Πώς θα λειτουργούν από Δευτέρα τα δικαστήρια

Έτοιμοι να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους είναι οι δικηγόροι, καθώς ύστερα από περίπου ενάμισι χρόνο ολοκληρωτικής σχεδόν απραξίας, αναμένεται να διευρυνθούν οι διαδικασίες που διεξάγονται ενώπιων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων. «Μετά από καιρό, έστω εν μέρει, έγινε το αυτονόητο» υποστηρίζουν οι δικηγόροι.

Ήδη έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου

θα ανοίξουν ακόμα περισσότερες διαδικασίες, κίνηση που φέρει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, ενώ θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Από την πλευρά της πάντως, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, δηλώνει σχετικά με το μερικό έστω άνοιγμα των δικαστηρίων πως η πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας και η έγκαιρη ενημέρωση των όλων των παραγόντων της για το πλαίσιο λειτουργίας των Δικαστηρίων αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος.

«Η από 5.5.2021 επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διεύρυνση των δικαστικών διαδικασιών από την επόμενη εβδομάδα, κινείται στην κατεύθυνση του διεκδικητικού πλαισίου και του περιεχομένου των κινητοποιήσεων του κλάδου αφενός μεν διότι επαναλειτουργεί μεγάλο μέρος των δικαστικών λειτουργιών και αποκαθίσταται, εν μέρει, το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και αφετέρου διότι με την έγκαιρη ανακοίνωση του πλαισίου λειτουργίας αποφεύγεται ο κίνδυνος αιφνιδιασμού των παραγόντων της δίκης και της απώλειας δικαιωμάτων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και τονίζεται πως «μετά από καιρό, έστω εν μέρει, έγινε το αυτονόητο».

Τί ανοίγει

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανοίγουν οι εξής αστικές διαδικασίες:

Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012 Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ ερήμην αποφάσεων Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας

Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται:

• τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)

• τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023

• οι εφέσεις κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας

• οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Τέλος, αναφορικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα