Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

«Η παχυσαρκία είναι πλέον μια παγκόσμια επιδημία που απορροφά ένα τεράστιο ποσοστό των πόρων της υγειονομικής περίθαλψης. Το ετήσιο ιατρικό κόστος θεραπείας των συνεπειών της παχυσαρκίας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, είναι πραγματικά ανησυχητικό. Χρησιμοποιούμε την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας φέτος για να δώσουμε έμφαση στην εξοικονόμηση κόστους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αντί να περιμένουμε να θεραπεύσουμε τις συννοσηρότητες

αργότερα. Η συνεχής παρακολούθηση από την Παγκόσμια Οργάνωση Παχυσαρκίας έδειξε πως ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 10 χρόνια και, δεδομένου ότι περίπου 177 εκατομμύρια ενήλικες αναμένεται να είναι βαριά παχύσαρκοι έως το 2025, είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα για να μειώσουν αυτό το βάρος στις εθνικές τους οικονομίες». Αυτά δήλωσε πέρυσι, κατά τον «εορτασμό» της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας καθηγητής Ίαν Κάτερσον.

Και για να μην σας μείνει καμία αμφιβολία για το πόσο βλαβερά για τον εαυτό σας και την χώρα σας είναι τα πάχη σας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, περίπου 2.420.000 ενήλικες (28% του συνόλου των ενηλίκων) στην Ελλάδα θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2025, ενώ οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηπατική νόσος, η κατάθλιψη και πολλοί τύποι καρκίνου, μέχρι το 2025 θα φτάσουν να κοστίζουν στην Ελλάδα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως καταλαβάαίετε, είναι πλέον αντικοινωνικό να είσαι χοντρός. Όχι τόσο γιατί θα χειροτερέψει η ζωή σου και η υγεία σου, όσο γιατί οι αρρώστιες που συνδέονται με το υπερβολικό σου βάρος θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

Δηλαδή, για να το κάνω λιανά, δεν φτάνει που η κοινωνία σήμερα έχει ως πρότυπα, στη μόδα, στα μίντια και στο σινεμά κάτι ανορεξικές συλφίδες που τρέμουν από αδυναμία, κάτι κομψούς σκελετούς που αν και βγάζουν εκατομμύρια, σού ‘ρχεται να τους δώσεις δέκα ευρώ να φάνε δυο σουβλάκια μπας και στυλωθούν, δεν φτάνει που η καθεστηκυία τάξη στην αισθητική σήμερα δημιουργεί ενοχές στους χοντρούς και τις χοντρές, δεν φτάνει που ο ρατσισμός των καλλίγραμμων έναντι των παχουλών δεν είναι πλέον συγκεκαλυμμένος, με τους λιγνούς να συμπεριφέρονται κάπως σαν να είναι η Αρία Φυλή του πλανήτη, στήνοντας διαδικτυακά και μιντιακά γκουλάγκ για τους παχύσαρκους, δεν φτάνουν όλα αυτά, τώρα οι γιατροί σου φορτώνουν ένα ακόμα κοινωνικό άγχος, λέγοντάς σου πως η δική σου κοιλιά, τα δικά σου μπούτια και ο δικός σου πισινός απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Οπότε, καλή Παγκόσμια Ημέρα (κατά της) Παχυσαρκίας να έχουμε σήμερα, σταυρώνοντας τους χοντρούς και διαπομπεύοντάς τους, εφόσον αυτοί φταίνε εν πολλοίς για την παγκόσμια κρίση. Ναι, η παχυσαρκία ευθύνεται για την έλλειψη υγείας παγκοσμίως, και όχι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα (ναι, για τον καπιταλσιμό μιλάω) που παράγει φτώχεια, πείνα, καταλήστευση του παγκόσμιου φυσικού πλούτου, και καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι χοντροί φταίνε!

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα