Απόβαση Νορμανδίας: Πολέμησαν τον Ναζισμό και κοιτάνε τον φακό 75 χρόνια μετά

Οι άντρες που συμμετείχαν στην απόβαση της Νορμανδίας, μία από τις μεγαλύτερες μάχες κατά του ναζισμού, στις 6 Ιουνίου του 1944, (όσοι επιζούν) διανύουν τώρα την 90η ή 100η δεκαετία της ζωής τους.

Μπορεί σήμερα τα χέρια τους να τρέμουν, η φωνή τους να βγαίνει με δυσκολία, να περπατάνε με τη βοήθεια αναπηρικής καρέκλας, αλλά πριν από 75 χρόνια ήταν νέοι άντρες, αρκετοί από αυτούς έφηβοι, δυνατοί και έτοιμοι να πάνε στον πόλεμο.

Είχαν περάσει μήνες σκληρής εκπαίδευσης.

Φοβούνταν; Φυσικά.

Αρκετοί στις συμμαχικές δυνάμεις δεν είχαν ξαναζήσει ποτέ μάχη. Αλλά ήταν αποφασισμένοι να εκτελέσουν σωστά το καθήκον τους και επίσης υψίστης σημασίας γι' αυτούς ήταν να μην απογοητεύσουν το φιλαράκι τους που πολεμούσε από πίσω τους.

Το πρακτορείο Associated Press φωτογράφισε επιζώντες που πολέμησαν στην απόβαση της Νορμανδίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τη Γερμανία, οι οποίοι επέστρεψαν στη Νορμανδία για την 75η επέτειο της απόβασης.

Για κάποιους είναι η πρώτη φορά μετά τη μάχη που επιστρέφουν στην περιοχή, άλλοι έχουν ξαναεπισκεφτεί και περπατήσει τις αμμώδεις παραλίες που είχαν επιλεγεί για την απόβαση. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις θα θυμούνται για πάντα τα ταραχώδη νερά την 6η Ιουνίου του '44 που έσπρωχναν τα πολεμικά πλοία, τα φώτα και τον θόρυβο από τις άπειρες σφαίρες που ξοδεύτηκαν εκείνη την σημαδιακή μέρα και θα κάνουν μία προσευχή για όσους δεν τα κατάφεραν.

Keywords
Τυχαία Θέματα