Πόσο κοστίζουν πραγματικά σε χρόνο και χρήμα τα μικροτρακάρισματα; Ήρθε η Fast Track υπηρεσία που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία

Ένα μικροατύχημα ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα οχήματα. Μια στιγμή απροσεξίας. Δεν είναι η δική σου άτυχη στιγμή, είναι ένα καθημερινό, κοινωνικό φαινόμενο, άλλη μια μέρα... στη δουλειά, δηλαδή στη ζωή της πόλης και των κεντρικών δρόμων της.

Δρόμοι απροσπέλαστοι, που βρίσκονται σταθερά στο "κόκκινο", είτε λόγω της πυκνής ροής, είτε, πιο συχνά, λόγω ενός -ή πολλών ταυτόχρονα- εκ των παραπάνω προβλημάτων.

Ουρές χιλιομέτρων, ακινητοποιημένα οχήματα, αναμονή και υπομονή, χαμένος χρόνος, καύσιμα και χρήματα μέχρι τη στιγμή που θα "ανοίξει" ο δρόμος και η διέλευση θα γίνει πιο ομαλή.

Είναι εικόνες βγαλμένες από τη ζωή, από την καθημερινότητα, από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπου ένα ατύχημα με -έστω και- ένα όχημα στη μέση του δρόμου (συνήθως είναι τουλάχιστον δύο), μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση με πολλές επιμέρους επιπτώσεις -από τον ίδιο οδηγό και συνοδηγό μέχρι αυτούς που βρίσκονται χιλιόμετρα πίσω τους- τις οποίες δεν είχες καν φανταστεί.

Όταν μάλιστα μιλάμε για περιπτώσεις τροχαίων, με σύγκρουση δύο ή και περισσότερων εμπλεκόμενων οχημάτων, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγεθύνεται το πρόβλημα, πόσο συσσωρεύεται ο χρόνος και το κόστος αναμονής. Για όλους.

Αρχικά, ας το δούμε μικροσκοπικά το πρόβλημα. Ας υποθέσουμε πως έχεις ένα μικροτρακάρισμα, μερικές γρατζουνιές όλες κι όλες, πολύ μικρές ζημιές. Κι έτσι το αυτοκίνητό σου έχει βρεθεί ακινητοποιημένο σε έναν κεντρικό δρόμο. Εκτός από το ψυχικό βάρος που μπορεί να σου προκαλέσει το γεγονός από μόνο του, ο πραγματικός Γολγοθάς που μόλις άρχισε περιλαμβάνει μία σειρά από πολλά διαφορετικά σκαλοπάτια. Το άγχος να το μετακινήσεις στην άκρη του δρόμου, ο κίνδυνος που διατρέχεις αν βρίσκεσαι σε κάποια κεντρική λεωφόρο, η φόρτιση που μπορεί να νιώθεις βλέποντας το χάος που είχε προκληθεί πίσω σου.

Έστω τώρα ότι έχεις σταθμεύσει στην άκρη. Έπειτα; Αφού αλλάξεις αυτόματα ολόκληρο τον προγραμματισμό σου, κάνοντας και τα απαραίτητα τηλέφωνα, καλείς τη Φροντίδα Ατυχήματος για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και η πραγματική αναμονή για μία χρονοβόρα, δαπανηρή και ψυχοφθόρα διαδικασία που θα ολοκληρωθεί όταν θα έχει γίνει η καταγραφή του ατυχήματος, η εύρεση συνεργείου και η δρομολόγηση των λοιπών διαδικασιών.

Την ίδια ώρα, πίσω σου, αμέτρητα οχήματα και επιβαίνοντες, έχουν επιβαρυνθεί από το δικό σου πρόβλημα με τρόπο που θα γίνει αντιληπτός μόνο όταν μάθουν ότι όλοι μπορούν να "κερδίσουν", εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα, αν ακολουθήσουν μία πιο σύγχρονη υπηρεσία.

Το ενδεικτικό παράδειγμα του Κηφισού και οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χάνονται κάθε μέρα

Για να καταλάβουμε, όμως, πόσα μπορούμε να γλιτώσουμε, ή μάλλον, πόσα χάνουμε κατά τη διέλευσή μας από έναν κεντρικό δρόμο της πόλης, θα πρέπει να εξετάσουμε ένα ζωντανό παράδειγμα από τον πιο ενδεικτικό και πλέον κεντρικό δρόμο της Αθήνας.

Τι πιο χαρακτηριστικό από αυτό της Λεωφόρου Κηφισού, έναν από τους πλέον επιβαρυμένους οδικούς άξονες της Αττικής, ο οποίος εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα καθημερινά. Η συμφόρηση, το μποτιλιάρισμα και το "σταμάτα-ξεκίνα", εκτός από πονοκέφαλο για κάθε οδηγό, αλλά και κανονικότητα για τον κεντρικό αυτό άξονα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, είναι και το αποτέλεσμα της αργής αντιμετώπισης ακόμα και σε ένα απλό πρόβλημα, που μπορεί να σταθεί ικανό για ολόκληρο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Αρκεί να αναφέρουμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία.

Τις ώρες αιχμής μόνο, δηλαδή στα διαστήματα 8-10 το πρωί και 3-5 το απόγευμα, κατά μέσο όρο κινούνται στον Κηφισό 16.000 οχήματα ανά ώρα. Η μέση καθυστέρηση τις ώρες αιχμής, ανεξαρτήτως άλλων συμβάντων, είναι περίπου 25 λεπτά.

Παράλληλα, ο μέσος χρόνος αναμονής για τη Φροντίδα Ατυχήματος, δηλαδή την υπηρεσία που κάνει καταγραφή του ατυχήματος (αλλά όχι και πραγματογνωμοσύνη), είναι 45 λεπτά με 1 ώρα.

Στον Κηφισό επίσης, ακινητοποιούνται 4,5 οχήματα κατά μέσο όρο καθημερινά. Τα οχήματα που ακινητοποιούνται δεν είναι απαραίτητα ίδια τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο, αλλά σίγουρα ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφεται τις ώρες αιχμής Δευτέρα με Παρασκευή.

Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι κάθε μία από τις 4 ώρες αιχμής "μένει" και ένα όχημα. Μία εκτίμηση που είναι μάλλον συντηρητική, αν υπολογίσουμε πως ακόμα και στην πιο μικρή σύγκρουση τα εμπλεκόμενα οχήματα είναι πάνω από ένα.

Μιας και συνήθως ένα αυτοκίνητο έχει παραπάνω από έναν επιβάτη, υπολογίζουμε πως 16.000 οχήματα που περνούν κάθε ώρα αιχμής από τον Κηφισό μεταφέρουν 32.000 ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μείνουν κολλημένοι στην κίνηση για επιπλέον 40 λεπτά, όσο διαρκεί η αναμονή για τη Φροντίδα Ατυχήματος.

Υπολογίζοντας τον ελάχιστο μισθό στα 613 ευρώ, η αναμονή αυτή για το σύνολο των επιβαινόντων τις τέσσερις ώρες αιχμής φτάνει τα 71.680 ευρώ. Κι αυτό μόνο στον Κηφισό!

Πάμε παρακάτω. Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τα καύσιμα.

Η κατανάλωση καυσίμου στο μποτιλιάρισμα αυξάνεται κατά 40 με 60%. Με μέση κατανάλωση τα 8 λίτρα ανά χιλιόμετρο για ένα όχημα κολλημένο στην κίνηση, κάθε ώρα έχουμε επιπλέον κατανάλωση 3,2 έως 4,8 λίτρων. Για 64.000 οχήματα- αθροιστικά όσα περνούν από τον Κηφισό τις ώρες αιχμής- η αυξημένη κατανάλωση για 40 λεπτά, με μέση τιμή της βενζίνης στα 2,3 ευρώ, σημαίνει επιπλέον 314.026 έως 471.040 ευρώ!

Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με την έξτρα καθυστέρηση από ένα μικροτροχαίο να έχει μεγάλο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Απόδειξη; Κάθε λίτρο βενζίνης παράγει περίπου 2,3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, η έξτρα κατανάλωση καυσίμων τις ώρες αιχμής στον Κηφισό μπορεί να φτάνει τους 314 με 471 τόνους, για τα επιπλέον 40 λεπτά καθυστέρησης.

Fast Track: Η υπηρεσία που σε επαναφέρει στον δρόμο σου σε λίγα λεπτά

Για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν τα οχήματα που ακινητοποιούνται στον Κηφισό από κάποιο μικροτρακάρισμα απομακρύνονται σε 10 λεπτά αντί για 40. Όλα τα παραπάνω περιορίζονται αντίστοιχα στο 1/4!

Γίνεται; Γίνεται! Όλα τα παραπάνω μπορούν να λυθούν με έναν έξυπνο τρόπο και μία ακόμα πιο έξυπνη επιλογή. Πρόκειται για το Fast Track της Hellas Direct, της ασφαλιστικής εταιρείας νέας γενιάς που ακολουθεί την τελευταία τεχνολογία, επιδιώκει πάντα την αλλαγή προς το καλύτερο, είναι ψηφιακή σε όλα, και θέλει να κάνει τη ζωή των πελατών της πιο εύκολη.

Με το Fast Track, την ταχύτατη διαχείριση ζημιών, οι ασφαλισμένοι μπορούν να μην περιμένουν τη Φροντίδα Ατυχήματος αλλά να κάνουν τηλεφωνικά, εφόσον είναι εφικτό, τη δήλωση ατυχήματος.Τι σημαίνει αυτό: Αντί να περιμένει τη Φροντίδα Ατυχήματος, ο/η οδηγός κάνει τηλεφωνικά την καταγραφή και στέλνει με το κινητό του μερικές φωτογραφίες. Και μπορεί να φύγει! Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, η τηλεφωνική καταγραφή είχε διάρκεια μόλις 6 λεπτά.

Οπότε, οι οδηγοί που εμπλέκονται σε ένα συμβάν μπορούν να κάνουν τη δήλωσή τους και να φύγουν από το σημείο, χωρίς να χάνουν χρόνο, χωρίς να μένουν εκτεθειμένοι στην άκρη του δρόμου βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και χωρίς να προκαλούν συμφόρηση.

Με την ίδια ταχύτητα γίνονται και οι υπόλοιπες διαδικασίες, ούτως ώστε οι ασφαλισμένοι να παίρνουν γρήγορα το «πράσινο φως» για το συνεργείο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Hellas Direct έχει καταγράψει περιστατικό, όπου από την καταγραφή του συμβάντος μέχρι την έγκριση της επισκευής του οχήματος από το συνεργείο, χρειάστηκαν μόλις εννέα λεπτά!

Τι άλλο σου προσφέρει;

H Γραμμή βοήθειας λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, οπότε θα βρεις κάποιον να σε καθησυχάσει και να σε καθοδηγήσει οποιαδήποτε μέρα και ώρα. Με τη χρήση της τεχνολογίας η έμπειρη ομάδα της Hellas Direct μπορεί να βρει στον χάρτη πού ακριβώς είσαι και να δει σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία των εμπλεκόμενων οδηγών. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνδέεται ηλεκτρονικά με περισσότερα από 2.000 συνεργεία, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που χάνεται σε ανταλλαγή εγγράφων και επικοινωνιών, ενώ στα συνεργαζόμενα συνεργεία οι ασφαλισμένοι έχουν έξτρα προνόμια.

Και το καλύτερο: Το Fast Track της Hellas Direct είναι διαθέσιμο σε όλους τους ασφαλισμένους της εταιρίας. Αν έχεις Hellas Direct, έχεις και Fast Track!

Keywords
Τυχαία Θέματα