Θερμό κλίμα και θετικές μνήμες στην συνάντηση Τσίπρα - Λαβρόφ

Αισθητή έκανε την παρουσία της στα ζητήματα που σχετίζονται με την διαχείριση των εθνικών θεμάτων η αξιωματική αντιπολίτευση, στην συνάντηση που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε επίσημα την χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης πρωτίστως το ζήτημα της ανάγκης να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα, σε μία συνάντηση

που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Απότοκο των διμερών σχέσεων Ελλάδα – Ρωσίας που καλιεργήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στην συνάντηση, Τσίπρα – Λαβρόφ, που έγινε στην ρωσική πρεσβεία, ήταν ιδιαίτερα θερμό. Υπήρξε μάλιστα σαφής αναγνώριση από την ρωσική πλευρά της συμβολής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων. Στα 35 περίπου λεπτά που διήρκεσε η συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρθηκε με δική του πρωτοβουλία στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί των δύο χωρών ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας. Μεταξύ άλλων ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην περίοδο του 2016, την χρονιά δηλαδή που είναι αφιερωθεί στις σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας. Επίσης στην Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή των δύο χωρών που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επανενεργοποιήθηκε διατηρώντας τις διμερής επαφές για ζητήματα που άπτονται σε σειρά τομέων άσκησης πολιτικής. Πρακτική που ακολουθήθηκε έως και τον Απρίλιο του 2019 στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.

Μάλιστα το καλό κλίμα στην συνάντηση έχει ιδιαίτερη αξία αν συνυπολογιστεί ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν στην ίδια θέση και τον Ιούλιο του 2018 οπότε και διαχειρίστηκε το ζήτημα της απέλασης δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα για ζητήματα που φέρονταν να σχετίζονται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η δύσκολη εκείνη καμπή όμως στις σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκε 6 μήνες αργότερα με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο και την συνάντηση του με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Όπως ήταν αναμενόμενο στην συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε πριν από όλα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας προβάλλοντας την αναγκαιότητα για το άμεσο σταμάτημά της προκειμένου οι δύο χώρες να κινηθούν στην λογική της εκτόνωσης της έντασης μέσω των διερευνητικών επαφών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας την σταθερή στάση της Ρωσίας στον συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα έθεσε τους άξονες για την επίλυση του με σαφείς αναφορές στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζητώντας μία δίκαιη λύση που θα περιλαμβάνει την «αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων».

Η συνάντηση αυτή έγινε μία ημέρα μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχαν στην Βουλή για τα εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότι άσκησε κριτική κινήθηκε στην λογική της χάραξης ενιαίας στρατηγικής. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπυργό «να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για τα δώδεκα μίλια στην Κρήτη και ανάλογα με τις εξελίξεις νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστείς ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που defacto σήμερα αμφισβητείται είναι να το ασκήσεις». Επισήμανε μάλιστα ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα έχουμε,όμως, φαντάζομαι, την ευκαιρία και άλλες στιγμές να τα συζητήσουμε αυτά. Αν με δική σας ευθύνη είχατε την πρωτοβουλία, θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών. Δεν το κάνετε. Άκουσα και την κ.Γεννηματά να λέει ότι είναι δική σας η ευθύνη για ό,τι συμβεί. Το προσυπογράφω. Θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε και θεσμικά, αλλά όχι μέσα από αυτή τη διαδικασία, με κατ’ ιδίαν ενημερώσεις».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα