Τι ψηφίζουν οι Αμερικανοί στις ενδιάμεσες εκλογές

Δύο χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και εν μέσω της θυελλώδους προεδρίας του, οι Αμερικανοί επέστρεψαν στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ σε αυτές τις εκλογές ανανεώνεται το Κογκρέσο, καθώς εκλέγονται και τα 435 της Βουλής

των αντιπροσώπων, ενώ ανανεώνεται κατά το ένα τρίτο και η σύνθεση της Γερουσίας. Κάθε ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών και δυνάμεων στα δύο σώματα είναι καθοριστική για το έργο κάθε Αμερικανού προέδρου.

Έχοντας διχάσει όσο ελάχιστοι προκάτοχοί του τους συμπατριώτες του, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χροιά "δημοψηφίσματος" στη φετινή αναμέτρηση. Γνωρίζει ότι αν χαθεί η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για τον ίδιο. Οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν καταφέρουν να κερδίσουν και τη Γερουσία (κάτι που ωστόσο έχει μικρές πιθανότητες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις), τότε τα όνειρα του Ντόναλντ Τραμπ για μια δεύτερη θητεία θα παραμείνουν απλώς όνειρα, ενώ δεν είναι λίγοι που από την πλευρά του θεωρούν ότι μπορεί να ανοίξει ένα μικρό παράθυρό ακόμη και για ενδεχόμενη καθαίρεσή του (βάσει των ερευνών που εκκρεμούν).

Το μέγα ζητούμενο για όλους είναι η συμμετοχή. Παραδοσιακά, οι ενδιάμεσες εκλογές συγκεντρώνουν μικρότερο ποσοστό ψηφοφόρων στις κάλπες σε σχέση με τις προεδρικές. Ως εκ τούτου το θέμα είναι ποιοί κατάφεραν να κινητοποιήσουν περισσότερους ψηφοφόρους προς τα εκλογικά κέντρα. Οι Δημοκρατικοί, που δεν αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη θέρμη την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον το 2016, ή οι Ρεπουμπλικάνοι και ιδιαίτερα τα πιο ακραία στοιχεία στους κόλπους τους που έχουν βρει τον ιδανικό εκπρόσωπό τους στο πρόσωπο του σημερινού προέδρου;

Ασχέτως το αν τελικά η ψήφος θα αναγνωσθεί ως έγκριση ή απόρριψη της πολιτικής Τραμπ, ιδού για τί ακριβώς ψηφίζουν οι Αμερικανοί:

Γερουσία

Η Γερουσία απαρτίζεται από 100 γερουσιαστές, δύο ανά πολιτεία, ανεξαρτήτως μεγέθους και πληθυσμού. Οι γερουσιαστές εκλέγονται για εξαετή θητεία, αλλά κάθε δύο χρόνια ανανεώνεται το ένα τρίτο των εδρών.

Στη σημερινή σύνθεση, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία 51 γερουσιαστών, έναντι 47 των Δημοκρατικών και 2 ανεξάρτητων. Φέτος, ανανεώνεται η θητεία 33 γερουσιαστών, 23 Δημοκρατικών, 8 Ρεπουμπλικανών και δύο ανεξάρτητων.

Δύο ψηφοφορίες διεξάγονται επίσης σε δύο πολιτείες για την πλήρωση εδρών της Γερουσίας: στην Μινεσότα για την πλήρωση της έδρας του Δημοκρατικού Αλ Φράνκεν που παραιτήθηκε στο πλαίσιο του κύματος του #metoo και η θητεία του λήγει το 20121 και στο Μισισίπι, όπου ο Ρεπουμπλικανός Ταντ Κόχραν θα αντικατασταθεί για λόγους υγείας.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα πρέπει με κάθε τρόπο να μη χάσει καμία έδρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 7 από τις 8 ρεπουμπλικανικές έδρες που ανανεώνονται αφορούν πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ το 2016 (Μισισίπι, Νεμπράσκα, Τέξας, Τενεσί, Γιούτα, Γουαϊόμινγκ).

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την ανατροπή, όμως 10 από τις 25 έδρες Δημοκρατικών ή ανεξάρτητων συνεργαζόμενων που ανανεώνονται αφορούν πολιτείες όπου νίκησε ο Τραμπ το 2016 και μάλιστα σε κάποιες με διψήφια διαφορά από την Κλίντον.

Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απαρτίζεται από 435 μέλη, που ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια και η εκπροσώπηση κάθε πολιτείας γίνεται βάσει πληθυσμού.

Στην σημερινή σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει 235 έδρες, έναντι 193 του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ 7 έδρες είναι κενές. Για να έχει την πλειοψηφία της Βουλής ένα κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 218 έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στην Βουλή από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010. Για να ανατραπεί ο σημερινός συσχετικός δυνάμεων, οι Δημοκρατικοί πρέπει να αποσπάσουν 24 επιπλέον έδρες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορούν να το καταφέρουν, όπως επίσης και τα αποτελέσματα των προεδρικών του 2016.

Ένα θετικό σημάδι για αυτούς είναι το γεγονός ότι 39 Ρεπουμπλικανοί έχουν επιλέξει να μην είναι ξανά υποψήφιοι, πράγμα που αποτελεί μειονέκτημα για το κόμμα τους. Πρόκειται μάλιστα για στελέχη του κόμματος που είτε δεν υπήρξαν ένθερμοι οπαδοί του Τραμπ ή έχουν εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους απέναντί τους.

Τοπικές εκλογές και κυβερνήτες

Νέοι κυβερνήτες εκλέγονται την Τρίτη σε 36 πολιτείες και εδάφη εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ (Γκουάμ, Μαριάνες Νήσοι, Παρθένες Νήσοι). Οι ψηφοφόροι ανανεώνουν επίσης την σύνθεση 88 από τις 99 τοπικές κοινοβουλευτικές συνελεύσεις και ψηφίζουν για δεκάδες δημαρχιακές θέσεις.

160 τοπικά δημοψηφίσματα

Σειρά δημοψηφισμάτων οργανώνεται στις αμερικανικές πολιτείες για θέματα χωρισμού εκλογικών περιφερειών, χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, για την νομιμοποίηση της μαριχουάνα, τις αμβλώσεις, την θέσπιση οικονομικών μέτρων, την αύξηση του κατώτερου μισθού, θέματα υγειονομικής ασφάλισης, ενεργειακά θέματα...

Keywords
Τυχαία Θέματα