Τα μέτρα στήριξης και οι αποζημιώσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Δευτέρας (30/03) τα μέτρα που παρέχονται σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις μετά την αρχική οριζόντια εφαρμογή τους έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται ανάλογα με τον κλάδο.

Στην μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων τα μέτρα είναι ίδια:

Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Έκπτωση 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης αποπληρωμής των υποχρεώσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας .

Τη Δευτέρα μάθαμε ότι σε αυτά προστίθεται και το κομμάτι του δώρου του Πάσχα

από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του δώρου την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου

Για τον κλάδο των έξι πιο γνωστών κλάδων επιστημόνων ( γιατροί, δικηγόροι , μηχανικοί , λογιστές, οικονομολόγοι , αρχιτέκτονες ) οποίοι αντέδρασαν στα 600 ευρώ για την κατάρτιση, βρέθηκε μια "Σολομώντεια" λύση. Θα πάρουν και αυτοί τα 800 ευρώ, αν τα μέτρα για τον κορονοϊό συνεχίζουν να ισχύουν και για τον Μάιο , κάτι που φυσικά δεν εύχεται κανείς .

Παρόλα αυτά, από τη Δευτέρα με τη νέα επέκταση των ΚΑΔ, τα μέτρα έχουν αρχίσει να διαφοροποιούντα. Η αρχή έγινε με τις εταιρίες παραγωγής και εμπορίας ενεργειακών προϊόντων όπου τη Δευτέρα εντάχθηκαν:

Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών Πρατήρια καυσίμων Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ. Διαχείριση απορριμμάτων

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες.

Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Νέα ειδική κατηγορία είναι η πρωτογενής παραγωγή όπου ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά ειδικά μέτρα με κόστος 150 εκ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και 40 εκ. ευρώ από κοινοτικές επιδοτήσεις.

Οι ενισχύσεις που έρχονται:

Θα ακολουθήσει το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός και η ακτοπλοΐα με δεδομένο ότι και οι δύο αυτοί κλάδοι περιμένουν μεγάλες ζημιές καταρχάς από την καραντίνα, που θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι και το Πάσχα.

Θα προηγηθεί ειδική κλαδική μελέτη για την πτώση του τζίρου κατά κλάδο, ώστε να δοθούν και οι κατάλληλες ενισχύσεις

Ο κλάδος των αεροδρομίων και των συναφών δραστηριοτήτων ο οποίος επίσης αναμένει από τώρα μεγάλες ζημιές ενόψει των εορτών του Πάσχα αλλά και τους καλοκαιριού .

Κοινός παρανομαστής των μέτρων είναι και οι επιχειρήσεις να μην βάλλουν λουκέτο αλλά και να υπάρχουν χρήματα στα δημόσια ταμεία για να δοθούν μόλις περάσει η κρίση ώστε να έρθει η ανάκαμψη

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινείται η αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ή η παροχή έκπτωσης 25% για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα