Στο ταμείο σήμερα 6,2 εκ. φορολογούμενοι για φόρους 2 δις

Ημέρα πληρωμής σήμερα για 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους που θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ' επάγγελμα αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, και επιχειρήσεις καλούνται μέχρι και το τέλος της ημέρα να καταβάλλουν φόρους συνολικού ύψους 2 δις ευρώ για το 2018 και παλαιότερα χρόνια.

Μονο για φόρο εισοδήματος τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν οφειλές ύψους

περίπου 1,1 δις από τα οποία περίπου 900δις ευρώ για το φόρο εισοδήματος του 2018 και άλλα 170 - 190 εκ ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων ετών.

Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί στα 617 εκ ευρώ ενώ η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται κοντά στα 300 εκ ευρώ.

Οι φορολογικές αρχές κρατούν την ανάσα τους καθώς τα αποτελέσματα από τη πληρωμή της πρώτης διπλής δόσης (ΕΝΦΙΑ και εισόδημα) τον Σεπτέμβριο δείχνει φορολογική κόπωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η ΑΑΔΕ οι οφειλέτες του δημοσίου αυξήθηκαν κατά περίπου 510.000 άτομα και οι 315.000 κατέστησαν ληξιπρόθεσμοι για οφειλές μικρότερες από 500 ευρώ. Συνολικά οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,4 δις αλλά τα 900 εκ ευρώ προήλθαν από οφειλές τεσσάρων ατόμων.

Ως γνωστό η μη πληρωμή μιας δόσης φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης ( ή των δόσεων ) που οφείλονται κατά 0,73% το μήνα. Οφειλές πάνω από 500 ευρώ που μένουν απλήρωτες που μένουν απλήρωτες για πάνω από τρείς μήνες μπαίνουν στην λίστα των οφειλετών του δημοσίου για τους οποίες υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.

Τον επόμενο μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν για να εξοφλήσουν άλλη μια «διπλή δόση». Μαζί με την εξόφληση της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι 31/12 και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 στέλνοντας στα κρατικά ταμεία άλλα 1,8 δις ευρώ από τα οποία 1,2 δις από τα τέλη και 605 εκ ευρώ για τη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτητών ακινήτων.

Το φορολογικό ημερολόγιο ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο με την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που κλείνει και την υποχρεώσεις των πολιτών με την εφορία. Εκτός και αν κάποιος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση από 12 έως και 24 δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα