Παναγία Σουμελά: Ουρές πιστών για προσκύνημα στους Αμπελοκήπους - Η ιστορία της εικόνας

Εκατοντάδες πιστοί από την Αθήνα και άλλα μέρη της χώρας συρρέουν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Η ιερή για τους απανταχού Ποντίους, εικόνα, βρίσκεται από τις 18.30 το απόγευμα της Τρίτης (18/10) στον ναό της Αθήνας. Η εικόνα έφτασε στην Αθήνα με λεωφορείο από την Βέροια.

Σχηματίστηκε μια μεγάλη πομπή, η οποία με ιερείς, οι οποίοι κρατούσαν την εικόνα, με επικεφαλής δύο φιλαρμονικές, και με τη συμμετοχή πολλών μελών ποντιακών συλλόγων που φορούσαν τις παραδοσιακές στολές, έφτασε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις 25 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί πανηγυρικός εσπερινός εντός του ναού και θα ακολουθήσει λιτάνευση στους γύρω δρόμους. Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, στις 18.00 μ.μ. θα γίνει περιφορά των εικόνων.

Η εικόνα θα βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ως τις 28 Οκτωβρίου.

Με βάση τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων στην οδό Πανόρμου, έως τα μεσάνυχτα, για να διευκολύνονται οι προσερχόμενοι για προσκύνημα.

Εικόνα της Παναγίας Σουμελά: Η ιστορία της

Η Παναγία Σουμελά είναι μία από τις πιο γνωστές αλλά και πιο αγαπημένες εικόνες όλων των ορθοδόξων Χριστιανών ενώ έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ποντίων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου.

Η εικόνα βρίσκεται σήμερα στην ομώνυμη μονή που βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και συγκεκριμένα λίγο έξω από το χωριό Καστανιά, και χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για να την προσκυνήσουν.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά δεν λεγόταν πάντα έτσι. Η δημιουργία της αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά των πρώτο αιώνα μ.Χ. κι έτσι εκτιμάται πως είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο ξεχωριστές εικόνες Παναγίας. Μετά τον θάνατο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο μαθητής του ο Ανανίας μετέφερε την εικόνα στην Αθήνα όπου και τοποθετήθηκε σε έναν πολύ όμορφο ναό στον οποίο και παρέμεινε για περίπου 300 χρόνια, κερδίζοντας έτσι το όνομα "Παναγία η Αθηνιώτισσα". Περί το 380 μ.Χ., η εικόνα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την εκκλησία της Αθήνας και δύο μοναχοί, ο Βαρνάβας και ο Σωφρόνιος ανέλαβαν να τη βρουν.

Οι μοναχοί βρήκαν την εικόνα στο όρος Μελά του Πόντου, μετά από "όραμα" που υποστήριξαν πως είχαν, όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη κατά το ταξίδι της αναζήτησής τους. Οι δύο ασκητές μοναχοί έφτιαξαν αμέσως ένα κελί στο σπήλαιο που βρέθηκε η εικόνα και με την βοήθεια των μοναχών της κοντινής μονής Βαζελώνα, έχτισαν μία εκκλησία. Οι πιστοί άρχισαν να συρρέουν αναφέροντας πως πάνε να προσκυνήσουν στην Παναγία στον Μελά κι έτσι η εικόνα πήρε το όνομα με το οποίο είναι γνωστή και σήμερα. Το 1860 κοντά στο σπήλαιο χτίστηκε ένας τετραώροφος ξενώνας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός καθώς μοιάζει να είναι κολλημένος πάνω στον γκρεμό.

Όταν ξεκίνησε ο ξεριζωμός και η γενοκτονία των Ποντίων από τους Οθωμανούς, οι ιερείς και οι πιστοί έκαναν ό,τι μπορούσαν να για να διασώσουν τους θρησκευτικούς θησαυρούς τους. Έτσι, η εικόνα της Παναγίας απομακρύνθηκε από τη θέση της στη μονή και θάφτηκε μαζί με άλλα θησαυρίσματα ανεκτίμητης αξίας στο γειτονικό παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Η εικόνα παρέμεινε θαμμένη για περίπου είκοσι χρόνια και τελικά το 1930 ήρθε στην Ελλάδα μετά από διπλωματικές ενέργειες του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Όταν έφτασε η εικόνα στην χώρα μας, τοποθετήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας όπου και παρέμεινε για περίπου είκοσι χρόνια.

Το 1951 θεμελιώθηκε από τον Φίλων Κτενίδη η νέα μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της, η εικόνα μεταφέρθηκε εκεί όπου και παραμένει για να προσκυνείται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα