Πολιτική "κοσμογονία" στο Σουδάν: Συνελήφθη ο πρόεδρος, απελευθερώθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του Σουδάν ανακοίνωσε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή, οι χρήστες του Twitter ανάρτησαν φωτογραφίες που δείχνουν διαδηλωτές να υποδέχονται θερμά πρώην κρατούμενους καθώς προσχωρούν στις διαδηλώσεις εναντίον

του Όμαρ αλ-Μπασίρ.

Οι διαδηλωτές αναμένουν μια δήλωση του σουδανικού στρατού καθώς πηγές ανέφεραν πως ο Μπασίρ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τον σχηματισμό ένα προσωρινού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Μπασίρ έχει τεθεί υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Ένας από τους απελευθερωθέντες είναι ο Μοχάμεντ Νατζί Ελάσαμ, εκπρόσωπος της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), που διοργανώνει τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το Σουδάν από τον Δεκέμβριο. Ο Ελάσαμ κρατείτο για περισσότερους από τρεις μήνες.

Τι είχε προηγηθεί

Εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες το Σουδάν συγκλονίζεται από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν αρχικά μετά τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού στη χώρα αυτή των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που βιώνει οικονομικό μαρασμό, για να μεταμορφωθούν στη συνέχεια σε κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος ασκεί με σιδηρά πυγμή εδώ και 30 χρόνια την εξουσία στη χώρα και εννοεί να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στην προεδρία το 2020.

Σαράντα εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημες πηγές, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης, το οποίο ξεκίνησε από την Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, και χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, εκατοντάδες Σουδανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του άρτου, ο οποίος βρισκόταν σε έλλειψη για τρεις εβδομάδες.

Σε δύο περιοχές, διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος. Οι διαδηλώσεις αυτές συμπίπτουν με την επιστροφή έπειτα από έναν χρόνο στην εξορία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σάντεκ αλ Μάχντι, πρώην πρωθυπουργού που εκδιώχθηκε από την εξουσία το 1989 με το πραξικόπημα του 75χρονου σήμερα Όμαρ αλ Μπασίρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα