Τα ιταλικά αγροτικά προϊόντα κατακτούν τις διεθνείς αγορές

Το 2017 οι εξαγωγές αγροδιατροφικών της Ιταλίας ανήλθαν σε 40,85 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,7%. Να σημειωθεί ότι οι ιταλικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων αυξάνονται συνεχώς από το 2009.

Αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές, κατά 5% ανερχόμενες σε 44 δισ ευρώ. Το ισοζύγιο για την Ιταλία είναι παραδοσιακά αρνητικό, ωστόσο το 2017 το έλλειμμα στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων σημείωσε μείωση από 3,5 δισ. ευρώ το 2016 σε 3,3 δισ. ευρώ το 2017 ( το 2015 ήταν 4,9 δισ. και το 2011 9 δισ. ευρώ).

Η Ιταλία εξάγει κυρίως μεταποιημένα προϊόντα προς τελική κατανάλωση (71%

των εξαγωγών της το 2017), ενώ μεγάλο ποσοστό των εισαγωγών της αφορούν σε εισροές για την τοπική βιομηχανία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό γραφείο οικονοµικών και εµπορικών υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Μιλάνο, συγκαταλέγεται μεταξύ των 16 κυριότερων προμηθευτών της Ιταλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κατέχοντας την 10η θέση, σημειώνοντας ωστόσο σημαντική μείωση το 2017 περί το 10%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσιάζονται. Άλλες σημαντικές προμηθεύτριες χώρες είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ινδονησία.

Στις ιταλικές εξαγωγές πρώτη θέση σε αξία κατέχουν οι οίνοι (€6,1 δις,αύξηση 6,4%), τα προϊόντα δημητριακών (€4,7 δις, αύξηση 4,2% ), τα γαλακτοκομικά (€3,2 δις, αύξηση 10,4%), άλλοι ξηροί καρποί (€2,7 δις , αύξηση 7,9%), οπωροκηπευτικά μεταποιημένα (2,4 δις, μείωση 0,4%).

Σε επίπεδο προϊόντος τα κυριότερα σε αξία είναι ζαχαρώδη με βάση το κακάο, ζυμαρικά, κονσέρβες ντομάτας, οίνοι ερυθροί, καφέ, προϊόντα φούρνου, ελαιόλαδο παρθένο και έξτρα παρθένο, αφρώδεις οίνοι, παρμεζάνα, μήλα. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος για τους αφρώδεις οίνους που τα τελευταία 3 έτη ανέρχεται σε 74%.

Σημαντικότερες αγορές για τα ιταλικά αγροδιατροφικά προϊόντα είναι οι ευρωπαϊκές που απορροφούν τα 2/3 των εξαγωγών (66%), η αρνητική τάση που επικρατούσε με συνεχείς μειώσεις για τις αγορές της ΕΕ έχει ανατραπεί από το 2015 . Ακολουθεί η Βόρειος Αμερική με ποσοστό 12% και η Ασία με 8%.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται και μεταξύ των 16 σημαντικότερων αγορών της Ιταλίας για τα αγροδιατροφικά προϊόντα καταλαμβάνοντας την 14η θέση. Οι πρώτες δέκα σε αξία αγορές είναι η Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, ΗΒ, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Πολωνία. Οι πρώτες 5 εξ αυτών αγορές απορροφούν άνω του 50% των ιταλικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Όσον αφορά τις ιταλικές εξαγωγές μεγάλο ποσοστό ανήκει στα χαρακτηριζόμενα προϊόντα Made in Italy, στα οποία αντιστοιχεί 73% των συνολικών εξαγωγών αγροδιατροφικά προϊόντα και παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις υψηλότερες του συνόλου.

Το 2017 οι εισαγωγές σε σχεδόν όλους τους κλάδους αγροδιατροφικών προιόντων προϊόντων παρουσίασαν αύξηση. Τα ιχθυηρά (€4,4 δις ευρω, αύξηση 5,7%), τα φρέσκα και κατεψυγμένα κρέατα (€4,4 δις , αύξηση 4,9%), τα λίπη και έλαια (€4 δις, αύξηση 7,6%) και τα γαλακτοκομικά (€3,6 δις, αύξηση 9,8%) συγκεντρώνουν το 37% της αξίας των ιταλικών εισαγωγών α/δ προϊόντων. Ακολουθούν τα δημητριακά με εισαγωγές €2, 5 δις.

Σε επίπεδο προϊόντος, τα κυριότερα εισαγόμενα είναι ιχθυηρά κατεργασμένα, μαλάκια και οστρακοειδή κατεψυγμένα, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ζωοτροφές, ημικατεργασμένα ή φρέσκα κρέατα χοιρινά, δέρματα , έλαια φυτικών καρπών, σιτάρι μαλακό.

Κυριότεροι προμηθευτές αγροδιατροφικών προϊόντων για την Ιταλία αποτελούν οι χώρες ΕΕ με ποσοστό των εισαγωγών της 71% το 2017. Ακολουθούν οι ασιατικές χώρες (8%) και η Νότιος Αμερική (7%).

Άνοδος παρατηρήθηκε σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και σε παραδοσιακούς εταίρους όπως η Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST:

Άρτος-Οίνος-Έλαιον: η παμπελοποννησιακή έκθεση αγροτικών προϊόντων

Νέα παράταση ως 10 Σεπτεμβρίου για τους δασικούς χάρτες

Tο μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα

Keywords
Τυχαία Θέματα