Τα μαχαιροπήρουνα του Ναπολέοντα έγιναν... αεροπλάνα

Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχε ένα μέταλλο πολύ πιο πολύτιμο και πιο ακριβό από τον χρυσό. Οι πιο επιφανείς φιλοξενούμενοι του Ναπολέοντα στα γαλλικά ανάκτορα έτρωγαν με μαχαιροπήρουνα με αυτό το υλικό ενώ οι πλούσιες κυρίες της ίδιας εποχής φορούσαν κοσμήματα από το ίδιο μέταλλο. Μα ποιο ήταν αυτό το πολύτιμο μέταλλο που ήταν πολυτιμότερο από όλα τα υπόλοιπα; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει καθώς αυτό το μέταλλο σήμερα το βρίσκουμε παντού. Στο σπίτι μας, στις πόρτες μας, στα παράθυρά μας, στα κάγκελα μας αλλά και γύρω μας όπως σε επίγεια και εναέρια μέσα μεταφοράς

και όπου αλλού μπορούμε να φανταστούμε... Ο λόγος για το αλουμίνιο!

Βλέπετε τότε ακόμα δεν είχε δημιουργηθεί η μέθοδος της μαζικής παραγωγής αυτού του υλικού, παρά μόνον οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την αξία του. Το 1825 ο Χανς Κρίστιαν Έρνστεντ έγινε ο πρώτος επιστήμονας που σε ένα εργαστήριο παρήγαγε αλουμίνιο με τη χρήση χλωριδίου του αλουμινίου και ψευδάργυρου. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1845 ο Γερμανός χημικός Φρίντριχ Βόλερ, υπολογίζοντας το βάρος του αλουμινίου, θα έμενε έκπληκτος από την ελαφρότητά του σε συνδυασμό με τις ιδιότητές του.

Κάποια χρόνια μετά, το 1859 o Γάλλος Ντεβίλ θα αποκάλυπτε την πρώτη αποδεδειγμένη χημική μέθοδο παραγωγής αλουμινίου, η οποία όμως ήταν ακόμη πολύ ακριβή για βιομηχανοποίηση. Τότε ο Ναπολέων βρισκόταν περίπου ήδη για επτά χρόνια στην εξουσία και σαν απόλυτος άρχων ήθελε να έχει ποσότητες από αυτό το πολύτιμο υλικό που όλοι συζητούσαν.

Οι επιστήμονες της εποχής, εντοπίζοντας σταδιακά τις ατέλειωτες του δυνατότητες έσπευσαν να βρουν τρόπους ώστε το μέταλλο αυτό να γίνει πιο προσιτό και στη μεγάλη μάζα των ανθρώπων. Η μέθοδος αυτή ανακαλύφθηκε ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού! Από τη μια ήταν πλευρά ήταν Αμερικανός χημικός Τσαρλς Χολ και από την άλλη ο 22χρονος (!) τότε Γάλλος Πολ Ερούλ οι οποίοι ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή ηλεκτρολυτική μέθοδο παραγωγής μετάλλου από το οξείδιο του αλουμινίου. Σε δύο χρόνια, η τιμή του μετάλλου, βάσει της νέας μεθόδου που διευκόλυνε την παραγωγή του, θα συνθλιβόταν στο αμερικανικό χρηματιστήριο και από τα 20 δολάρια θα έπεφτε κάτω από τα 5 δολάρια.Το αλουμίνιο έμπαινε στην παραγωγή...

Στις αρχές του 20ου αιώνα το αλουμίνιο εισχωρούσε δυναμικά στον κατασκευαστικό τομέα και από τη δεκαετία του ΄30 η χρήση και οι εφαρμογές του αυξάνονταν συνέχεια. Οι μεθόδοι παραγωγής του εξελίχθηκαν και εκμοντερνίστηκαν φτάνοντας στη σημερινή εποχή να είναι από τα πιο δημοφιλή οικοδομικά υλικά.

Οπουδήποτε κι αν κοιτάξουμε, θα βρούμε κάτι που η βασική του ύλη θα είναι το αλουμίνιο. Εκτός από τις κατασκευές, το αλουμίνιο αποτέλεσε το βασικό υλικό στην ανάπτυξη της αεροπλοΐας και έπειτα της αεροναυπηγικής. Όσο υπάρχουν ανήσυχα και ευρηματικά μυαλά και οραματιστές που επενδύουν σε αυτό τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Στην Κύπρο υπάρχει μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση στο αλουμίνιο και με τις πιο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που δίνει «τροφή» σε αυτούς τους επαγγελματίες για να μην σταματήσουν να πειραματίζονται και να δημιουργούν νέα συστήματα. Αυτή η βιομηχανία είναι η Muskita Aluminium Industries και στο εργοστάσιό της μπορεί να παράξει κυριολεκτικά οτιδήποτε από το αλουμίνιο. Το έμπειρο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας μπορεί να δημιουργήσει από την αρχή προφίλ και μηχανισμούς αλουμινίου, κομμένους και ραμμένους στις συγκεκριμένες απαιτήσεις επαγγελματιών του κάδου ή για μεγάλα έργα. Οι πρέσες διέλασης που βρίσκονται εντός των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του εργοστασίου είναι πρόθυμες να «λυγίσουν» ακόμα και τα όρια του αδύνατου και να δημιουργήσουν πρωτότυπα συστήματα αλουμινίου, ανθεκτικά στον χρόνο και σε κάθε καιρικές συνθήκες.

Γνωρίστε από κοντά τον γεμάτο πρωτοτυπία και ευρηματικότητα κόσμο του αλουμινίου στο νέο και υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο της Muskita στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού και περιπλανηθείτε στις ατελείωτες του δυνατότητες. Στον ίδιο χώρο μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε τη συναρπαστική ιστορία του μετάλλου μέσα από ένα ταξίδι στο παρελθόν και να δείτε τις φάσεις που πέρασε το αλουμίνιο μέχρι να μπει στη ζωή μας με όλους τους πιθανούς τρόπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα