Σαντορινιός: Το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει αγκαλιαστεί από νησιώτες και νησιωτικές επιχειρήσεις

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει αγκαλιαστεί από νησιώτες και νησιωτικές επιχειρήσεις» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός παρουσιάζοντας την τροπολογία για την διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ο Ν. Σαντορινιός τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια, ενώ έχουν δοθεί 9.500 επιδοτήσεις σε νησιωτικές επιχειρήσεις. Συνολικά, έχει καταγραφεί μείωση κόστους κατά 43% στις μεταφορές

εμπορευμάτων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ν. Σαντορινιός σημείωσε ότι η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου είναι απαραίτητη μετά την καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Με την τροπολογία, προβλέπεται ότι η αεροπορική μεταφορά περιλαμβάνεται πλέον στις επιλέξιμες μεταφορικές επιλογές, ενώ η σχετική αποζημίωση δεν υπερβαίνει την αντίστοιχη για τα πλοία. Επίσης καταργείται η επιδότηση μόνο της οικονομικής θέσης κι επιδοτείται πια η κλίνη. Παράλληλα, στο μεταφορικό ισοδύναμο εντάσσονται και νέοι δικαιούχοι, οι καθηγητές Πανεπιστημίου κι οι ένστολοι που υπηρετούν στα νησιά.

Μερική επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη

Στην τροπολογία προβλέπεται η μερική επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη. Σύμφωνα με την τροπολογία, στο μεταφορικό ισοδύναμο εντάσσονται μία σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης, καθώς έχουν κι αυτές επιπλέον κόστος λόγω μεταφοράς. Ο Ν. Σαντορινιός παρατήρησε ότι η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει ποίες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης θα επιχειρηθούν θα εκδοθεί μετά την σχετική μελέτη που συντάσσεται αυτήν την στιγμή μετά από αίτημα των επιμελητηρίων της Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα