Προς αναβαθμισμένο ρόλο ο "πρωινός καφές" και προς αλλαγές στη σύνθεσή του;

Προς αναβάθμιση στην πράξη οδεύει ο «πρωινός καφές» της Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εξετάζονται και αλλαγές στη σύνθεσή του.

Στο παρασκήνιο, άλλωστε, έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιο όργανο θα λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις που θα χρειαστούν ενόψει του τρόπου διεξαγωγής του Συνεδρίου: Εάν, δηλαδή θα είναι η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ή το Πολιτικό Συμβούλιο και

η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Με άλλα λόγια, κατ΄ ουσίαν, επανέρχεται το δίλημμα «μετασχηματισμός ή διεύρυνση», παρ’ ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ταχθεί από την επομένη κιόλας ημέρα των εκλογών υπέρ του μετασχηματισμού και το έχει επαναλάβει συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Θεσμικά στελέχη του κόμματος, μάλιστα, διαμηνύουν πως εάν οι κρίσιμες αποφάσεις δεν ληφθούν στα κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου «θα ξεσπάσει κρίση», που μόνο ανώδυνη δεν θα είναι ενόψει του Συνεδρίου, ενώ επιμένουν πως υπάρχει συμφωνία για αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα και ότι η συμφωνία αυτή «δεν μπορεί να σπάσει».

Τι δείχνουν οι αποφάσεις

Ωστόσο, όπως ήδη έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα – προς διαφορετική, όμως, κατεύθυνση. Όπως, για παράδειγμα, αποφασίστηκε:

-Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει αποφασιστικό χαρακτήρα ως προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα αποφασίσει για τη σύνθεση της Επιτροπής Καταστατικού, ενώ οι "Θέσεις " του Συνεδρίου θα εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Εννοείται βέβαια πως δεν θα είναι αντιπαραθετικές με την Κουμουνδούρου –και αλλοίμονο εάν ήταν, το εγχείρημα θα διαλυόταν εν τη γενέσει του- αλλά οι «λεπτομέρειες» αυτές σηματοδοτούν πολλά για ένα κόμμα της αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Οι «σύμμαχοι» από την «Προοδευτική Συμμαχία» λαμβάνουν ρόλους μεγαλύτερους της δύναμής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Μπίστης αναλαμβάνει μαζί με την Έφη Καλαμαρά την ευθύνη του Συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας, του οργάνου δηλαδή που θα τρέχει την καθημερινότητα του Συνεδρίου.

Πολιτικό Συμβούλιο χωρίς Γραμματέα

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το νέο Πολιτικό Συμβούλιο δεν διαθέτει Γραμματέα και το «τρέχει» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με αποτέλεσμα ο Πάνος Σκουρλέτης –που θεωρείται από πολλούς ως το στέλεχος που αντιδράει περισσότερο για τον τρόπο που γίνεται η διεύρυνση- να παραμένει απλώς Γραμματέας μόνο της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι συμμετέχουν τώρα στον καφέ

Με δεδομένο, επίσης, πως το Πολιτικό Συμβούλιο είναι πολυπληθές και συνεπώς δύσκολα μπορεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, εκτιμάται πως θα αναβαθμιστεί -τουλάχιστον εκ των πραγμάτων- ο ρόλος του πρωινού καφέ που συγκαλεί τακτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάποιες, μάλιστα, πληροφορίες επιμένουν πως θα υπάρξουν πιθανόν και αλλαγές στη σύνθεσή του, καθώς μετά τις εκλογές δεν συμμετέχει ο Νάσος Ηλιόπουλος κλπ, ενώ όπως κάποια κομματικά στελέχη σημειώνουν «δεν μπορεί να μην είναι μέλος ο Νίκος Βούτσης» ή κάποια άλλα στελέχη από την τελευταία διεύρυνση του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως «πρωινό καφέ» με τον Αλέξη Τσίπρα «πίνουν» οι Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, οι προερχόμενοι από τη διεύρυνση Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο διυεθυντής του γραφείου του προέδρου του κόμματος Μιχάλης Καλογήρου, ενώ κάποιες φορές προσκαλούνται και κάποια ακόμα στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προς,pros