Τα μαθήματα "στρίβειν" του Σκέρτσου και κάτι που ξέχασε ο Μητσοτάκης

Ξεχνά;

Πολύ «θόρυβο» γύρω από το άρθρο 16 για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλά προεκλογικά για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Πιθανον – λένε κάποιοι- να σχετίζεται με την πολλάκις εκφρασμένη επιθυμία του να «διδάξει» όπως λέει σε πανεπιστημιακό επίπεδο στο μέλλον.

Είναι όμως επίσης γνωστό πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει εμμονή μόνον με το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Στο παρελθόν έχει επιμείνει και για την αναθεώρηση

του άρθρου 24. Αυτό που – μεταξύ άλλων – ορίζει ότι αν κάποια περιοχή είναι δασική μένει για πάντα δασική. Απαγορεύοντας τις αλλαγές χρήσης της.

Είναι μάλλον απίθανο να έχει αναθεωρήσει τους στόχους του για το ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδίως από την στιγμή που συνδέονται άμεσα με αυτό που η Ν.Δ εννοεί ως «ανάπτυξη». Γιατί όμως το «ξεχνάει» στις δημόσιες τοποθετήσεις του;

Να υποθέσουμε, ίσως, ότι κάπου εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη τακτική προκειμένου να αναζητήσει αθόρυβα συναινέσεις; Άλλωστε είναι γνωστό πως υπέρ της αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου είχε ταχθεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα …οικογενειακό στοίχημα.

Μαθήματα «στρίβειν»

Μαθήματα … περί του «στρίβειν» συνεχίζει να παραδίδει ο Άκης Σκέρτσος. Στην χθεσινή ενημέρωσή που παρείχε ως εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας μας έδειξε τι κάνει ένα κόμμα που δεν σκοπεύει να αγοράσει ασθενοφόρα και να προσλάβει οδηγούς παρά τους καταγεγραμμένους θανάτους λόγω της έλλειψής τους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ «σε ο τι αφορά το ΕΚΑΒ Έχουμε προβλέψει στο πρόγραμμά μας- πριν από τα τελευταία τραγικά περιστατικά που μας λύπησαν όλους- τη δέσμευση στο τέλος της τετραετίας να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ώστε οι διακομιδές στα αστικά κέντρα να γίνονται εντός δεκάλεπτου και στην περιφέρεια εντός 50 λεπτών». Δηλαδή παραπομπή του θέματος στο …2027 και μάλιστα δίχως συγκεκριμένη δέσμευση για προσλήψεις και οχήματα.

Όσο για το τώρα ο Άκης Σκέρτσος ήταν σαφής: Θα γίνει «αναδιάταξη του στόλου των ασθενοφόρων» δηλαδή ο αριθμός των οχημάτων θα μείνει ίδιος και θα υπάρξει «συνδρομή της πυροσβεστικής και των ενόπλων δυνάμεων σε 35 περιοχές που παρουσιάζονται ελλείψεις».

Τώρα τι ακριβώς θα κάνουν οι φαντάροι και οι πυροσβέστες προκειμένου να αντιμετωπίσουν π.χ ένα οξύ έμφραγμα, το αφήνουμε στην φαντασία σας.

Τα 60 μαύρα δις

Η προεκλογική αντιπαράθεση μπορεί να μαίνεται, όμως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας δεν δείχνει να ασχολείται ιδιαίτερα με το ποιος θα βγει. Ούτε με ποιους όρους θα σχηματιστούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Όπως φαίνεται έχει δική του ατζέντα, που – κάτι μας λέει – πώς σύντομα θα είναι και ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης.

Όπως εκτιμά λοιπόν ο διοικητής της ΤτΕ τα δηλωμένα έσοδα είναι 80 δισεκατομμύρια και η κατανάλωση φθάνει στα 140 δισεκατομμύρια. Εντοπίζοντας – προφανώς- 60 δις φοροδιαφυγή. Σημειώνοντας μάλιστα ότι στο ζήτημα αυτό η χώρα είναι …πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το κακό με αυτές τις εκτιμήσεις δεν είναι η ορθότητά τους ή ο εντοπισμός των αδήλωτων εισοδημάτων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η «μαύρη οικονομία» αποτελεί συστατικό στοιχείο στην Ελλάδα. Ενίοτε μάλιστα κομβικού χαρακτήρα για να αποφευχθεί η …κατάρρευσή της.

Το πρόβλημα είναι συνήθως ότι ακολουθούνται από πολιτικές «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» που κάθε άλλο παρά πατάσσουν την παραοικονομία. Κάνουν όμως αυτούς που ούτως η άλλως πληρώνουν να πληρώνουν περισσότερο.

Το τουριστικό θαύμα

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το «τουριστικό θαύμα» το οποίο συχνά πυκνά ακούμε πως συντελείται στην χώρα, έδωσε στην ομιλία του σε σχετική εκδήλωση ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Διότι με τα «θαύματα» -κανονικά- πρέπει να ευνοούνται όσοι εμπλέκονται…

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ φέτος είχαμ «μαζική απόβαση» 2,5 εκ. τουριστών στο Ελευθέριος Βενιζέλος μόνο φέτος τον Μάη, αριθμό αυξημένο κατά 23,4% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 11,1% σε σχέση με το 2019». Επίσης «αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 63,8% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2022». Όμως όπως είπε αυτοί οι τουρίστες θα εξυπηρετηθούν «με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό, σε σχέση με πέρσι ενώ η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική. Με το μισό εκατομμύριο τουρίστες παραπάνω από το 2022 φέτος στην Αθήνα μόνο το μήνα Μάη, καταλαβαίνει κανείς το φόρτο εργασίας που αναλογεί σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης».

Θύμισε μάλιστα και την «επιβολή ποινικής ρήτρας 5.000€ σε εποχικούς εργαζόμενους, αν τυχόν παραιτηθούν, γιατί ακριβώς δεν αντέχουν τις άθλιες αυτές συνθήκες εργασίας!». Ενώ αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μπουν στη ζυγαριά τα 732,9 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου τριμήνου του 2023 με τη μηδενική αύξηση των εργαζομένων στη εστίαση και την αύξηση μόλις κατά 40 ευρώ στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα