ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παραμένουν πλέον ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές, από το ανώτατο δικαστήριο προέταξε την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας απέναντι στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου, κρίνοντας συνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια η Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου είχε κρίνει αντισυνταγματικό αντίστοιχο νόμο του 2017, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους.

Αντίθετα, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με οριακή πλειοψηφία, έκρινε συνταγματική την υπ’ αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάιος έως Οκτώβριο). Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι της Επικρατείας, η τόνωση και η ενίσχυση του τουρισμού είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός. Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, προσθέτουν, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Ωστόσο, τρεις ανώτατοι δικαστές εξέφρασαν διαφορετική άποψη, επικαλούμενοι την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017. Σύμφωνα με αυτούς, η υπουργική απόφαση κατά της οποίας προσέφυγαν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28 ακόμα φορείς, έπρεπε να κριθεί αντισυνταγματική όπως και ο νόμος, αναφερόμενοι στο σκεπτικό της παλαιότερες απόφασης. «Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος)» αναφερόταν μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα