Προοδευτικός ή Συντηρητικός; Εμείς ρωτήσαμε, εσείς απαντήσατε

Προοδευτικός ή Συντηρητικός;

Η ερώτηση μπορεί να χαρακτηριστεί εως και "παγίδα", σε μία εποχή όπου οι ισορροπίες στα πολιτικά συστήματα ανατρέπονται και οι κομματικοί σχηματισμοί ανασυνθέτονται και μετασχηματίζονται.

Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στα βασικά: αντί να απαντήσουμε στο "θεωρητικό" ερώτημα "Προοδευτικός ή Συντηριτικός;" επιχειρούμε να καταγράψουμε τα πραγματικά αντανακλαστικά σας, μέσα από τις απαντήσεις σας για αληθινά ζητήματα, στερεότυπα και παραδόσεις (εντός και εκτός εισαγωγικών).

Έκπληξη πρώτη: Πατρίδα και Οικογένεια

Ξεκινήσαμε ζητώντας την "βαθμολογία" σας

σε κλίμακα 1 εως 10 για το τρίπτυχο "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια". Οι απαντήσεις "παρέκαμπταν" σε σημαντικό βαθμό τον δεύτερο όρο, δηλώνοντας σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θεωρούν την Θρησκεία δευτερεύον στοιχείο έναντι της Οικογένειας και της Πατρίδας.

Πρακτικά, η Οικογένεια αναδεικνύεται πρώτος πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας - άνω του 50% την βαθμολογούν με 9 ή 10/10 - με σημαντική διαφορά έναντι της Πατρίδας, που βαθμολογείται με 9 ή 10/10 από τον έναν στους τρεις. Για την Θρησκεία το αντίστοιχο ποσοστό είναι λίγο πάνω από 15%.

Μεγάλο "ναι" στο σύμφωνο συμβίωσης

Λίγες ημέρες μετά το Athens Pride , οι διοργανωτές πρέπει να αισθάνονται ενθουσιασμένοι με τις απαντήσεις στο ερώτημα για το εάν απαντά σε πραγματική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Δύο στους τρεις απαντούν "ναι". Ένας στους τέσσερις λεει "όχι".

Οι παρελάσεις χάνουν σε βηματισμό

Στο ερώτημα εάν τονώνουν το εθνικό αίσθημα και την ιστορική συνείδηση των Ελλήνων οι παρελάσεις, απαντήσατε θετικά σε ποσοστό περίπου 15%, ενώ ένας στους δύο εμφανίζεται αρνητικός.

Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας

Σε συνέχεια του σχετικά χαμηλού ποσοστού που συγκέντρωσε ο πυλώνας "Θρησκεία" στο πρώτο ερώτημα, εδώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό - οι 8 στους 10(!) - δηλώνουν ευθαρσώς ότι κατά την άποψή τους έχουν ωρισμάσει οι συνθήκες για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Μόλις σε ποσοστό 15% απαντήσατε υπέρ της διατήρησης του σημερινού status quo.

Ένα πολυσυζητημένο ερώτημα, που ξεσηκώνει κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις από την Ιεραρχία...

Έκπληξη δεύτερη: Τουρκία

Κόντρα σε αυτό που θα περίμενε κανείς διαβάζοντας καθημερινά πύρινους τίτλους κατά του Ερντογάν και των τουρκικών προκλήσεων, εδώ οι 7 στους 10 περίπου, λένε ότι δεν συμφωνούν με το σκεπτικό ότι "η Τουρκία ήταν και παραμένει ιστορικός εχθρός, με τον οποίο δεν έχει νόημα να επιδιώκουμε οικονομική ή άλλη συνεργασία".

Και εδώ, εμφανίζεται ποσοστό 15% στην αντίπερα όχθη, που δεν βρίσκει νόημα στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Λύση στο Σκοπιανό

Στο άκρως επίκαιρο ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, ένα ισχυρό ποσοστό 60% εμφανίζεται να μην συμφωνεί με το "δόγμα" - καλύτερα άλυτο το Σκοπιανό, παρά λύση με τη λέξη "Μακεδονία".

Ένας στους τρείς πάντως, προτιμά την ακινησία από ένα σύνθετο όνομα με τη λέξη "Μακεδονία".

"Όχι" στη δημόσια αποδοκιμασία της ομοφυλοφιλίας απο ιερωμένους

Σε συντριπτικό ποσοστό, που αγγίζει το 80%, απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με τη σκέψη πως "η δημόσια αποδοκιμασία της ομοφυλοφιλίας από ιερωμένους δεν αποτελεί ρατσισμό ή bullying".

Ο ένας στους πέντε βρέθηκε απέναντι, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ρατσισμό ή bullying, μία τέτοια συμπεριφορά από ιερωμένους.

Δεν έφτασε (ακόμα) η ώρα των μεταναστών/προσφύγων για το "εκλέγεσθαι"

Υπάρχουν και ερωτήματα που αναδεικνύουν έμμεσα τον ευρύτερο προβληματισμό της κοινωνίας για την τροπή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το Μεταναστευτικό.

Ο ένας στους δύο απάντησε ότι δεν συμφωνεί ότι "οι μετανάστες/πρόσφυγες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες και δικαιούνται να εκλέξουν εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο".

Ωστόσο, οι τέσσερις στους δέκα απάντησαν θετικά.

Χρυσή Αυγή: Όχι, αυτό δεν είναι πολιτικό κόμμα

Και τί είναι;

"Eγκληματική οργάνωση" απαντήσατε σε ποσοστό 78%.

Αντίθετα, ένας στους δέκα περίπου (13%) δεν συμφωνεί ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση - και όχι για πολιτικό κόμμα.

Βία και διαδηλωτές

Αλλαγή κλίματος που πιθανότατα είναι οριστική στην ελληνική κοινωνία, διαφαίνεται από τις απαντήσεις σας στη θέση ότι "η βία δεν είναι αποδεκτή ως μέθοδος καταστολής έναντι διαδηλωτών".

Δύο στους τρείς δηλώνουν ότι συμφωνούν με αυτό το σκεπτικό, ενώ υπάρχει και ο ένας στους τέσσερις που δεν συμφωνεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα