Σαν σήμερα επικρατεί στη Ρωσία η Οκτωβριανή Επανάσταση

Το πρωί της 24ης Οκτωβρίου του 1917, με το παλιό ημερολόγιο, στην Ρωσία, η κυβέρνηση Κερένσκι στέλνει θωρακισμένα αυτοκίνητα στο τυπογραφείο και τα γραφεία της εφημερίδας των Μπολσεβίκων «Ραμπότσι Πουτ», (δηλαδή «Εργατικός Δρόμος»), για να απαγορεύσει την κυκλοφορία της. Όμως οι εξεγερμένοι φαντάροι και οι Κόκκινοι φρουροί, υπό την καθοδήγηση του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, αποκρούουν την επίθεση.

Έτσι, στις 11 το πρωί η εφημερίδα

των Μπολσεβίκων (που το όνομά τους προκύπτει από το ρωσικό «bolshinstvo», που σημαίνει «πλειοψηφία») κυκλοφορεί με την προκήρυξη της ανατροπής της κυβέρνησης. Το ίδιο βράδυ, κι ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στα Χειμερινά Ανάκτορα, η Κόκκινη Φρουρά της Αγίας Πετρούπολης καταλαμβάνει το κεντρικό τηλεγραφείο, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, την Κρατική Τράπεζα και τις γέφυρες της πόλης.

Συγχρόνως, το καταδρομικό «Αουρόρα», (δηλαδή «Αυγή»), αναπλέει στον ποταμό Νέβα, και στρέφει τα κανόνια του προς την έδρα της κυβέρνησης. Την επομένη, 25 Οκτωβρίου, σαν σήμερα πριν από 101 χρόνια, τα Χειμερινά Ανάκτορα πολιορκούνται και καταλαμβάνονται. Η ρωσική κυβέρνηση πέφτει, οι υπουργοί συλλαμβάνονται και ο πρωθυπουργός Κερένσκι δραπετεύει. Η Οκτωβριανή Επανάσταση έχει επικρατήσει...

Βέβαια, για να εδραιωθεί πλήρως το νέο καθεστώς πρέπει αφενός να νικήσει στον Εμφύλιο Πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων που είναι πιστά στον Τσάρο, και αφετέρου να αποκρούσει τους Αγγλογγάλλους που εισβάλλουν στην Κριμαία, συνεπικουρούμενοι ακόμα και από Έλληνες στρατιώτες... Πάντως, μέχρι το 1920 οι Κομουνιστές αποκτούν τον έλεγχο της Ρωσίας, ενώ ο Τσάρος έχει ήδη εκτελεστεί, από τον Ιούλιο του 1918, μαζί με όλη την οικογένειά του.

Η Σοβιετική Ένωση, («σοβιέτσκιι σογιούζ» στα ρώσικα, από το «σοβιέτ», που σημαίνει «συμβούλιο», και το «σογιούζ», δηλαδή «ένωση»), ή πιο σωστά, η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, το κράτος που διαδέχθηκε τη μοναρχία του Τσάρου στη Ρωσία, ιδρύεται το 1922. Θα διαλυθεί, κυριολεκτικά εις τα εξ ων συνετέθη, το 1991, ούτε 70 χρόνια μετά.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση που επικράτησε στις 25 Οκτωβρίου του 1917, σίγουρα άλλαξε τον κοινωνικό χάρτη του κόσμου. Ό,τι κι αν έγινε μετά, ο Κόκκινος Οκτώβρης απέδειξε πως, ναι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός για της γης του κολασμένους, και πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.

«Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί», λέει ο Νίκος Γκάτσος στον «Κεμάλ», πάνω στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Η βία είναι η μαμή της Ιστορίας, είχε πει ο Κάρολος Μαρξ, και είτε μας αρέσει είτε όχι, κάθε καινούριου η γέννηση είναι επώδυνη και αιματηρή.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα