Ποιο είναι το δωμάτιο του σπιτιού με τα περισσότερα μικρόβια - Και δεν είναι η τουαλέτα

Στην ερώτηση "ποιο είναι το δωμάτιο του σπιτιού που συγκεντρώνει τα περισσότερα μικρόβια", οι περισσότεροι θα απαντήσουν και μάλιστα με μεγάλη σιγουριά, η τουαλέτα. Απατάσθε όμως, με επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι υπάρχει άλλο μέρος που βρίθει μικροβίων.

Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητή δημόσιας υγείας και ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τον προαναφερόμενο "τίτλο" φέρει η κουζίνα. "Υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στον νεροχύτη της κουζίνας σας απ' ό,τι στην τουαλέτα, αφότου τραβήξετε καζανάκι. Αυτός είναι ο λόγος που το σκυλί σας πίνει νερό από την λεκάνη

της τουαλέτας. Είναι πιο έξυπνο απ' ό,τι νομίζετε" δήλωσε ο Γκέρμπα, όπως αναφέρει το CNN.

Η κουζίνα λοιπόν είναι το δωμάτιο του σπιτιού με τα περισσότερα μικρόβια. Και αυτό γιατί εκεί προετοιμάζουμε τρόφιμα που μπορούν να διαδώσουν σαλμονέλα και E. coli. "Πρόσφατες έρευνες για τα σπίτια διαπίστωσαν ότι περισσότερα βακτήρια βρίσκονται σε ένα ξύλο κοπής από ό,τι σε ένα κάθισμα τουαλέτας. Είναι πραγματικά πιο ασφαλές να φτιάξετε ένα σάντουιτς σε ένα κάθισμα τουαλέτας απ' ό,τι σε ένα ξύλο κοπής", επεσήμανε ο Γκέρμπα.

Ο νεροχύτης είναι ένα άλλο πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια. "Πολλοί άνθρωποι άνθρωποι αποψύχουν νωπά προϊόντα στον νεροχύτη ή ξεπλένουν το ωμό κοτόπουλο και καθαρίζουν απλά με τρεχούμενο νερό. Δεν πρέπει να κόβεται την σαλάτα σας στον νεροχύτη" δήλωσε ο καθηγητής. Με χρήση χλωρίνης μία φορά τον μήνα εκτιμάται ότι μειώνεται το πρόβλημα.

Όσον αφορά στα ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα, πρόκειται για το σφουγγάρι και το πανάκι που χρησιμοποιείται για να σκουπίσετε τα νερά από τον νεροχύτη, τη βρύση και γενικώς τον πάγκο. "Έχω συλλέξει σφουγγάρια από αρκετές εκατοντάδες σπίτια και βρήκα σαλμονέλα στο 15% εξ αυτών" τόνισε ο Γκέρμπα. Η λύση σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να είναι η αντικατάσταση του σφουγγαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

"Οι λαβές του ψυγείου είναι συνήθως πολύ βρώμικες γιατί οι άνθρωποι πιάνουν ωμά προϊόντα και στη συνέχεια πηγαίνουν στο ψυγείο για να πάρουν κάτι άλλο χωρίς να σκεφτούν" επεσήμανε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος και από τις πετσέτες της κουζίνας, οι οποίες πρέπει να πλένονται συχνά με ζεστό νερό αλλά και από τον βραστήρα. Ο τελευταίος καθαρίζεται με ξύδι μία φορά τον μήνα.

Πηγή επικίνδυνων μικροβίων και εξάπλωσης στις συσκευές της κουζίνας είναι και τα παιδιά που έρχονται από την παιδική χαρά ή άλλες εξωτερικές δραστηριότητες.

Για γρήγορο καθάρισμα στην κουζίνα, ο Γκέρμπα συστήνει απολυμαντικά μαντηλάκια αντί για σπρέι. "Πολλοί άνθρωποι απλά ψεκάζουν σαν να είναι αγιασμός και σκουπίζουν. Το προϊόν παγιδεύεται στο πανί με το οποίο σκουπίζουν και έτσι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Τα μαντηλάκια όμως έχουν τη σωστή δόση και στεγνώνουν, κάτι που βοηθάει στο να πεθάνει ο παθογόνος οργανισμός".

Keywords
Τυχαία Θέματα