Τάκης Μόσχος: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ταλαντούχο ηθοποιό

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Τάκη Μόσχου. Ο αγαπημένος ηθοποιός νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο της Αθήνας σε κώμα μετά από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που είχε υποστεί και κατέληξε σε ηλικία 68 ετών το πρωί της Δευτέρας, αφήνοντας στο ελληνικό σινεμά από το οποίο είχε αποχωρήσει εδώ και καιρό, ένα ανεξίτηλο στίγμα.

Ο Τάκης Μόσχος αποτέλεσε σύμβολο μιας γενιάς κινηματογραφικών ηρώων, ασυμβίβαστων, ρομαντικών και ρηξικέλευθων, αναπόσπαστο κομμάτι

συγκεκριμένων φιλμ που στάθηκαν "σταθμοί" στην εξέλιξη του νέου ελληνικού σινεμά.

Το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον ταλαντούχο ηθοποιό που ταυτίστηκε με τον ρόλο του Αργύρη της «Γλυκιάς Συμμορίας» του Νίκου Νικολαΐδη και καθιερώθηκε ως ο ρομαντικός του περιθωρίου, ο γλυκός άνθρωπος με το πηγαίο χιούμορ που συγχρόνως έβγαζε και μια μαγκιά:

1. Το τυχαίο ξεκίνημα στην υποκριτική

Γεννημένος στη Χαλκίδα και μεγαλωμένος σε μία συντηρητική οικογένεια αυστηρών αρχών με πατέρα αστυνομικό ο Τάκης Μόσχος ανέπτυξε από νωρίς μία αποστροφή προς την εξουσία. Βρέθηκε στα 18 του να σπουδάζει στη νομική σχολή της Θεσσαλονίκης. Μετά από έξι χρόνια τα παράτησε και έφυγε στη Γερμανία σε μία προσπάθεια να μην καθυστερήσει την κατάταξη στο στρατό. Έφυγε λίγο πριν λήξει η αναβολή του κατά την περίοδο της χούντας. Εκεί ξεκίνησε να σπουδάζει Κοινωνιολογία, την οποία τελικά παράτησε και ασχολήθηκε με τον πειραματικό κινηματογράφο. Παράλληλα έκανε κάποιες φωτογραφίσεις ως μοντέλο. Στην Αθήνα επέστρεψε μετά από μία ερωτική απογοήτευση. Κυκλοφορούσε με το βιβλίο με τις επαγγελματικές φωτογραφίσεις που είχε κάνει στη Γερμανία για να καταφέρει να δικτυωθεί. Οι φωτογραφίες έφτασαν στα χέρια του φίλου του από τη Χαλκίδα, Δημήτρη Βενιζέλου, ο οποίος τότε τον συνέστησε στον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη. Άρχισε να κάνει γνωριμίες και σύντομα γύρισε την πρώτη του διαφήμιση ως μοντέλο στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, προέκυπταν διάφορες δουλειές, κομπάρσου ή μικρών ρόλων σε διαφημιστικά και σήριαλ εποχής.

2. Ο Άγγελος

Οι φωτογραφίες που είχε μοιράσει σε διάφορα πρακτορεία τον βοήθησαν να πάρει και τον πρώτο του επαγγελματικό ρόλο στην ταινία του Γιώργου Κατακουζηνού «Άγγελος», όπου κλήθηκε να υποδυθεί μια τραβεστί. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη.

3. Η Γλυκιά Συμμορία

Ο ρόλος που άλλαξε τα πάντα στην καριέρα του και έφερε την αναγνώριση ήταν στη «Γλυκιά Συμμορία», του Νίκου Νικολαΐδη. Η ταινία, παραγωγής Αφών Βεργέτη και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ταινιών την οποία ο σκηνοθέτης ονόμασε «Τα χρόνια της χολέρας». Η τριλογία ξεκίνησε με την ταινία «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα»(1979) και τελείωσε με το «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002), και αφορά τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Ο πρωτότυπος ελληνικός τίτλος είναι μια απευθείας αναφορά στον ελληνικό τίτλο της ταινίας του 1969 του Σαμ Πέκινπα Η άγρια συμμορία. Η διανομή της ταινίας έγινε στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στο εξωτερικό από τη Restless Wind.

Στην ταινία υποδύθηκε τον Αργύρη, έναν άνεργο ηθοποιό, που ζούσε στο περιθώριο και την παραβατικότητα.

Η ταινία απέσπασε συνολικά οκτώ βραβεία, δίχασε κοινό και κριτικούς, ενθουσίασε όμως τη νεολαία μιας έντονα πολιτικοποιημένης εποχής μιλώντας μια διαφορετική γλώσσα και άφησε το δικό της στίγμα στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Ο Τάκης Μόσχος είχε βραβευθεί για τον ρόλο του Αργύρη καθώς και για τον ρόλο του στην ταινία «Μετέωρο και σκιά» (1985), η οποία ήταν βασισμένη στη βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

Τα ναρκωτικά

Ο ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για τα πάθη και την απεξάρτηση του. Ήταν μπλεγμένος με τις ουσίες για 20 χρόνια, ενώ έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ότι την πρώτη του δοκιμή την έκανε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων. Τελικά κατάφερε να γλιτώσει και βρήκε το «λιμάνι» της ζωής του στη Σκόπελο.

Ο ίδιος σημείωνε «Έφυγα από την Αθήνα γιατί κούρασα και κουράστηκα, με τη γκλάβα μου. Κάποια στιγμή δεν πήγαινε άλλο, από καμιά άποψη. Και προέκυψε η Σκόπελος, εντελώς τυχαία. Πήγα μερικά καλοκαίρια, ένα φθινόπωρο αποφάσισα να μείνω λίγο περισσότερο, μετά μπήκε ο χειμώνας και δεν ήθελα να φύγω, και τελικά, αφού έβγαλα τον πρώτο χειμώνα, πήρα τον αέρα, που λένε. Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκε αυτό το μέρος, για να με πετάξει το κύμα εκεί, για να μην πνιγώ. Αυτό που κάνω στη Σκόπελο είναι πολύ πιο ιερό από οποιαδήποτε ταινία. Σκηνοθετώ μία ομάδα από ερασιτέχνες και ανεβάζουμε δυο παραστάσεις το χρόνο και γυρνάμε εκεί, στα γύρω νησιά, σαν μπουλούκι. Είναι πολύ ωραίο. Πολύ».

5. Η τελευταία εμφάνιση

Ο τελευταίος του ρόλος στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία «Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη:

Η τελευταία θεατρική εμφάνιση του γνωστού ηθοποιού ήταν στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη το 2018, στην οποία ο Μόσχος υποδυόταν τον Πατέρα Λαυρέντιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα