Προσφυγικό: Ξανά στο επίκεντρο η μείωση των ροών και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της αντιπαράθεσης Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το προσφυγικό. Ιδίως από την στιγμή που για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο ζήτημα των προσφύγων, καταγράφονται ευρωπαϊκές υπόνοιες ή κριτική για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό άλλωστε εκφράστηκε πρόσφατα στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί η επίτροπος για ζητήματα εσωτερικών της Ε.Ε, Ίλβα Γιόχανσον αν και δεν υιοθέτησε καταγγελίες που εκφράστηκαν

για απωθήσεις μεταναστών, ζήτησε να διερευνηθεί το ζήτημα από την ελληνική κυβέρνηση

Η κυρίαρχη θέση της κυβέρνησης είναι πως το προσφυγικό έχει αναχθεί σε θέμα εθνικής ασφάλειας, μετά τις εξελίξεις στον Έβρο. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου οφείλει να είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής στάσης, παράλληλα με την «αυτονόητη» - όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Α.Τσίπρας- φύλαξη των συνόρων. Μόνος κοινός τόπος φαίνεται να είναι η ανακατανομή των ευθυνών αντιμετώπισης του θέματος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε αν και η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά περισσότερο δυναμισμό στην διεκδίκησή του αιτήματος.

Μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλλε, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, υπερασπίστηκε την ασκούμενη πολιτική αρνούμενος ότι ακολουθείται η τακτική των απωθήσεων. Επισήμανε ότι «εφαρμόζουμε πλήρως τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Το 2020 έχουμε καταγράψει 9.800 αφίξεις, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένας μεγάλος αριθμός για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά και για τις υπηρεσίες ασύλου. Ωστόσο προστατεύουμε τα σύνορά μας».

Επίης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή υποστήριξε ότι «περιορίσαμε τις ροές κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και στο εξάμηνο κατά 51% στα νησιά μας, αυξήσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 88% μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές των νησιών κατά 23% και 4% συνολικά στη χώρα, από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι μεταφορές από τα νησιά αυξήθηκαν κατά 146% το Α΄ Εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο του 2019, καθώς μεταφέρθηκαν 17 χιλιάδες άτομα, όταν πέρσι είχαν μεταφερθεί 7 χιλιάδες μόνο».

Τα στοιχεία αμφισβήτησε ο αρμόδιος για ζητήματα νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως είπε «ήρθατε εδώ να μας πείσετε ότι οι 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες που το καλοκαίρι του 2019 άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά, είναι περισσότεροι από τις 34.000 που τώρα είναι συγκεντρωμένοι σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο. Και ήρθατε εδώ να μας πείσετε ότι οι 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου που εμείς παραδώσαμε, είναι περισσότερες από τις 100.000 που εσείς έχετε τώρα συσσωρεύσει. Έχουμε κάτι περισσότερο από διπλασιασμό».

Ο Νότης Μηταράκης πάντως φαίνεται να είναι το πρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης που βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως λόγω της κριτικής που ασκεί περί «ανοιχτών συνόρων» κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο Γιώργος Ψυχογιός, αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου από μια χώρα την κάνει κερκόπορτα ή να έχει ανοικτά σύνορα; Όλος ο κόσμος αναγνώρισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της χώρας το 2015 και μετά να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μην επανέρχεσθε, λοιπόν, σε αυτό, σε αντίθεση και με τον Υφυπουργό σας, τον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος πραγματικά από την αρχή της διακυβέρνησης μίλησε για γεωπολιτικούς λόγους, γιατί σας εκθέτει».

Tην άποψη του Νότη Μηταράκη, πάντως, στήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι». Μάλιστα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολιτευση πως «συντάσσεται με όσους διαβάλλουν και υπονομεύουν τη χώρα μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, υιοθετώντας την προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται, «ισομερή κατανομή στην Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ.Ψυχογιός «παρακάμπτοντας τις φωνές των δημάρχων που στηρίξατε και τώρα αντιδρούν». Ζήτησε επίσης «να διεκδικήσετε δυναμικά τον επιμερισμό της ευθύνης στην Ευρώπη». Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και ως προς την μείωση των ροών λέγοντας ότι « μιλήσατε για μείωση των ροών η οποία όντως έγινε λόγω του κορωνοϊού και εξακολουθείτε να μην καταδικάζετε τις ξενοφοβικές δηλώσεις για push-backs στη θάλασσα».

Keywords
Τυχαία Θέματα