσο και το Μοσχάτο επικαλούνταν φόρτο εργασίας και τη μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας) φέρεται να ήταν η τοποθέτηση του κ.Γεωργιάδη στην επιτροπή. Ο κ.Μεϊμαράκης όμως δεν ήθελε να δημιουργήσει δημοσίως ζήτημα και γενικότερα ούτως ή άλλως απέχει από δημόσιες δηλώσεις το τελευταίο διάστημα, όμως θα μιλήσει στο συνέδριο και η ομιλία του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα