Στους 83 οι νεκροί - Οι έρευνες, οι αγνοούμενοι και οι συλλήψεις για πλιάτσικο

Δυστυχώς ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας συνεχίζεται, με ένα ακόμη άτομο. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 83. Από τους 164 ενήλικες τραυματίες, νοσηλευόμενοι παραμένουν 57 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ένας διασωληνωμένος 73χρονος κατέληξε σήμερα στο ΚΑΤ και ένας ακόμη τραυματίας διασωληνώθηκε σήμερα. Παραμένουν νοσηλευόμενα 4 από τα 23 παιδιά, από τα οποία κανένα δεν διατρέχει κίνδυνο.

Νωρίτερα το μεσημέρι στον ίδιο οικοπεδικό χώρο που είχαν βρεθεί οι 26 νεκροί, δεν εντοπίστηκε σορός όπως έχει κυκλοφορήσει, αλλά σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες

πληροφορίες, κάποια οστά, τα οποία όμως κανείς δεν ξέρει ακόμα αν ανήκουν σε άνθρωπο ή ζώο και έχουν μεταφερθεί για λεπτομερή εξέταση.

Η κατάσταση στην πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, συνεχώς βελτιώνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει εξαλειφθεί. Επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα έργου, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Κατά τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται τα 2 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την Ισπανία, ως βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τρεις νέες πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα ευρύτερα στην Λαυρεωτική που αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Σε εξέλιξη αλλά εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα, παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε στη θέση Προφήτης Ηλίας, στην Παλαιά Φώκαια σε χαμηλή βλάστηση, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή.

Λίγο αργότερα ξέσπασε φωτιά στην Καμάριζα του Δ. Λαυρεωτικής όπου επίσης εμφανίζει καλύτερη εικόνα και μία φωτιά στην Άγιο Γεράσιμο που τέθηκε αμέσως υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, εθελοντές, οχήματα ΟΤΑ και δύο ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε όλα τα σημεία εναλλάξ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα. Διευκρινίζεται ότι στις οικίες οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν, προς το παρόν, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος.

Ανά τομείς και κατόπιν χαρτογράφησης η έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, στη περιοχή και συγκεκριμένα στα όρια της Νέας Μάκρης έχει εγκατασταθεί το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», απ’ όπου η συντονίζονται 14 ομάδες των 10 ατόμων για τα σπίτια που θα ερευνήσουν κατόπιν χαρτογράφησης. Σήμερα ελέγχθηκαν 5 σπίτια που εκφράζοντα φόβοι για τυχόν ύπαρξη θυμάτων, ευτυχώς όμως με αρνητικά αποτελέσματα και οι έρευνες συνεχίζονται. Για κάποια άλλα κλειδωμένα σπίτια θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία μέσω Αστυνομίας με κλειδαρά.

Από την Πυροσβεστική τονίζουν ότι οι έρευνες για την αναζήτηση των αγνοουμένων που είναι δεκάδες και πιθανόν ανάμεσά τους είναι και τα θύματα, δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά. Εικάζεται ότι ανάμεσά τους μπορεί να είναι και κάποιοι άνθρωποι που να έχουν επανενωθεί με τους οικείους τους και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στις Αρχές.

Από την Πυροσβεστική παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως την Παρασκευή 27 Ιουλίου από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι όταν προσέλθουν όλοι οι συγγενείς στο Γουδί εκεί θα γίνει πλέον κατανοητό πόσοι πράγματι είναι αγνοούμενοι.

Συνεχείς περιπολίες για την αποφυγή πλιάτσικου

Στην περιοχή της Κινέτας και της Ραφήνας διενεργούνται 195 περιπολίες της αστυνομίας το 24ωρο και 39 μικτές περιπολίες αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων ενώ το συνολικό προσωπικό των περιπολιών είναι 525 άτομα.

Κλειστή παραμένει η Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Κλειστή είναι επίσης η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος.

Κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα

Μετά τις αυτοψίες που διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Ανατολική Αττική, 1.218 κτίρια κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα. Μεταφέρθηκαν 305 κατεστραμμένα, από την πυρκαγιά, αυτοκίνητα, ώστε να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι.

Παροχή Πρώτων Βοηθειών και προσφορές αλληλεγγύης

Τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Σπάτων λειτουργούν ομαλά και ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό.

Παράλληλα, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με το ΕΚΕΠΥ συντονίζει κλιμάκια αποτελούμενα από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές, ενώ την ίδια ώρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας συγκεντρώνεται φαρμακευτικό και άλλο υλικό.

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό για τη συλλογή και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η δύναμη της Πυροσβεστικής που επιχειρεί στο σημείο και την υπόλοιπη Αττική

Στην περιοχή επίσης επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εκ των οποίων 44 Κύπριοι, 6 εθελοντικά οχήματα με 12 εθελοντές, 10 οχήματα ΟΤΑ, 5 μηχανήματα έργου.

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία και βοήθεια από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με το χρονικό της πυρκαγιάς, ξέσπασε την Δευτέρα το απόγευμα στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι, εκατοντάδες σπίτια και υποδομές.

Συλλήψεις για πλιάτσικο στους πληγείσες περιοχές

Δυστυχώς δεν λείπουν τα περιστατικά πλιάτσικου στα ήδη ρημαγμένα σπίτια των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής. Γι αυτόν τον λόγο η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή έχει στείλει πολλές δυνάμεις στην περιοχή για περιπολίες.

Άντρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που ακόμα και από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά έχουν προσφέρει τα μέγιστα στους συμπολίτες τους, κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Νέο Βουτζά, εντόπισαν την Τρίτη, περίπου μισή ώρα μετά τις 11 το βράδυ και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τέσσερις Έλληνες έναν 22χρονο, έναν 25χρονο και δύο 26χρονους, την στιγμή που είχαν εισβάλει στο σπίτι πυρόπληκτων και αφαιρούσαν όσα αντικείμενα αξίας είχαν μείνει όρθια.

Οι θρασύτατοι κλέφτες που δεν σεβάστηκαν ούτε τον πόνο και το δράμα αυτών των ανθρώπων ακινητοποιήθηκαν αμέσως από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν και ερευνάται αν είναι υπεύθυνοι και για τυχόν άλλες παρόμοιες πράξεις στην περιοχή.

Μπλόκα για επιτήδειους και περίεργους-Άρρωστοι «εκδρομείς» ανεβάζουν φωτογραφίες πτωμάτων στο Facebook

Η αστυνομία περιφρουρεί με μπλόκα τις εισόδους των πληγεισών περιοχών και ελέγχει όποιον εισέρχεται και τους σκοπούς του. Όποιος δεν έχει λόγο ύπαρξης στην περιοχή δεν του επιτρέπεται η είσοδος, καθώς δυστυχώς ανάμεσα στους εκατοντάδες αλληλέγγυους συμπολίτες που σπεύδουν για να βοηθήσουν όπως μπορούν, υπάρχουν και εκείνοι που πηγαίνουν στην περιοχή …«εκδρομή» για να ικανοποιήσουν την αρρωστημένη τους περιέργεια.

Σε αυτούς η είσοδος απαγορεύεται κάθετα, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περιπτώσεις χρηστών του διαδικτύου και ειδικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν φωτογραφήσει σορούς νεκρών ανθρώπων και τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο. Για τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρξουν έρευνες και οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα