Πιο κοντά ο ανασχηματισμός - πιο υψηλά ο πήχης

«Νέο τοπίο», με απρόβλεπτες συνέπειες και εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα, δημιουργεί η εκατόμβη των νεκρών από τις φωτιές της Δευτέρας.

Η πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρή, καθώς ήδη οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προειδοποιήσει πως το «μορατόριουμ» με την κυβέρνηση δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν από δυο ή τρεις το πολύ ημέρες.

Όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός είναι πλέον πιο κοντά. Παρά τη δυσκολία που έχει η πραγματοποίησή του, με πολλούς υπουργούς να θεωρούνται

αμετακίνητοι (Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Καμμένος, Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου κοκ), θεωρείται βέβαιον ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις απώλειες δεκάδων ζωών, όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός θα διεξαχθεί πριν τη ΔΕΘ. Όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και αλλαγή ατζέντας, αλλά και για λόγους ουσίας: Η νέα κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να απαντήσει στο μείζον θέμα της καθημερινότητας, όπου μέχρι σήμερα όχι απλώς λαμβάνει σαφώς κάτω από τη βάση, αλλά και φαίνεται να υποτιμά ως πρόβλημα.

Και επειδή «ότι κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι», οι κακές επιδόσεις και η υποτίμηση των προβλημάτων της καθημερινότητας εκδικήθηκαν με το χειρότερο τρόπο: Τα πολιτικά οφέλη που επεδίωκε το Μαξίμου από την έξοδο από το Μνημόνιο σε μεγάλο βαθμό «κάηκαν», ενώ μπορεί η κυβέρνηση να μην πέσει από τους δεκάδες νεκρούς των πυρκαγιών ωστόσο το κόστος –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Το γεγονός πάντως ότι ο χρόνος έως τις εκλογές σε κάθε περίπτωση δεν είναι μεγάλος βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ για τον επικείμενο ανασχηματισμό και τα χαρακτηριστικά που αυτός πρέπει να έχει.

Η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα βρίσκεται ενώπιον πολύ μεγάλων προκλήσεων. Όπως π.χ. να μην επιτρέψει την αναζωπύρωση των πυρκαγιών, να προλάβει άλλες, να φροντίσει για τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς σπίτι και αυτοκίνητο, να αποζημιώσει πληγέντες, γεγονός που απαιτεί χρήματα, χρήματα που θα πρέπει να διεκδικήσει από ευρωπαϊκές πηγές και όχι μόνο. Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να πείσει ότι έχει πολιτικό αφήγημα για το μέλλον, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και ότι δεν υποτιμά άλλο τα προβλήματα της καθημερινότητας, θέλοντας και μπορώντας να αναμετρηθεί μαζί τους…

Keywords
Τυχαία Θέματα